Protestni shod so delavci začeli ob 9. uri. Foto: BoBo
Protestni shod so delavci začeli ob 9. uri. Foto: BoBo
Protestni shod delavcev Elektrotehnike

Okoli 30 delavcev je sprejel podžupan Tomaž Kancler, jim obljubil pomoč iz občinskega humanitarnega sklada in napovedal, da bo problematiko v sredo predstavil članom vlade na obisku v Mariboru.

Okoli 50 delavcev Elektrokovine PN, med katerimi prevladujejo ženske, se je namreč znašlo v težkem socialnem položaju, saj že tretji mesec niso prejeli plač. Prav tako jim je delodajalec dolžan polovico regresa za letni dopust za leto 2010, v celoti regres za leto 2011, zapadel pa bo že tudi regres za leto 2012.

Občino so prosili za pomoč pri sprožitvi stečajnega postopka
Po besedah sekretarja podravskega sindikata SKEI Martina Dularja so se za protest odločili, da bi pozvali občino k pomoči pri sprožitvi stečajnega postopka v podjetju. Elektrokovina PN je v prisilni poravnavi, "ki pa pomeni le zavlačevanje agonije". "Radi bi, da mestna oblast pozove delodajalca, da reši položaj, saj preživeti le z delom brez plačila je žalostna zgodba," je dejal.

Podžupan Kancler pa je pojasnil, da občina pri sprožitvi stečaja ne more ukrepati. Bo pa s pismom pozvala vodstvo podjetja in vlado, da čimprej reši nastali položaj.

"Če podjetje izkazuje tako velike izgube, kot je to v primeru Elektrokovine PN, bi morala država poskrbeti za to, da gre podjetje nemudoma v stečaj in da se ne lomi interes delavcev v prisilni poravnavi," je povedal pred zbranimi delavci.

Na shodu opozorili na kršitve lastnika podjetja
Protestni shod so delavci začeli ob 9. uri pred sedežem Mestne občine Maribor in se nato sprehodili do inšpektorata za delo in davčne uprave, kjer so opozorili na kršitve lastnika podjetja. "Delodajalec je medtem odprl novo hčerinsko podjetje, kar je nesmisel, s katerim le goljufa državo," je poudaril Dular.

Dolgovi bankam naj bi znašali 6,8 milijona evrov
Delavci, ki stavkajo že tri tedne, so stavko začeli 13. junija na sedežu podjetja, zdaj pa jo nadaljujejo na domu. Vodja sindikata v podjetju Renata Majer je na nedavni novinarski konferenci povedala, da so se njihove težave začele že v drugi polovici leta 2010, aprila lani pa so začele zamujati plače.

Podjetje naj bi bilo bankam dolžno 6,8 milijona evrov, nekaj dolgov pa je tudi do dobaviteljev, tako da naj bi skupna številka znašala okoli deset milijonov evrov.

Protestni shod delavcev Elektrotehnike