Med temi izstopa prenova jezu Markovci in rekonstrukcija najmlajše hidroelektrarne na slovenskem delu reke Drave – hidroelektrarne Formin.

Pomembna projekta sta tudi sanacija vibracijskega stanja generatorjev in obnova sekundarnih sistemov na obstoječih proizvodnih enotah, so po obisku Žlaka in Tomšiča zapisali v Demu. Člana uprave SDH-ja sta sprejela generalni direktor Dema Aleksander Brunčko in direktor Damjan Seme.

Pri pomembnih razvojnih projektih družbe je beseda tekla o postavitvi sončnih elektrarn na dovodnih in odvodnih kanalih hidroelektrarn Zlatoličje in Formin skupne moči 30 megavatov in o postavitvi treh vetrnih parkov – Ojstrica, Rogatec in Paški Kozjak na območju severovzhodne Slovenije.

Gostom so predstavili tudi dejavnosti, ki potekajo pri projektu črpalne hidroelektrarne Kozjak in pri projektu postavitve hranilnikov električne energije za zmanjšanje odstopanj proizvodnje skupine Holding Slovenske elektrarne, v katero spada Dem.

Sogovorniki so omenili tudi raziskave izkoriščanja potenciala geotermične energije za pridobivanje električne energije, kjer se izvedba pilotnega projekta z uporabo suhe vrtine načrtuje že v letošnjem letu, medtem ko se potencialne lokacije za postavitev geotermalnih elektrarn binarnega sistema še proučujejo, so zapisali v Demu.

"Smo v obdobju številnih večjih in manjših naložb, ki jih nameravamo izvesti v prihodnjih letih. Naš cilj je do leta 2026 s postavitvijo novih proizvodnih enot dvigniti skupno moč Dravskih elektrarn Maribor s trenutnih 600 megavatov na 750 megavatov ter tako tudi pomembno povečati delež proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov," so Brunčka povzeli v sporočilu za javnost.

Seme pa je dodal, da varna in zanesljiva proizvodnja električne energije iz obstoječih elektrarn ter njihovo ohranjanje v najvišji pripravljenosti ostajata pomembno vodilo družbe. "Če pa želimo slediti zavezam države glede povečanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, se moramo dodatno angažirati pri postopkih umeščanja v prostor in si prizadevati za uresničitev zastavljenih ciljev," je poudaril.

SDH po Žlakovih besedah podpira predstavljene razvojne projekte in ambicije poslovodstva Dema v smeri povečanja deleža proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. "Menimo, da so navedeni cilji dosegljivi in pomenijo pomemben korak na poti v brezogljično družbo," je dejal Žlak.