SKB je prejela že drugo dolgoročno posojilo za financiranje malega gospodarstva. Foto: BoBo
SKB je prejela že drugo dolgoročno posojilo za financiranje malega gospodarstva. Foto: BoBo

Denar je na voljo na voljo neodvisnim samostojnim podjetnikom, majhnim in srednje velikim podjetjem z manj kot 250 zaposlenimi ter javnemu sektorju. Slednji bo denar lahko koristil za naložbe na področju energetike, okolja in na znanju temelječega gospodarstva, do njih pa so upravičena tudi neodvisna srednje velika podjetja z najmanj 250 in ne več kot 3.000 zaposlenimi, so sporočili iz Evropske investicijske banke (EIB).

Mikro, majhna in srednje velika podjetja v EU-ju predstavljajo kar 99 odstotkov vseh podjetij in zaposlujejo 76 odstotkov vseh zaposlenih, tudi v Sloveniji.
SKB je od EIB-ja 75 milijonov evrov posojil v iste namene prejel že leta 2009, iz tega vira pa je bilo doslej financiranih 220 investicijskih projektov. Za financiranje projektov mikro in majhnih podjetij je bilo porabljenih 62 odstotkov teh sredstev, 26 odstotkov za projekte srednje velikih podjetij, 12 odstotkov pa za financiranje projektov v javnem sektorju, na področju energetske učinkovitosti in varovanja okolja. Tretjina vseh sredstev je bila namenjena financiranju proizvodno usmerjenih podjetij, pomemben delež pa predstavljajo tudi znanstveni in tehnično-razvojni projekti.