Slovenijo poganja izvoz. Foto: BoBo
Slovenijo poganja izvoz. Foto: BoBo
Boštjan Jazbec
Novi guverner Banke Slovenije, Boštjan Jazbec. Foto: BoBo


Svet Banke Slovenije se je osredinil na prvih pet mesecev letošnjega leta in ugotovil, da se je presežek na tekočem računu plačilne bilance v primerjavi z istim obdobjem lani povečal za skoraj 325 odstotkov.
Presežek je tako znašal 882 milijonov evrov in bil za 674,4 milijona evrov večji od lanskega, so sporočili iz Banke Slovenije.
Hitro povečevanje presežka na tekočem računu plačilne bilance je po pojasnilih Banke Slovenije posledica pozitivnih sprememb v vseh podbilancah tekočega računa.

Močan izvoz, šibka domača kupna moč
Največja sprememba se je zgodila pri blagovni menjavi, kjer je bil kljub majskemu primanjkljaju v prvih petih mesecih dosežen presežek, ki je rezultat močnega izvoznega sektorja in upadanja blagovnega uvoza zaradi zmanjševanja domače kupne moči.
Medletno se je okrepil tudi presežek v storitveni menjavi, predvsem zaradi rasti izvoza storitev. V tem delu bilance pomembno vlogo igra turizem. Na drugi strani pa sta se zmanjšala primanjkljaja pri dohodkih in tekočih transferjih.

Revizija za obdobje 2006-2012
Poleg tega pa je svet Banke Slovenije obravnaval tudi revizijo plačilne bilance za obdobje med letoma 2006 in 2012 ter revizijo stanja mednarodnih naložb in zunanjega dolga za obdobje od 2008 do 2012. Izvoz blaga se je po reviziji letno spremenil za od 0,9 do 1,5 odstotka, uvoz blaga pa do 0,7 odstotka. V plačilno bilanco so bili od leta 2008 dalje vključeni tudi prilivi od nakazil zdomcev. Podatke o teh so v Banki Slovenije pridobili na podlagi bilateralnega sodelovanja med državami in znašajo med 22,3 milijona evrov v letu 2008 in 25,9 milijona evrov lani. Druge spremembe so posledica standardnih osvežitev virov.

Več časa Abanki?
Svet Banke Slovenije je obravnaval tudi tekoče nadzorniške zadeve, niso pa v bančnem nadzorniku razkrili, ali je ena izmed teh tudi odločanje o podaljšanju roka za dokapitalizacijo Abanke. Časopis Dnevnik je namreč danes poročal, da so pred sredinim iztekom roka za izpolnitev nadzorniške zahteve v Abanki zaprosili za podaljšanje roka.

Svet Banke Slovenije je sprejel še spremembe pri poročanju podatkov za statistične analize finančnih računov. Z novim sklepom se za družbe, ki izvajajo dejavnost najema, ukinja obveznost poročanja o tem prek sistema Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

S tem bodo te družbe razbremenjene na enak način, kot so že bile denarne finančne institucije in investicijski skladi, še pojasnjujejo v Banki Slovenije.