Gospodarstvo
Bankia je v vse večjih težavah. Foto: EPA

Dodaj v

Španska Bankia državo prosi za rekordnih 19 milijard evrov

Banka prevelika, da bi jo pustili propasti
26. maj 2012 ob 08:54
Madrid - MMC RTV SLO, STA

Četrta največja španska banka Bankia, ki je v velikih težavah zaradi izpostavljenosti gradbenemu sektorju, je sporočila, da bo vlado zaprosila za pomoč, vredno 19 milijard evrov oziroma največ v zgodovini Španije.

Bankia bo s sredstvi, ki jih bo dobila od države, izvedla sanacijski načrt in dokapitalizacijo. Zaradi težav, ki jih ima banka, so sicer danes na borzi ustavili trgovanje z njenimi delnicami.

Bankia ima desetodstoten delež v španskem finančnem sistemu in velja za "sistemsko" banko, ki je prevelika, da bi jo pustili propasti, saj bi to lahko okužilo celoten bančni sektor.

Tvegana posojila
Njen nepremičninski portfelj je sicer vreden 37,5 milijarde evrov, od tega je velika večina (skoraj 32 milijard) problematična, saj gre za tvegana posojila, za katera ni verjetno, da bodo poplačana, oziroma zasežena stanovanja.

Španija je Bankii ta mesec že dala finančno injekcijo v vrednosti 4,5 milijarde evrov, kar pomeni, da bo reševanje banke skupaj stalo več kot 23 milijard evrov.

Bonitetna hiša Standard & Poor's je medtem v petek kreditno oceno za Bankio in še za tri španske banke - Banco Civico, Banco Popular in Bankinter - znižala na raven ničvrednosti.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Cini Minis
# 26.05.2012 ob 10:19
Ramus se popolnoma strinjam s tabo...

Stari, Einstein je rekel, da te stanje zavesti, ki te je pripeljalo v težave, ne more spraviti iz težav. In tole, kar se nam dogaja, je v knjigi Brave new world, napisani leta 1931 predvidel pisatelj in filozof Aldous Huxley. Kaj je dedec napovedal:
Ljudje bodo postali sužnji potreb, ki jim bodo umetno instalirane in jim bodo diktirale, kaj delati. Odvisni bomo od tehnologije. Informacij bo toliko, da bodo postale irelevantne. Knjig bo toliko, da jih ljudje ne bodo brali. Postali bomo trivialna kultura, ki se bo obremenjevala z nepomembnimi stvarmi. Tehnologija bo uničila osebnostne kapacitete, mišljenje, občutke in kreativnost. Resnica se bo utopila med irelevantnimi informacijami. Ljudje bodo kontrolirani z vsiljenimi zadovoljstvmi. Uničilo nas bo tisto, kar imamo radi in na kar smo vezani.
K temu bi dodal pisanje židovskega filozofa religije Martina Bublerja, ki pravi, da odnosi jaz-ti sploh več ne obstajajo. Včasih je vse temeljilo na odnosih, kupovali pa smo stvari, danes pa uporabljamo odnose, da bi prišli do stvari.

V glavnem - če nas je hiperpotošništvo in ubijanje odnosov pripeljalo v težave, ni pričakovati, da bomo prišli iz težav s stimulacijo hiperpotrošništva.
Sori stari, ne gre le za denar in ekonomijo, celo družbo bi bilo treba postaviti na povsem drugačnih vrednotah.
Ramus
# 26.05.2012 ob 10:12
"Španska Bankia državo prosi za rekordnih 19 milijard evrov
Banka prevelika, da bi jo pustili propasti
"

Pa ravno to se mora zgoditi, banke morajo začeti same nositi posledice za svoje zločinsko obnašanje. Seveda pa sedaj obstaja velika nevarnost, da bo španska vlada ta dolg prevalila na svoje davkoplačevalce ali še drugače povedano, jih bo 50.000 vrgla na cesto. Temu se sedaj pri nas reče "zategovanje pasu". Kriminalci pokvarjeni!

Kdaj bo kdo iz teh bank in njenih nadzornikov in predvsem LASTNIKOV, ki imajo vsi povrsti krvave roke od hlastanja za dobičkom odgovarjal za svoje početje? To početje nenazadnje plačujemo tudi vsi, ki imamo Euro. Moramo začeti zahtevati odgovornost in drakonsko sankcionirati takšne zločince, ker to so hujši zločini, kot pa jih je zagrešil Hitler!

Sicer pa ne živimo vč v socializmu, da bi morali reševati zavožene naložbe. Naj propadejo, sistem se mora začeti čistiti gnoja.
Ramus
# 26.05.2012 ob 10:14
"Bonitetna hiša Standard & Poor's je medtem v petek kreditno oceno za Bankio in še za tri španske banke - Banco Civico, Banco Popular in Bankinter - znižala na raven ničvrednosti."

