Japonska se spopada s šibko gospodarsko rastjo. Foto: Reuters
Japonska se spopada s šibko gospodarsko rastjo. Foto: Reuters

Azijske borze, vključno s kitajskimi, so se včeraj sicer pozitivno odzvale na omenjen ukrep japonske centralne banke, vendar pa analitiki ocenjujejo, da utegne padanje vrednosti jena v Aziji sprožiti tako imenovane valutne vojne.

Japonska centralna banka je z uvedbo dajatve v višini ene desetinke odstotka obrestne mere na obvezne depozite, ki jih imajo poslovne banke na svojih računih, sledila evropski centralni banki, da bi spodbudila anemično gospodarsko rast in spodbudila inflacijo.

Za ta ukrep so se v Tokiu odločili prav v trenutku, ko je predsednik kitajske vlade Li Kečjang povedal, da Kitajska nima namena devalvirati juana, da bi pospešila izvoz.

Kapital odhaja v ZDA
Kitajske monetarne oblasti se ubada z vprašanjem, kako preprečiti padanje juana in hkrati spodbuditi gospodarsko rast v trenutku, ko se tudi kitajsko gospodarstvo spoprijema z vse večjimi deflacijskimi pritiski. Centralna banka je zato v zadnjem tednu vrgla v obrok rekordnih več kot 90 milijard dolarjev.

Druga velika težava je pospešeno odtekanja kapitala iz Kitajske, posebej v ZDA, kjer bo morebitni novi dvig obrestnih mer povzročil skok vrednosti dolarja. Azijske države se poskušajo reševati vsaka zase, analitiki pa se strinjajo, da so ključnega pomena gospodarska gibanja na Kitajskem, ki imajo vpliv na ves svet.

Dejstvo, da je za indeksi na kitajskih borzah kljub včerajšnjemu skoku navzgor najslabši teden po začetku svetovne finančne krize leta 2008, ni preveč spodbuden obet za pozitivni preobrat.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija