Tako so leta 2010, malo pred stečajem, stavkale Preventove šivilje v Slovenj Gradcu. Foto: BoBo
Tako so leta 2010, malo pred stečajem, stavkale Preventove šivilje v Slovenj Gradcu. Foto: BoBo
Prevent štiri leta po stečaju

je ob stečaju avgusta 2010 zaposloval okoli 1.100 delavcev, večinoma šivilj, stečaj pa je stekel skupaj s krovno družbo Prevent Global, ki je takrat zaposlovala okoli 160 delavcev in razpolagala tudi s precej večjim premoženjem kot hčerinska družba Prevent avtomobilski deli.

Prav zaradi tega, ker je Global imel več premoženja, so bile v stečajnem postopku Globala do zdaj v celoti poplačane vse prednostne terjatve delavcev, medtem ko so zaposleni v hčerinski družbi Prevent avtomobilski deli v okviru stečaja dobili manj kot četrtino ugotovljenih prednostnih terjatev.

V stečajnem postopku Preventa avtomobilski deli je stečajni upravitelj Grega Erman za okoli 1.100 delavcev ugotovil prednostne terjatve v skupni vrednosti 5,7 milijona evrov. Te so bile do zdaj oz. bodo skupno do konca septembra letos poplačane v znesku 23 odstotkov, kar znaša približno 1,4 milijona evrov.

V stečaju družbe Prevent avtomobilski deli je po Ermanovih pojasnilih unovčeno praktično celotno premoženje, zato so morebitna dodatna poplačila odvisna od prilivov iz stečajev družb Prevent Global in Prevent Mislinja, kjer ima družba Prevent avtomobilski deli prijavljene in ugotovljene terjatve.

Prevent štiri leta po stečaju