Gospodarstvo
Koper
Skupna dolžina del glavne proge in servisnih predorov proge bo znašala 43 kilometrov. Foto: BoBo
       Na eni strani je videti, da nimamo samostojne in verodostojne stroke, ki bi ji v celoti zaupali, na drugi je videti, da tečejo t. i. podmizna pogajanja o ceni projekta. Mi investicijskega programa, ki bi dal izhodiščne podatke, na naš PSCN nismo dobili.       
 Emil Milan Pintar, podpredsednik PSCN-ja
Projektni svet za civilni nadzor je predstavil prve pomisleke v povezavi z vodenjem projekta drugi tir. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
       Zavedamo se, da kakor koli obračamo, to milijardo evrov zagotavlja davkoplačevalec.       
 Jadran Bajec, predsednik PSCN-ja
"Vertikala odločanja je popolnoma izgubljena," meni Emil Milan Pintar (levo). Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
       To je eden do zdaj najbolj kompliciranih projektov, kompliciranih pa zato, ker je tukaj vertikala odločanja popolnoma izgubljena.       
 Emil Milan Pintar, podpredsednik PSCN-ja

Projekt drugi tir: Nerazumljiva sosledja dogodkov in tajni dokumenti

Izsledki Projektnega sveta za civilni nadzor
9. oktober 2018 ob 16:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Projekt drugega tira kljub začetku pripravljalnih del nima investicijskega načrta, dokumenti o sodelovanju z Madžari so tajni, poraja se tudi sum prodane stroke, opozarjajo člani Projektnega sveta za civilni nadzor.

"Treba je vedeti, da ima ta projekt na današnji dan zelo dolgo brado in če bi ga danes začeli izvajati, tudi zelo dolgo brado za naprej, za devet let," je v uvodu dejal Jadran Bajec, predsednik Projektnega sveta za civilni nadzor (PSCN). Pol leta po ustanovitvi iniciative ugotavlja, da imajo njegovi člani zelo veliko težav pri pridobivanju informacij, podatkov in dokumentov, številni so označeni z oznakami zaupno ali tajno.


Nujnost sodelovanja z Madžari "ne pije vode"
Med takimi dokumenti je tudi gradivo, ki je bilo pripravljeno še za prejšnji sklic državnega zbora in naj bi razkrivalo, zakaj je bilo sodelovanje z Madžari "nujno" za pridobitev evropskih sredstev za drugi tir, kakor je zatrjevala vlada Mira Cerarja. "Tisti, ki smo se že leta bojevali, da smo ta svet sploh dobili, smo poudarjali, da nikoli nismo dobili verodostojnih razlogov, zakaj je sodelovanje Madžarov potrebno," je dejal Emil Milan Pintar, podpredsednik projektnega sveta.

Poudaril je, da na PSCN-ju niso dobili nobenega gradiva, ki bi to potrjevalo, a da jim je nova ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek obljubila, da bo iz omenjenega gradiva umaknila oznako tajno: "Tako bomo dobili pojasnjeno, zakaj je prejšnja vlada mislila, da je to nujno. Po mojem mnenju izjava, da je bilo to nujno potrebno, ker drugače ne bi dobili mednarodnih sredstev, tako iz EU-ja kot iz bank, ne pije vode in ni bila nikjer potrjena."

Iniciativa zadovoljna z novo infrastrukturno ministrico
Pintar je še dodal, da bi z vstopom Madžarov ti za 45 let postali solastniki proge drugega tira: "Pod temi pogoji mislim, da ta vlada ne bo sklenila nobenega partnerstva. Tega si Slovenija preprosto ne more dovoliti in mi kot predstavniki interesa javnosti bomo v takem primeru, torej če bi zunanje financiranje pomenilo solastništvo, to seveda odklonili, zagnali hrup in naredili, kar se da." Pintar je ob tem dodal, da se bo kljub temu politika zdaj morala odločiti, kaj bo z madžarskim sodelovanjem.

V PSCN-ju so torej z novo infrastrukturno ministrico dokaj zadovoljni. Kot je poudaril Bajec, je Bratuškova na strani iniciative in želi z njo tesno sodelovati, prav tako jim je obljubila podporo pri pridobivanju vse dokumentacije, ki bo iniciativi lajšala bedenje nad transparentnostjo projekta.

