Tiskovna konferenca uprave Semenarne je potekala kar pred skladiščem. Foto: BoBo
Tiskovna konferenca uprave Semenarne je potekala kar pred skladiščem. Foto: BoBo
Anita Žagar Ličen je vodenje Semenarne prevzela ob pomoči varnostnikov

V Semenarni Ljubljana, ki je v prisilni poravnavi, sta po dokapitalizaciji 75-odstotni lastnici postali upnici Abanka in Deželna banka Slovenije (DBS). Vendar so po pisanju Financ nekdanji večinski delničarji, italijanski družbi Trasfin, Dinomarchi ter slovenski družbi KD Kapital in Semfin začeli pravni boj za nadzor nad družbo.

Nekdanji lastniki so tako sklicali skupščino, postavili svoj nadzorni svet in ga vpisali v sodni register. Novi nadzorniki pa so za izvršno direktorico imenovali Anito Ličen Žagar, ki je vodenje podjetja prevzela s pomočjo varnostnikov.

S tem pa se ne strinjajo v Semenarni, v kateri menijo, da je zakonit direktor dosedanji direktor Borut Mavsar in da je Okrožno sodišče v Ljubljani, ki je v sodni register vpisalo spremembo statuta družbe in člane novega tričlanskega upravnega odbora, kršilo več zakonskih določb.
Poslov ni predal
Mavsar je tudi zavrnil primopredajo poslov z Anito Ličen, ker naj ne bi imela nobenih uradnih dokumentov. Tiskovna konferenca dosedanje uprave Semenarne je bila sklicana kar pred skladiščem družbe, saj so jo manjšinski lastniki prepovedali.

"Prišlo je do uradne napake pri vpisu nadzornikov v register. Ti so bili izvoljeni na skupščini, ki je bila preklicana v uradnem listu. Vzrok je revizija, ki jih bremeni spornih poslov za nazaj. Njihov interes je stečaj družbe, saj bi se lahko le v tem bogato poplačali," je povedal razrešeni direktor Borut Mavsar.
Semenarna namreč uspešno končuje postopek prisilne poravnave, na tekočem računu ima deponiranega kar nekaj denarja, pričakuje tudi priliv od dokapitalizacije ter dodaten priliv od nepremičnine na Madžarskem. Delavci podjetja se sicer že pripravljajo na stavko.
Podjetje bo njegovih besedah izkoristilo vsa razpoložljiva pravna sredstva ter tožilo na ničnost omenjenega sklepa registrskega sodišča, saj želi v najkrajšem možnem času odpraviti očitno nezakonitost sodišča. V register bi po njihovem morali spremembe vpisati na predlog upnikov, kot to določa zakonodaja za družbe v prisilni poravnavi.

Anita Žagar Ličen je vodenje Semenarne prevzela ob pomoči varnostnikov