Elektro Primorska v torek čaka stavka. Foto: MMC RTV SLO
Elektro Primorska v torek čaka stavka. Foto: MMC RTV SLO

Zaposleni Elektra Primorska bodo splošno stavko začeli v torek ob 7.30, trajala pa bo do 10.30; nato bodo vsak naslednji dan čas stavke podaljševali. Stavkali bodo na delovnih mestih v vseh štirih enotah, je za Radio Slovenija poročala Ingrid Kašca Bucik.

Stavkovni odbor Sindikata Elektro Primorska ima sicer eno samo zahtevo: dosledno in takojšnje izvajanje vseh določil podjetniške kolektivne pogodbe, vključno s 129. členom, ki določa izplačilo nagrade ob zaključku leta.

Nagrade bo za petino predvidene
Zaposleni naj bi po pogodbi dobili nekaj manj kot 1.500 evrov brutonagrade, vodstvo pa je zaradi neizpolnjenih pogojev ponudilo 350 evrov. To je nesprejemljivo, menijo sindikati, pogajanja med vodstvom in sindikatom pa so bila neuspešna.
Izplačilo nagrade zaposlenim ob koncu leta ima osnovo v doseganju temeljnih ciljev poslovanja družbe, pojasnjuje vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec, kar pa je bilo uresničeno. Vodstvo po drugi strani meni, da zaposleni niso upravičeni do izplačila celotne nagrade, pravi sindikalni predsednik.

Uprava: Nesmiselna in nepotrebna stavka
Uprava Elektra Primorska meni, da je napovedana stavka nepotrebna in nesmiselna, stavkovna zahteva pa popolnoma neutemeljena; napoved stavke pa ocenjuje kot skrajno neodgovorno in družbi ter zaposlenim škodljivo.

Ocenjeni poslovni izid za leto 2011 je nižji od načrtovanega in zato temeljni poslovni cilji niso doseženi. V smislu mirnega reševanja je uprava predlagala ustanovitev komisije za pomirjevanje in arbitražnega sveta, kar je sindikat zavrnil. Uprava meni, da je razlog za nastalo stanje predvsem v različnem razlaganju 129. člena podjetniške kolektivne pogodbe. Stavka pa v torek bo.