Transparenten projekt še ni učinkovit projekt
PSCN je na začetku svojega delovanja najprej ugotovil, da je projekt sicer lahko transparenten, ampak voden izjemno neučinkovito. "Ne moremo imeti podvajanj, nejasnih odločitev in nejasne linije odločanja," je dejal predsednik iniciative Bajec in opozoril, da je tudi neučinkovit projekt zelo drag projekt. "Zavedamo se, da kakor koli obračamo, to milijardo evrov zagotavlja davkoplačevalec," je dodal.

Zaporedje korakov v projektu popolnoma neskladno
Pintar pri tem opaža popolno zmedo pri vodenju projekta, saj naj bi bila vertikala odločanja po njegovih besedah popolnoma izgubljena. "V gradbeništvu oziroma pri izvajanju takih projektov obstoji neki redosled korakov. Šele po tem, ko ste neko traso preverili, lahko zaprosite za gradbeno dovoljenje. In če država zaprosi za gradbeno dovoljenje, običajno ve, koliko naj bi ta stvar stala. Tu je redosled popolnoma zgrešen. Že po tem, ko je država zaprosila za gradbeno dovoljenje, so bile dodatno naročene geološke raziskave in ravno tako so bile šele potem naročene revizije, ki naj bi govorile o ceni," nerazumljivo vodenje projekta opisuje Pintar.

Člani PSCN-ja prav tako ne razumejo, zakaj družba 2TDK štiri mesece po sprejetju zakona o drugem tiru še vedno ni prevzela pristojnosti. Najbolj nenavadno v sosledju korakov pa je to, da še vedno ni izdelan investicijski program, ki bi moral biti narejen pred samimi pripravljalnimi deli, in dokončno oblikovana cena projekta.

"To, da mi danes še vedno nimamo investicijskega programa, tečejo pa že pripravljalna dela na cestah, kaže, da je med stroko in politiko prišlo do nekega čudnega ovinkastega razmerja." Predstavniki PSCN-ja so po koncu tiskovne konference govorili o t. i. prodani stroki, ki se je pojavila že pri projektu Teš 6. Gre za stroko, ki priredi rezultate raziskav v skladu s pričakovanjem naročnika, njeni izsledki pa se z leti izkažejo za povsem napačne.

Slej ko prej bo potreben projekt dvotirne proge
Po besedah člana sveta Damirja Josipoviča se javnost tudi premalo zaveda, da je drugi tir samo en tir. Projekt drugi tir pa ne predvideva le izgradnje 27 kilometrov proge, v katerih je vključenih 21 kilometrov predorov, ampak tudi tri servisne predore v dolžini 16 kilometrov. Skupna dolžina del glavne in stranske proge bo tako znašala 43 kilometrov.

"V tej obstoječi progi po tem projektu enotirne proge imamo 21 kilometrov predorov. Teh 21 kilometrov predorov ima, zaradi dolžine posameznih predorov, še tri daljše predore: T1 T2 in T8," pravi Josipovič. "Računajmo 37 kilometrov izkopov, računajmo tudi s tem, da se bodo povečale te cevi, T1, T2 in T8, za potrebe novega, dodatnega tira, da bo to, kar je edino smiselno, normalna dvotirna proga, če se že gre v to," je dejal Josipovič in še enkrat poudaril, da mora biti projekt, po katerem bi se lotili dvotirne proge, šele narejen.

V Projektni svet za civilni nadzor je vlada maja letos imenovala devet strokovnjakov, da bi izvajali nadzor nad projektom drugi tir. Njihova vloga je obveščati tako vlado kot javnost, prvo poročilo bodo objavili v mesecu novembru. Njegov predsednik Bajec je dejal, da je temeljna naloga projektnega sveta tudi v tem, da se v javnosti povrne zaupanje v velike javne projekte. "In hkrati, da se odločitve politike lahko prevedejo v nekaj, kar je učinkovito, ne da postaja vsak javni projekt predmet urbanih legend," je še sklenil Bajec.

