V Heliosu ves čas trdijo, da so prevzem izvedli povsem v skladu s slovensko prevzemno zakonodajo. Foto: BoBo
V Heliosu ves čas trdijo, da so prevzem izvedli povsem v skladu s slovensko prevzemno zakonodajo. Foto: BoBo
Jana Poljanšek, sindikalistka iz Heliosa
Jani Poljanšek odpoved delovnega razmerja grozi tudi zaradi vsebine njenega nastopa v Studiu City. Foto: MMC RTV SLO

Napad na Jano Poljanšek je napad na vse nas! Je napad na pravice zaposlenih, na dostojanstvo delavcev. Je napad kapitala na ljudi.

ZSSS v obrambo Poljanškovi

Zvezo svobodnih sindikatov je razjezila obdolžitev, ki jo je prejšnji teden prejela njena predstavnica v podjetju Jana Poljanšek. Takšno ravnanje uprave Heliosa po njihovih besedah predstavlja napad in grožnjo vsem predstavnikom zaposlenih in sindikalnih zaupnikov; še več, "neposreden napad na sindikalno delo v Sloveniji in pravice zaposlenih".
"Napad na Jano Poljanšek je napad na vse nas! Je napad na pravice zaposlenih, na dostojanstvo delavcev. Je napad kapitala na ljudi," so prepričani.
Pod pismo upravi podjetja, političnemu vrhu in varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer sta podpisana predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič ter sekretarka Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Sonja Kos (SKN je del ZSSS-ja).
V obdolžitvi hude obtožbe
Priznavata sicer, da je v obdolžitvi pred odpovedjo zaposlitve zapisana vrsta zelo hudih obtožb na račun Poljanškove, a dejstvo je zanju samo eno. "Jani Poljanšek grozi izredna odpoved delovnega razmerja zato, ker je postavljala vprašanja glede prevzema Heliosa s strani podjetja Ring International in ker je opravljala svoje delo varuha pravic delavk in delavcev," sta zapisala.
Konec dialoga, grožnja s stavko
Konferenca Sindikatov kemične, nekovinske in gumarske industrije družb skupine Helios je upravi Heliosa dala vedeti, da bo, če Poljanškovi ne prekliče postopka izredne odpovedi zaposlitve, uporabila vsa sindikalna sredstva, vključno s stavko. Prav tako bo do tedaj prekinila socialni dialog.
Semolič pisal tudi Dragonji
Ker Metod Dragonja, ki opravlja tekoče posle ministra za gospodarstvo, proti upravi Heliosa kljub drugačnim napovedim ni vložil kazenske ovadbe, je Semolič v imenu ZSSS-ja ločeno pisal tudi njemu. V ZSSS-ju "ne morejo razumeti" nevložitve ovadbe glede na vse pisanje medijev o zadevi in navedbe Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).
"Javno izpostavljanje vprašanj o prevzemu Heliosa se na eni strani sankcionira z grožnjo po odpovedi delovnega razmerja, na drugi pa pokriva s politično tišino?!" so kritični v zvezi. "Res, tega ni mogoče razumeti! Je to sporočilo delodajalcem?" se sprašujejo. "Vi kar delajte po svoje, vmes pa še pometite s sindikalisti!" so zapisali.
Mednarodno obveščanje
ZSSS in KNG sta o dogajanju obvestila tudi Evropsko konfederacijo sindikatov in sindikalno konfederacijo IndustriALL na svetovni in evropski ravni. KNG je ob tem zaprosil za razpoložljive informacije o stanju in delovanju prevzemnikov Heliosa v prevzetih družbah v drugih državah ter o posledicah njihovih prevzemov in posledicah finančnega sodelovanja prevzemnikov s skladi rizičnega kapitala.





Napad na Jano Poljanšek je napad na vse nas! Je napad na pravice zaposlenih, na dostojanstvo delavcev. Je napad kapitala na ljudi.

ZSSS v obrambo Poljanškovi