Sava namerava vse razen turistične dejavnosti odprodati. Foto: BoBo
Sava namerava vse razen turistične dejavnosti odprodati. Foto: BoBo


Družbe skupine Sava so v devetih mesecih leta ustvarile prihodke od prodaje v znesku 52,8 milijona evrov, kar je za pet odstotkov manj od istega lanskega obdobja in za dva odstotka manj od načrtov. Izguba 4,2 milijona evrov pa je po besedah podjetja posledica, da so dobiček iz odprodaje gumarske dejavnosti v bilanci upoštevali že v preteklosti.
Za najpomembnejša strateška dosežka preteklih mesecev v Savi štejejo konec odprodaje dejavnosti gumarstvo, ki je poleg dobička omogočil tudi obsežno razdolžitev, in sklenitev reprograma vseh bančnih posojil. Na tej osnovi je bil nato dosežen tudi dogovor o reprogramu finančnih obveznosti družbe še z imetniki obveznic Save.
Zaradi razdolževanja in sklenitve reprograma je matična družba Sava ustvarila 2,4 milijona evrov dobička iz poslovanja in 16,9 milijona evrov čistega dobička, na katerega je vplivala predvsem odprodaja gumarske dejavnosti. K ustvarjenemu dobičku so prispevali tudi prihranki na področju stroškov, kamor sodi tudi zmanjšanje števila zaposlenih z 31 na 22. Obenem pa so morali v podjetju oslabiti še za 2,7 milijona evrov naložb.

Ključna dejavnost turizem pa je devetmesečno poslovno obdobje končala s 3,3 milijona evrov dobička iz poslovanja in 1,2 milijona evrov čistega dobička. Družbe drugih Savinih dejavnosti so v devetmesečju ustvarile 3,6 milijona evrov prihodkov, Sava pa jih večino namerava odprodati.