VIDEO
Civilni nadzor nad projektom Drugi tir
Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 09.10.2018 ob 16:55
dokumenti o sodelovanju z Madžari so tajni

Drugi tir, oz. novo dvotirno progo do Kopra zares rabimo, ampak zaradi zgornjega sem jaz že ves čas proti trenutnemu projektu.

Sploh pa je neverjetno, da tega nismo sposobni sami zgradit v nekaj letih, ampak se ta zgodba vleče že več kot dvajset let. Franc Jožef je rabil manj časa, samosostojna Slovenija je rabila manj časa za 600+ kilometrov avtocest.
divinedante
# 09.10.2018 ob 16:57
Pripravlja se največja kraja v tem desetletju v Sloveniji. Se že začenjajo aneksi, podražitve, skrivni dogovori. Plačal pa bo gospod davkoplačevalec. Poleg kraje pa se nam obeta tudi uzorpacija del lule Koper iz strani Madžarske, ki bo za borih 200mio dobila dostop do morja. Smo superneumna država, res.
Bivši uporabnik
# 09.10.2018 ob 17:13
Izdelavo projekta raje predajmo Avstrijcem, Kitajcem itd., skratka vsakemu bolj kompetentnemu - bo hitreje in ceneje. Z našimi strokovnjaki se bojim, da bo teh 27 km za Guinesssovo knjigo rekordov kot najdražjih 27 kilometrov tirnic v zgodovini :D
patriot44x2
# 09.10.2018 ob 16:57
Vsakodnevno potrjevanje da gre za najhujšo levičarsko krajo pa še kar vstrajate pr tem slabem projektu.
Tir ja. A ne v tej lopovski obliki ki se ga forsira.
Nha Trang
# 09.10.2018 ob 17:41
Kaj zdaj jamrate? Imeli ste priložnost, da se ta kraja prepreči na referendumu. In to dvakrat. Pa se folku še na volišča ni ljubilo iti. Zdaj pa bodite lepo tiho in plačujte.
Dux Ursus
# 09.10.2018 ob 17:11
2 TDK je smrdel že pred saim začetkom. Komaj so začeli, pa že zaudarja. Kaj šele bo!
nepokorni
# 09.10.2018 ob 17:52
Jadran Bajec, član SD, volk preoblečen v ovco, bo "civilni varuh" projekta drugi tir, morda po zgledu Teš6???
Hijena
# 09.10.2018 ob 17:09
Že pred 20 leti, ko je še državo vodil Drnovšek, se je začelo govoriti o nujnosti 2. tira.
Ker pa se naši borijo za položaj pri koritu, se ne morejo zmeniti in škodujejo državi.
Avstrija gradi obvoz okoli Slovenije v Italijo, Hrvaška pa povezuje Rijeko z Madžarsko. Drugi tir bo pa zgrajen, ko bo Koper izgubil večino prometa!
davide
# 09.10.2018 ob 19:15
Mene pa res zanima zakaj se je rtv raziskovanja lotil šele zdaj. Ko smo pa imeli referendum ste bili pa tiho kot miške
Hyperion
# 09.10.2018 ob 17:09
Jst bi dal proste roke od dons naprej vsem, da razpolagajo z denarjem dosti bolj prosto kot do sedaj. Vsake toliko časa pa bi poslal nad njihovo delo poštene in dobre detektivve, ki bi imeli vse pravice in bi se menjali vsakič po opravljenem delu. Če bi ugotoviki, da se je hotel negdo okoristiti, bi le ra imel zagovor pred 10 sodniki (ti bi se menjali npr na 1 leto). Če bi dosodili, da so dokazi prepričljivi človeškrmu razumu, bi takoj dobil sodbo 30 let, brez možnosti pritožbe.
Torej, če bi delali pošteno, se nimajo čega bati.
Ker brez strožjih kazni, ki bi doletele tudi elite, se to okoriščanje ne bo končalo. Žal, smo "samo ljudje".
Sklonjen
# 09.10.2018 ob 17:30
Projekt drugi tir: Nerazumljiva sosledja dogodkov in tajni dokumenti

Nekateri smo bili proti tej lopovščini že za časa referenduma, saj nam to sosledje dogodkov ni bilo nerazumljivo ....

