Med novo prijavljenimi brezposelnimi na severnem Primorskem je opazen povečan priliv oseb brez izobrazbe. Foto: MMC RTV SLO
Med novo prijavljenimi brezposelnimi na severnem Primorskem je opazen povečan priliv oseb brez izobrazbe. Foto: MMC RTV SLO

"Konec januarja je bilo v evidenci območne službe Nova Gorica brezposelnih 2.641 oseb oz. 14,4 odstotka več kot januarja lani. Od začetka decembra do 6. februarja se je v evidenco brezposelnih prijavilo več kot 1.000 oseb," je pojasnila direktorica novogoriške območne enote republiškega zavoda za zaposlovanje Erna Kufersin Rehberger.

Manjše tudi število objavljenih prostih delovnih mest
Na novogoriškem zavodu za zaposlovanje opažajo, da se je število objavljenih prostih delovnih mest v zadnjih treh mesecih zmanjšalo. "Lani so delodajalci objavili 9.633 prostih delovnih mest, kar je 0,8 odstotka več kot v letu 2007. Januarja letos so delodajalci objavili 654 prostih delovnih mest, kar je petino manj kot v lanskem januarju," je podatke predstavila Kufersin Rehbergerjeva.

Po njenih besedah so z območja Vipavske doline, Goriške in gornjega Posočja za državno subvencijo ob skrajšnem delovnem tednu zaprosila štiri podjetja s skupno 2.700 zaposlenimi. Vseeno večina delodajalcev na tem območju za letos napoveduje zmanjševanje števila brezposlenih.

Na Goriškem kljub vsemu optimistični
Na severnem Primorskem obstajajo optimistični in menijo, da trg dela pri njih kljub vsemu še deluje. Januarja se je namreč iz evidence brezposlenih odjavilo 175 oseb, pri čemer se jih je 110 zaposlilo ali samozaposlilo, 14 pa se jih je vključilo v javna dela. Poleg tega je za ta konec Slovenije značilno tudi zaposlovanje Slovencev v Italiji.

M. N.