Skupina Sij je postala lastnica Sistemske tehnike in Sistemske tehnike Armas. Foto: BoBo
Skupina Sij je postala lastnica Sistemske tehnike in Sistemske tehnike Armas. Foto: BoBo

"S prevzemom družbe Sistemska tehnika bo skupina Sija realizirala strategijo dolgoročnega razvoja do obdobja 2020/2025, saj je ena izmed strateških usmeritev širitev obstoječega produktnega portfelja končnih proizvodov z visoko stopnjo toplotne in mehanske obdelave, s čimer bo skupina še aktivneje vstopala v nove, zahtevnejše tržne segmente, kot so naftno-plinska industrija, letalska industrija in energetski sektor," so sporočili iz Slovenske industrije jekla (Sij), kjer so prek svojega podjetja Noži Ravne od DUTB-ja odkupili lastniški delež v obeh družbah in posojila Sistemske tehnike.

Skupina Sij ima na Ravnah na Koroškem že štiri družbe (Metal Ravne, Noži Ravne, Serpa, invalidsko podjetje ZIP Center), ki skupaj zaposlujejo več kot 1.400 ljudi.

Prevzem je priložnost za nadaljnjo rast Sistemske tehnike, ki se je več let zapored spopadala s padcem naročil, pomeni stabilizacijo poslovanja, finančno in poslovno prestrukturiranje ter predvsem nove razvojne priložnosti, navajajo v Siju, o kupnini pa molčijo.

Sistemska tehnika je dobila odgovornega lastnika
Direktor družbe Noži Ravne Peter Čas je prepričan, da Sistemska tehnika dobiva "dolgoročnega, družbeno odgovornega in kapitalsko izjemno močnega lastnika, ki bo zagotovil povsem novo razvojno pot". Noži Ravne so sicer eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev industrijskih nožev. V DUTB-ju navajajo, da je družba Noži Ravne ponudila najboljše "nakupne pogoje v konkurenčnem procesu", so še sporočili iz Sija.

Skupina Sij je v letu 2014 dosegla EBITDA v vrednosti 78 milijonov evrov in 25 milijonov evrov čistega dobička ter dvignila dodano vrednost na zaposlenega na 55.000 evrov, kar je več kot 60 odstotkov nad povprečjem slovenske kovinsko-predelovalne industrije.