Vi ostali, ki ste bili navdušeni pa zdaj jadikujete .... ?
Prevzemite odgovornost in v bodoče prisluhnite, ko vas opozarjamo!
Josko52
# 09.10.2018 ob 18:37
Vili vam je lepo povedal kaj bo!!!
divinedante
# 09.10.2018 ob 18:17
Glasoval sem PROTI!
opat
# 09.10.2018 ob 18:15
Še vedno pomnimo TEŠ. Ne bomo pozabili!
abcabc
# 09.10.2018 ob 17:47
Kaki civilni nadzor! Ta zakon o 2. tiru je problem. Civilni nadzor bo sedaj "odkril" mogoče 60 milijonov, ki jih bodo "za davkoplačevalce rešili", da se bo ljudem mazalo oči, kako se tukaj nekaj nadzoruje, zadaj bo pa steklo ven vsaj 400 milijonov. Tudi v žepe tega sveta za civilni nadzor.
Tuljava
# 09.10.2018 ob 20:24
Drugi tir bi moral biti obvezno dvotirni. Kdo se je sploh spomnil enotirnega. In ne samo Koper-Divaca, cela diagonala oz. kriz cez Slovenijo. To je projekt za naslednjih 75 let in s tako nestrokovnostjo in hitrostjo ga v tej dobi sploh ne bomo niti izvedli, ko bi ga ze zdavnaj morali imeti.
luky68
# 09.10.2018 ob 17:15
kako pravijo..bolj drezaš v drek bolj smrdi..
BAČO
# 09.10.2018 ob 23:07
Kolektor kot izvajalec je takoj vprašljiv.Nimajo izkušenj na tem področju.Podobno kot kakšen RIKO v vse se razumejo in gled ga zlomka tudi vse znajo in obvladajo.Dejansko je resnica povsem drugačna.Nimamo pravih izvajalcev ker so tisti ki so gradili tunele že zdavnaj propadli. Nič drugega ne pride v poštev kot, da se določi tuji izvajalec a so to Kitajci, Avstrijci ali kdo tretji.Vsekakor ne KOLEKTOR, ki je leglo tajkunizma v Sloveniji.
miško5lin
# 09.10.2018 ob 21:53
tanja-bor

09.10.2018 ob 21:29
Najbolj smešno pa je, da je narod to podprl na 2 referendumih.
---------------------------------------------------------------------------
Vili Kovačič je vedel kaj bo.

Še ena vreča brez dna. Mi bomo pa vse plačali.

Pa še 35 milijard dolga in 1 milijardo obresti vsako leto.

Kje je tu logika...?
pejtevennazrak
# 09.10.2018 ob 21:56
Kaj čemo? Ko ljudje pri referendumih upoštevajo le, kakšne puloverje nosi Vili, imamo kar pač imamo...
Za streznitev rabimo še vsaj 20 takih projektov kot TEŠ66 in drugi tir. Ko bomo brez hrane, se bomo mogoče le streznili.
Bivši uporabnik
# 09.10.2018 ob 19:30
Če mora Bratuškova red delat poj je vse jasno...
martuljek
# 09.10.2018 ob 18:34
Viliju Kovačiču gre velika zasluga, da je globoko skorumpiran projekt še pravočasno predstavil davkoplačevalcem. Vse težje se krade.
skera
# 09.10.2018 ob 16:49
Tako se lotevajo tega, da ni za nikamor. Tako je to, če levičarji vodijo karkoli. Naj se držijo fdv, RTV, cajtngov... Gospodarstvo pa pustite pri miru, to ni za vas.
AMFIBIJA
# 09.10.2018 ob 16:47
EVROPSKI VLAK

Vlak počasen, vlak ves razmontiran
se cijazi leno proti morju,
odločitev je že na obzorju,
da bo vozni red samo fingiran.

Da ta vlak ubog do cilja pride,
se odloča zdaj že po sodnijah,
v dnevnih se vlakovnih razprtijah
čaka rezultate in izide.

Vlak da vozil bo za vsako ceno,
to se pravi kajpada visoko,
in da seglo se bo v žep globoko
res za vožnjo prepočasno, leno.

Ko so roke dobro si oprali,
saj mazánje je bilo naporno,
a opravljeno odlično,vzorno,
vlakovodje tole so dejali:

»So evropske norme dovoljéne
in izpolnjeni prav vsi predpisi,
zdavnaj že pripravljeni razpisi,
torej s tem težave ni nobene.«

Tir drugotnega da je pomena,
saj ni važno, prvi ali drugi,
da zadovolji se le uslugi,
takšna na postaji je domena.

