Novi lastniki Večera obljubljajo stabilizacijo poslovanja. Foto: BoBo
Novi lastniki Večera obljubljajo stabilizacijo poslovanja. Foto: BoBo

Potem ko je Agencija za varstvo konkurence septembra odobrila prodajo Večera, je bila odstranjena še zadnja ovira za prevzem Večera, ki se je začel junija letos, ko je Delo podpisalo prodajno pogodbo z družbo Dober Večer v rokah Uroša Hakla in Saša Todorovića.

Zaposleni se v času, ko se delovna mesta v medijskem prostoru le še zapirajo, seveda bojijo za svojo prihodnost. Uprava Večera je danes objavila sklic skupščine, ki bo 5. decembra in ki napoveduje bistvene spremembe v samem vodstvu družbe.

Na skupščini naj bi za člane upravnega odbora imenovali Uroša Hakla, Saša Todoroviča, Miho Klančarja in Aleksandra Bratino, ob tem bo prenehal mandat Juretu Strucu, zdajšnjemu direktorju družbe Večer, razrešeni pa bodo tudi vsi člani nadzornega sveta.

Za skupščino so predlagane tudi spremembe statuta, ki se med drugim nanašajo na enotirni sistem upravljanja. Predsednik sveta delavcev Aleš Dragar pravi, da je za družbo in njen razvoj pozitivno, da je dobila strateške lastnike.

Hakl načrte za prihodnost skriva
Nad izvajanjem zakonodaje in spoštovanjem delavskih pravic naj bi pri Večeru še naprej bedel tudi sindikat Pergam, pravi njegova predsednica Petrina Šebart Žižek: "Mislim, da sta obe strani dovolj profesionalni, da se zavedata svojih dolžnosti in pravic. In v duhu tega se bomo v prihodnje tudi pogajali."

Ob tem je dodala, da spremembe lastništva in statuta na položaj sindikata ne bodo bistveno vplivale. Med poglavitnimi nalogami je tudi skrb, da ne bi odpuščali, čeprav se zaveda, da so te niti v rokah lastnikov. A o tem se z njimi še niso pogovarjali. "Vse, kar se je o odpuščanju govorilo, se je govorilo v medijih. V naslednjih mesecih bomo prišli do tega, v kateri smeri se bomo pogajali in koliko bo to pomenilo v smislu zmanjšanja zaposlenih," je pojasnila.

Hakl svojih načrtov ne razkriva, a je povedal, da naj bi bil Večer v prihodnje boljša in trgu bolje naravnana družba. Napoveduje zlasti stabilizacijo poslovanja, saj se stroški in prihodki zdajšnje družbe razhajajo.