Največ še vedno izvozimo v države članice EU-ja. Foto: EPA
Največ še vedno izvozimo v države članice EU-ja. Foto: EPA

.

V obdobju od januarja do septembra letos je bila rast izvoza v letni primerjavi 6,1-odstotna, rast uvoza pa 2,1-odstotna, je danes objavil statistični urad. Največji izvozni trg Slovenije so še vedno države EU-ja, kamor je septembra Slovenija izvozila kar 77,1 odstotka vrednosti vsega blaga. Iz teh držav je prav tako uvozila levji delež, in sicer 76,4 odstotka vrednosti vsega uvoza blaga.

Vrednost blaga, ki ga je Slovenija izvozila v članice EU-ja, je bila na letni ravni višja za 16,1 odstotka, vrednost blaga, ki ga je iz teh držav uvozila, pa se je okrepila za 4,8 odstotka. Blago, izvoženo v države članice EU-ja, je bilo vredno 1,66 milijarde evrov, blago, uvoženo iz držav članic EU-ja, pa 1,53 milijarde evrov.

V države, ki niso članice EU-ja, je Slovenija v devetem mesecu izvozila 493,9 milijona evrov blaga, od tam pa uvozila 471,3 milijona evrov blaga. Vrednost izvoženega blaga v te države se je v letni primerjavi povečala za 8,1 odstotka, vrednost uvoženega blaga pa za 16,7 odstotka.

Slovenski izvoz je bil letos v letni primerjavi krepkejši v vseh mesecih, presežek v blagovni menjavi s tujino pa je bil od januarja do septembra najvišji prav v septembru in je znašal 153,4 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 107,7-odstotna; tudi ta je bila v septembru najvišja letos.