Za evropski vlak tu ni prostora,
saj prevaža vse se po domače,
ve se dobro, kdo tu nosi hlače,
vozni red ubogati kdo mora.

Ves načrt trdnó je uokvirjen,
mimo paragrafov vseh evropskih,
vlakec takšen kot v deželah tropskih
že vnaprej je kajpada iztirjen.
veza
# 09.10.2018 ob 20:34
Ta drugi tir bi moral sedaj odnesti in Cerarja in Lebna, veliko škode sta nam naredila.
Šarec, če ju boš še podpiral, ne bo dobro.
jekleni
# 09.10.2018 ob 18:31
A ni bil TEŠ6 SD projekt? Sicer, če je denarja dovolj, ni takega problema malo razdeliti še tem in onim, da so tiho.
gospod iskreni
# 09.10.2018 ob 17:25
Marsikdo v Evropi nima stroke za tak projekt. Le redki pa kljub temu forsirajo domaco stroko. Kolektor se ze masti
tanja-bor
# 09.10.2018 ob 21:29
Najbolj smešno pa je, da je narod to podprl na 2 referendumih.
Hmeljar
# 09.10.2018 ob 21:03
Bratuškova ne bo Cmerarju v hrbet skakala, to je razumljivo in del koalicijskega dogovora, ampak kaj bo Cerar če še z maketo ni znal pokasirati...
zapravico
# 09.10.2018 ob 20:38
Spet mućke in nato kraja
majzl
# 09.10.2018 ob 19:39
Sploh ne vem, če sploh še hočem slišat informacije o tem projektu, ker ko tole človek bere, te vse mine...
HOR
# 09.10.2018 ob 21:08
Prva korupcija, tir pa drugi...
SF
# 09.10.2018 ob 20:50
Emil Milan Pintar je bil eden vidnejših članov KPS, stranke ki je za globaliste izvedla socialni eksperiment Jugoslavija. Taki ljudje ne bi smeli ničesar nadzorovati, bi pa morali biti nadzorovani.
veza
# 09.10.2018 ob 20:40
Homer.

Da je Dragonja odveč in udeležba Madžarov gnojni tur v projektu vemo tudi podporniki projekta 2tir.

vsi smo podporniki 2. tira, a upam, da verjameš sedaj, da ni še nič pripravljenega, niti ne obstaja investicijski načrt, niti gradbeno dobvoljenje za dve cevi, Dragonja je šel za sekretarja, Cerar za zunanjega ministra, Leben je tudi postal mnister, to ni dobra popotnica za Šarca.
Ničesar niso pripravili in se lagali o Madžarih, za mene je to konec.
Lupo
# 09.10.2018 ob 20:13
8 let že težite s tem drugim tirom in niste še nardili niti enga šusa s krampom!
Mimobeznik
# 09.10.2018 ob 18:12
In tak JS bi rad višje plače?
Miha Kranjec
# 10.10.2018 ob 07:42
Vse okoli drugega tira je tukaj. Ve se, kaj delajo cel čas. Ampak mediji so bili v času referendumske kampanje na strani lopovov - vlade

