Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je pred začetkom glavne turistične sezone napovedal pritisk na delodajalce. Foto: BoBo
Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je pred začetkom glavne turistične sezone napovedal pritisk na delodajalce. Foto: BoBo

Generalna sekretarka sindikata Karmen Leban je pojasnila, da so aprila delodajalcem poslali pobudo za začetek pogajanj za dvig regresa za letni dopust in plač v panogi, vendar so jo ti zavrnili. "Na tak način so prekinili socialni dialog v panogi in mislim, da ni dobro, da se tako prekine kolikor toliko dobro sodelovanje pred začetkom turistične sezone, za katero so napovedi dobre," je dejala Lebanova.

Ob podpisu kolektivne pogodbe februarja so se z delodajalci, kot je dejala, ustno dogovorili, da jim bodo do konca maja predlagali začetek pogajanj, zdaj pa jih očitno ne bo. "Ne bomo privolili v prekinitev socialnega dialoga in neprestano zniževanje plač. Zato je naloga sindikata, da se pripravi na sindikalni pritisk, s katerim jih bomo prisilili, da pridejo za pogajalsko mizo," je dejala. Sindikat pa zahteva za tri odstotke višje plače v gostinstvu in višji regres.

"Zahtevamo, da se število presežnih ur zniža z novimi zaposlitvami, ki bodo v skladu z zakonodajo, ne pa znova atipične oblike dela," je dejala sekretarka regijske organizacije zahodne Slovenije Irena Valenti. Po njenih besedah bi v panogi letos brez težav redno zaposlili najmanj 1.000 ljudi.

Ob tem je Lebanova opozorila tudi na prepogosto delo na črno in vse več atipičnih oblik zaposlitev. Med drugim po njenih navedbah v slovenskem gostinstvu in turizmu dela vse več študentov iz drugih nekdanjih jugoslovanskih republik, ki naj bi bili za to plačani le evro na uro, in sicer pod krinko opravljanja obvezne prakse.

Najprej shod, nato pa ...
Sindikalne dejavnosti bodo začeli s shodom pred Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Združenjem delodajalcev Slovenije, nato bodo začeli zbirati podpise za začetek stavkovnih aktivnosti.

Sindikalne aktivnosti bodo okrepili tudi med 16. in 19. junijem v času Evropskega srečanja H.O.G., ko v Portorožu pričakujejo okrog 5.000 lastnikov motociklov Harley Davidson. Lebanova je ob tem dodala, da se ne spomni, kdaj je bila v gostinstvu in turizmu nazadnje stavka, ne izključuje pa te možnosti.