Čufer s tujimi novinarji

Na novinarski konferenci za tuje medije je odločno zatrdil, da Slovenija mednarodne pomoči za rešitev finančnih težav ne bo potrebovala: "Ne potrebujemo pomoči. Imamo tri sektorje, od katerih je en v težavah, druga dva pa sta zadolžena pod povprečjem EU-ja in imata absorpcijsko kapaciteto za težave podjetniškega sektorja."

Priznal je, da je nekaj neravnovesij v podjetniškem sektorju, medtem ko jih v stanovanjskem sektorju in pri financah gospodinjstev ni: "Gospodinjstva so med najmanj zadolženimi v Evropi in tudi javni dolg je pod povprečjem v EU-ju. Problem je podjetniški sektor, ki je med bolj zadolženimi, kar se odraža tudi na bilancah bank. Za vrnitev k rasti moramo to urediti." Ob tem je dodal, da so se reforme že začele, med drugim z ustanovitvijo slabe banke, kamor se bo prvo premoženje preneslo še pred koncem junija.

"Problemi so rešljivi," je zagotovil in dejal, da si je vlada zadala dve nalogi v kratkem roku. To sta spodbujanje gospodarske rasti in fiskalna konsolidacija. Omenil je tudi, da sta bila reformi pokojninskega sistema in trga delovne sile že izpeljani.

O prodaji državnega premoženja ni želel govoriti
Tuje novinarje, med njimi predstavnike agencije Bloomberg in britanskega tednika Economist, so zanimale tudi podrobnosti o ukrepih vlade za povrnitev zaupanja mednarodnih finančnih trgov, med njimi načrtovana prodaja podjetij v državni lasti. Minister je dejal, da o podrobnostih, za katera podjetja bo šlo, še ne more govoriti.

Čufer se je z novinarji srečal ob začetku osrednjega dela spomladanskih srečanj Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, ki se jih udeležuje tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Prispevek Edvarda Žitnika, Dnevnik

Čufer v Washingtonu
Čufer v Washingtonu