http://referendumdrugiti
r.si/
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 07:39
Vili Kovačič je strokovnjak na svojem področju ,velik domoljub ,ki mu je mar za ljudi in napredek naroda in Slovenije,večina pa ga daje v nič ,to so tisti ,ki služijo na korupciji in jim je trn v peti.Da je član stranke me ne zanima. Jaz podprem vsakogar ki dela v korist naroda ne glede v kateri stranki je.!
projektant
# 10.10.2018 ob 05:57
Vili Kovačič je imel prav. Podpiral je izgradnjo dvotinr proge na bistveno cenjši način (samo 800 mio) pa mu pri argumentih nobeden ne verjame. Leben je lagal, Gašperšič je lagal, Cerar laže. In vendar sta dve ministra DRI pa plačuje novinarje da zavestno zavajajo in predvsem lažejo.
DRSI pa je drugo leglo gradbeniške projektantske mafije, ki skupaj z Agencijo za infrastrukturo namešča bebaste projekte po Slovebiji (škofjeloška obvoznica, 3 razvojna os pri Braslovčah, Novo mesto itd.)
Če se še smejemo naprej pa ceste okoli Ljubljene, berz idej in resnih pristopov, hodijo v službo in počasi razmišljajo.
Sicer pa v Sloveniji velja pravilo, bolj počasi razmišljaš bolj si primeren za vodenje, ker nobenega ne oviraš, saj počasi misliš pa se ne bo bič zgodilo.
Država, ki se ji piše samo slabo.
NoFuture
# 09.10.2018 ob 20:48
Mafija ni druge, to je mafija, vendar demokratična in transparetna mafija.
kralj matjaž
# 09.10.2018 ob 21:58
Leglo korupcije.
kritik101
# 09.10.2018 ob 21:41
Vlada je imenovala strokovnjake v civilni nadzor.
Ha ha ha ha...
Civilni nadzor!?
zapravico
# 09.10.2018 ob 20:37
V kopru so dali pol mlijona za novoletno okrasitev,za penzije in plače pa ni dodatnega denarja-marš ... v ¶
Alchemist
# 09.10.2018 ob 17:21
Kdaj prva lopata? :D
bori
# 10.10.2018 ob 00:23
"Slej ko prej bo potreben projekt dvotirne proge"

In vinjeta za vožnjo po tirih. In redarji, ki bodo nadzirali, če imajo lokomotive nameščene vinjete.
Čemu bo pa služil obstoječi tir? Potrebujemo res še dva? Ali bi lahko naredili par izogibališč, pokrili kritična mesta z vzporednim tirom ... ??
Še enkrat in enkrat: SŽ so pri Nemcih pred kakega pol leta dobile študijo, ki pravi, da bi lahko za 50% povečali zmogljivost obstoječega tira samo z boljšim načrtovanjem prometa na obstoječem tiru. V obstoječi tir 30 let niso vložili NIČ ... kot niso naredili NIČ niti za vsakopoletne fitnese gasilcev ob progi. Niti cisterne vode po tiru pripeljali, kajšele da bi ogenj iz kompozicije 'gasilnega vlaka' pogasili. Nada. Nothing ... Potrebujemo drugi tir in dvajset let projektiranja in TDK in milijardo+ in... Zakaj pa ??
Kapitan Kljuka
# 09.10.2018 ob 21:52
Resno, naj nekdo pripelje Franca Jožefa al Mussolinija, bo prec končano...
alcatraz
# 09.10.2018 ob 21:37
tle je sam vojna za provizijo in čisto nič drugega.
Riverboat
# 09.10.2018 ob 17:14
Dokumenti o sodelovanju z Madžari so tajni... Seveda, Orban dobro ve, kako se tem rečem streže - zato doma vlada s trdo roko, med manjšino in v Prekmurju pa radodarno deli. In medtem ko Madžari potiho vzpostavljajo svoj imperij, slovenski politiki mižijo na obe očesi...

Prekmurski novinar J. Votek je rekel bobu bob:
https://www.vecer.com/komentar-kam-so-sli-porabski-slovenci-6586028
prizemljen
# 10.10.2018 ob 05:26
Glej no glej. Vili Kovačič je imel prav.
zamudnik
# 09.10.2018 ob 23:25
Nič gradit. Papirje pospravit in pozimi, ko bo mrzlo, z njimi podkurit, da bo od njih vsaj kaj koristi. Če se v času odraščanja ene cele generacije ni dalo dogovoriti niti, kje točno naj bi proga šla, kaj šele, koliko bo stala, se naj vse še naprej vozi po avtocesti, samo na vsak kilometer naj se nabije radar, da ne bo toliko nesreč. To izgubljanje energije nima smisla. Da je tako, sem dokončno prepričan po tem današnjem nabijanju o kar naenkrat še enem tiru in še o nekih dodatnih kilometrih. To lahko pomeni samo, da se bo vse skupaj vleklo še nekaj let, preden bo sploh padla odločitev, kaj in kako bi naredili.
Za doslej porabljeni denar pa se zmanjša količina denarja za stranke. Se ne bo nič poznalo.
Kazalo