Denarnice slovenskih direktorjev bodo v prihodnje še debelejše, je pokazala raziskava, ki jo je Slovensko-nemška gospodarska zbornica pripravila v sodelovanju s podjetjem Kienbaum Management Consultants. Foto:
Denarnice slovenskih direktorjev bodo v prihodnje še debelejše, je pokazala raziskava, ki jo je Slovensko-nemška gospodarska zbornica pripravila v sodelovanju s podjetjem Kienbaum Management Consultants. Foto:

Naši direktorji imajo po poročilu, ki ga je Slovensko-nemška gospodarska zbornica pripravila v sodelovanju s podjetjem Kienbaum Management Consultants, višje plače kot kolegi na Češkem in Slovaškem.

Raziskava primerja višine plač na isti ravni v slovenskih, slovaških in čeških podjetjih. Izsledki raziskave so pokazali, da najvišje plače prejemajo direktorji v Sloveniji, v povprečju 154.698 evrov na leto. Direktorji v primerljivih podjetjih na Češkem zaslužijo 105.319 evrov letno in na Slovaškem 81.795 evrov. Višje plače v povprečju prejemajo tudi kvalificirani delavci, ki v Sloveniji dobijo okoli 14.345 evrov letno, sledijo jim slovaški z 11.877 evri in češki delavci z 11.702 evroma.

Plače direktorjev v prihodnje še višje
Lani so se plače v Sloveniji najbolj povečale vodilnim delavcem (7,3 odstotka), navadim delavcem (7,2 odstotka) ter strokovnim delavcem (6,8 odstotka), najmanj so se povečale direktorjem (5,5 odstotka). Študija je še pokazala, da se bodo v skladu z načrti in napovedmi plače v prihodnosti najbolj povečale direktorjem, za približno sedem odstotkov.

Dostopnost do kadrov
Študija je pregledala in primerjala tudi dostopnost 26 različnih profilov kadrov v omenjenih treh državah. Stanje na področju dostopnosti kadrov za raziskave in razvoj je na primer v Sloveniji slabše kot na Slovaškem in nekoliko boljše kot na Češkem, medtem ko so v Sloveniji težje kot v preostalih dveh državah dostopni programerji in inženirji. Pregled skupnega povprečja je razkril, da imajo najlažji dostop do kadrov podjetja na Slovaškem, najbolj pa so pri izbiri omejena podjetja na Češkem.

Delež zaposlenih s pogodbami za določen čas v Sloveniji znaša 13,7 odstotka in ne odstopa bistveno od deleža v Evropski uniji, ki je 12,8 odstotka, še navaja študija. Delež najetih delavcev je v preteklem letu znašal 0,75 odstotka vseh zaposlenih, povprečno pa je so delali od šest do osem mesecev.