Sabor, kjer ima vlada zadostno večino za sprejetje zakona, bo o njem razpravljal prihodnji teden.

"To je solidarnostni prispevek tistih, ki imajo v tej krizi največ, do tistih, ki imajo najmanj. Vsa sredstva, ki jih bomo zbrali prek tega davka, bomo prerazporedili najranljivejšim v hrvaški družbi," je predlog zakona na seji vlade predstavil hrvaški premier Andrej Plenković.

Poudaril je, da se njegova vlada zavzema za davčno razbremenitev in da bo zakon veljal le za letošnje leto. "To ni nikakršna kazen, to je solidarnostni prispevek in verjamem, da smo po posvetovanjih našli povsem primeren način," je izpostavil.

Dodatni davek na dobiček bodo morala plačati podjetja, ki bodo letos ustvarila več kot za petino višji dobiček kot v poprečju zadnjih štirih let. Obdavčen bo znesek nad to 20-odstotno mejo, in sicer po 33-odstotni davčni stopnji.

Analiza poslovanja hrvaškega gospodarstva za leto 2021 kaže, da bi novi davek zajel predelovalno industrijo, naftno družbo Ina, pa tudi trgovino in gradbeništvo, predvsem pa finančno industrijo. Vlada je ocenila, da bo skupni izkupiček znašal okoli dve milijardi kun (265 milijonov evrov).