Poljska je zelo odvisna od ruskega zemeljskega plina. Od okoli 16 milijard kubičnih metrov plina, kolikor ga porabijo na leto, jih več kot 60 odstotkov uvozijo, večinoma iz Rusije. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Poljska je zelo odvisna od ruskega zemeljskega plina. Od okoli 16 milijard kubičnih metrov plina, kolikor ga porabijo na leto, jih več kot 60 odstotkov uvozijo, večinoma iz Rusije. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Poljski plinski distributer PGNiG zmanjšanje dobave plina zaznava že od ponedeljka, razloge še preučujejo, od Gazproma pa so zahtevali pojasnila, ki pa jih še niso prejeli. Tako naj bi bila dobava zemeljskega plina iz Rusije v torek nižja za 24 odstotkov, v ponedeljek pa za 20 odstotkov. Poljska sicer več kot 60 odstotkov plina uvozi iz Rusije.

Gazprom je trditve Poljske označil za netočne in zatrdil, da ji vsak dan še naprej dostavljajo 23 milijonov kubičnih metrov plina.


Razloga za zaskrbljenost ni
"Nisem dobil signalov, da bi šlo za politično, niti gospodarsko motivirano dejanje. Šlo naj bi za neke tehnične omejitve. Prezgodaj je še za sprejemanje stališča," je miril javnost poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski.

Minister za gospodarstvo Janusz Piechocinski prav tako meni, da ni razloga za zaskrbljenost, saj ima država rekordne zaloge zemeljskega plina in tehnične zmogljivosti za dobavo plina z Zahoda. Za poljsko televizijo TVP je dodal, da je Rusija letos redno dobavljala plin in ga dobavila že več od dogovorjenega.

Opozorilo Rusije
Zmanjšanje dobave ruskega plina se dogaja ob zaostrovanju odnosov med EU-jem in Rusijo zaradi ukrajinske krize. EU je v ponedeljek zaostril gospodarske sankcije proti Rusiji zaradi delovanja v Ukrajini, a je uveljavitev zaostrenih sankcij zamaknil, da oceni izvajanje prekinitve ognja v Ukrajini. Med ukrepi naj bi bila tudi prepoved financiranja ruskih energetskih podjetij, kot so Rosneft, Gazprom Neft in Transneft, na evropskih trgih.

Moskva je že napovedala protiukrepe. Rusija pa je med drugim za deset odstotkov že zmanjšala dobavo plina Slovaški. Analitiki menijo, da s tem Rusija opozarja države, ki pomagajo Ukrajini z ruskim plinom, da tudi njim lahko preneha dostavljati plin.

Odkar je Rusija 16. julija Ukrajini prenehala dostavljati plin, se je Kijev obrnil na Poljsko, Madžarsko in Slovaško, da ji s povratnim tokom dostavljajo del ruskega plina. Gazprom je evropskim podjetjem, ki to počnejo, že julija zagrozil z zmanjšanjem dobave plina.