Rubelj zaradi ukrajinske krize in padca vrednosti nafte močno izgublja vrednost. Foto: EPA
Rubelj zaradi ukrajinske krize in padca vrednosti nafte močno izgublja vrednost. Foto: EPA

Rubelj je v primerjavi z dolarjem zgodovinsko nizko vrednost dosegel že v ponedeljek, ko je bilo treba za en dolar odšteti 40,05 rublja, danes pa se je njegova pot navzdol le še nadaljevala. Za dolar je tako danes treba odšteti 40,28 rublja.
Zaradi sankcij proti Rusiji ruska podjetja namreč težje dostopajo do tujih denarnih trgov, kar povečuje njihove težave pri refinanciranju skoraj 43 milijard evrov posojil, ki bodo po podatkih ruske centralne banke zapadla v decembru, poroča Bloomberg. Dodatne težave ruskemu gospodarstvu povzroča tudi najnižja cena surove nafte v štirih letih, množijo pa se tudi stave, da bo ruska centralna banka dvignila obrestne mere.

Tav zadnjih mesecih zato poskuša krčevito obraniti vrednost rublja in je samo v sredo posegla v denarne rezerve in jih prodala za 1,5 milijarde dolarjev (1,2 milijarde evrov), kar je druga največja prodaja po 4,4 milijarde dolarjev (3,4 milijarde evrov) vredni intervenciji pred krimskim referendumom o priključitvi Rusiji. Neuradno pa je osrednja ruska denarna oblast v četrtek prodala še za milijardo dolarjev (780 milijonov evrov) rezerv.
Vrednost posegov na denarni trg je tako od septembra že presegla 3,3 milijarde dolarjev (2,6 milijarde evrov), ta številka pa ne vključuje zadnjih dveh posegov, centralna banka pa je za 15 kopejk na 45 rubljev tudi dvignila tudi zgornjo mejo referenčne košarice dolar-evro. Osrednji bančni regulator se namreč odloči za poseg na denarnem trgu vsakič, ko rubelj preseže zgornjo mejo, a naj bi ruska denarna enota prihodnje leto prešla na prostotržno oblikovanje cene.