Za 1,5 milijarde evrov triletnih obveznic je ministrstvo lani izdalo po 4,7-odstotni obrestni meri. Foto: MMC RTV SLO
Za 1,5 milijarde evrov triletnih obveznic je ministrstvo lani izdalo po 4,7-odstotni obrestni meri. Foto: MMC RTV SLO
Pimco
Pimco razkritju ni nasprotoval. Foto: Posnetek zaslona

PIMCO je eden največjih svetovnih vlagateljev v državne obveznice. Upravlja okoli 1,3 bilijona (1.300 milijard evrov) vredno premoženje. PIMCO, s polnim imenom Pacific Investment Management Company, domuje v Kaliforniji v ZDA in je ena najvplivnejših vlagateljskih družb na svetu. Ko se je denimo pred leti odločila prodati vse svoje grške državne obveznice, je država kmalu zatem padla v dolžniško krizo.

Prav PIMCO je lani novembra v postopku zaprte izdaje kupil za 1,5 milijarde evrov slovenskih državnih obveznic, je po odločbi urada informacijskega pooblaščenca nazadnje le razkrilo finančno ministrstvo.

Izdaja je bila nenadna in nenavadna, saj se ministrstvo ni odločilo za predhodni 'roadshow', torej predstavitev potencialnim kupcem in dražbo, ki bi lahko prodajo za Slovenijo pocenila.

Prav tako je bilo presenečenje, da se je prodaja zgodila na evrskem trgu, saj so druge izdaje potekale na dolarskem. Poleg tega se je pred izdajo napovedovalo, da naj bi šla država v ponovno zadolžitev šele na začetku letošnjega leta.

Zaradi nenavadnosti so mediji in opozicija od finančnega ministra zahtevali podatke o kupcu ter odgovor na vprašanje, zakaj se je vlada odločila za zaprto izdajo, ki je zadolžitev podražila.

Imena kupca ministrstvo ni želelo razkriti. Minister Uroš Čufer je dejal le, da gre za institucionalnega investitorja in da spoštujejo dogovor, da imena ne bodo razkrili. Za razkritje si je prizadeval zlasti časopis Finance, ki je tudi sprožil postopek pri informacijski pooblaščenki. Pred meseci pa je tednik Reporter prvi objavil neuradni podatek, da je kupec ravno PIMCO.

Izdaja tudi del interpelacija
Izdaja je vznejevoljila zlasti opozicijo, ki se je spraševala o smiselnosti zadolževanja na evropskem trgu na zaprt način. Temo je vključila v interpelacijo, ki pa je bila neuspešna.

Nato je opozicija v parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ Računskemu sodišču predlagala revizijo smotrnosti in gospodarnosti izdaje. Minister Čufer na seji ni želel pojasnjevati ozadja, zato so jo zaprli za javnost.

Predsednik komisije Andrej Vizjak (SDS) je v izjavi po seji dejal, da jim je minister pojasnil vse, a da večina z izbiro in izvedbo kljub temu ni bila zadovoljna. Vztrajala je, da imajo davkoplačevalci pravico vedeti, kako se razpolaga z njihovim denarjem, ker bodo plačevali obresti in glavnico z višjimi davki.

Da je podatek javen, je nato odločila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in ministrstvu naložila objavo.

Plačevanje obresti najedlo proračun
Letos bo šla za plačevanje obresti na državni dolg (brez glavnic) iz proračuna milijarda evrov. Skupno sicer vlada za letos načrtuje 8,4 milijarde evrov prihodkov v državno blagajno. Načrtovani proračunski primanjkljaj za leto 2014 znaša dobro milijardo evrov. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dejanski primanjkljaj že dosegel dve tretjini načrtovanega, k temu pa je veliko prispevalo ravno plačevanje obresti.

Ministrstvo razkrilo kupca obveznic
Ministrstvo razkrilo kupca obveznic