Evo, nova Grčija,... kdo bo šel sedet od odgovornih do konca življenja?
kingstone
# 26.05.2012 ob 09:58
tudi v španiji so stavili na gradbince...
PONOS
# 26.05.2012 ob 21:29
Zakaj mislite obstajajo dodatni stebri?Kaj res mislite da se pokojnine izplačujejo samo na podlagi prispevkov delovnih.Zavarovalnice izplačujejo le od prihodkov strank?
hahahaha get real.
Ves sistem deluje samo še zaradi špekulacij.
Pa lepe sanje še naprej...
"You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
majki-di-majk
# 26.05.2012 ob 16:36
nikhrast
že to da banke dajejo 200€ limita dijakom z nižjim socialnim statusom, ki prejemajo državno štipendijo je huda bedarija. logično da vsak dvigne 200€ in je potem za vse večne cajte 200€ v minusu, zakaj pa ne če je "free money". Ampak to je še najmanjši problem, je pa en kup takšnih malenkosti, ki na koncu znesejo ogromno in udarijo nazaj.
glavni razlog za krizo je pa bil prodajanje CLO-jev (collatoralized loan obligation, poglej si kaj je to, če ne veš) in za to so krive izključno banke.
1984 = 2020
Optima
# 26.05.2012 ob 16:24
nikhrast
"ne samo kriviti bankirje, najprej je treba kriviti potrošnike same"
To pa je sprevržena logika. Zakaj pa je potrebno kriviti potrošnike? Mi prosim lahko to razložiš. Ali ti kriviš tudi potrošnike v ZDA ko so izgubili službo nato niso mogli vrniti kredita za stanovanje in so jih nato banke vrgle na cesto. Banke povsod na zahodu so dajale kredite ljudem za katere so vedele da jih bodo težko odplačevali samo zato da bi lahko potem še več zaslužile (shortanje na borzi- staviti da bo nekaj padlo in tako zaslužiš v osnovi kar predstavlja čisto špekulacijo). Poleg tega ko potrošnik ne more več odplačevati kredita za nepremičnino ta ostane banki ki jo lahko nato proda po še večji tržni ceni saj so vse banke mislile da bo cena nepremičninam vseskozi rastla. Kratko malo banke so brez denarja ne zaradi potrošniških kreditov ampak zaradi samih šepkulacij kjer so se vse zakalkulirale sedaj pa jih morajo države reševati drugače bodo propadle.
Ramus
# 26.05.2012 ob 10:35
Cini Minis tudi jaz se zelo strinjam z tvojim zapisom,...

knjigo ki jo citiraš, pa bom uvrstil na seznam knjig, ki jih bom letos prebral.

Hvala za namig :)
PONOS
# 26.05.2012 ob 21:23
še to v medijih pride le negativno ven ko se špekulacija ne izide,ko banke naredijo ogromen profit z špekulacijam je pa vse tiho mimogrede banke so ves bail out že vrnile.
Sedaj pa realnost tega sistema ko laiki zahtevajo ukinitev špekulacij resnica pa je ta..zavarovalnice,pokojninski skladi sploh ne bi mogli več izplačevati pokojnine,zavarovalnine od navadnega priliva,ampak zadevo lahko le servisirajo zaradi špekulacij...špekulacije so del sistema brez njih je kapitalizem in sistem v katerem živimo mrtev..
PONOS
# 26.05.2012 ob 21:14
Optima
shortanje samo po sebi ni slabo..v bistvu pospeši padec in pospeši tudi stabilizacijo trga.
Shortanje je zelo koristen instrument za trg.Tudi če pade trg ne izgubi ves kapital...
Kar pa je slabo in zelo škodljivo za trg in gospodarstvo in ljudi je naked short selling-to pa je kriminal nekaj se prodaja na kratko kar sploh nima kritja...
evaevi
# 27.05.2012 ob 07:45
hahaha
ljudje šparat, stradat, dat zadnji sold bankam

Španci, pridno za vami ubiramo stopinjice
Matjaz
# 26.05.2012 ob 20:14
Si lahko predstavljate, povsem drugačen svet? Hmm:)
divjejabolko
# 26.05.2012 ob 14:59
Adios, Espania!
-mar-
# 26.05.2012 ob 10:44
Dobra priložnost, da omenimo še Orwella in njegov roman 1984. Vse bolj se mi dozdeva, da imajo ljudje spomin kot zlata ribica. Denimo, vsak dan nas mediji bombardirajo z nepravilnostmi, ki se dogajajo. Vse lepo in prav, ampak kaj je posledica tega? Ravno prevelik obseg informacij, zato nobena stvar ne doživi epiloga, ker je naslednji dan že nova kost za glodat. Stari grehi pa se pometajo pod preprogo in kopičijo.
Je pa zanimivo, da sta obe knjigi nastali že pred desetletji, kljub temu pa se vsako leto bolj približujemo njuni vsebini.
Socialniradikal
# 26.05.2012 ob 10:18
Pri nas bi še eni vedno stavili na gradbince ! :-)
PONOS
# 28.05.2012 ob 09:56
o'fenomeno
Ne uporabljam več MT4 imam druge platforme.
Money manager je pa v glavi...
skretpapir
# 27.05.2012 ob 17:03
domine padajo
Shenkey
# 26.05.2012 ob 23:18
Škoda Ramus da se ne zavedaš da živimo globoko v socializmu, če ne bi živeli država ne bi garantirala vloge v bankah. Tako da če pustiš bankio past bo državo stalo približno enako, oz več.
o'fenomeno
# 26.05.2012 ob 21:49
@ponos

imaš kakšen dober indicator za mt4, pa moneymanager?
R2D2
# 26.05.2012 ob 18:04
..."Halo Bing kako brat ? Uvatio maglu ... hm nisam znao da se i time bavi ..
Imam jednu malu Bančicu ...
Cjena ? Sitnica prava sitnica !"
(Sir Oliver , Alan Ford)

Starejši boste že poznali ta znani citat ...

Španci so pa res v zosu ni kaj ...
nikhrast
# 27.05.2012 ob 02:06
Pa ne mi govorit da so samo banke pohlepne, potrošniki pa nismo. Potrošniki sami ravno tako hočemo visoke profite za svoje investicije kot vsi drugi, kako bomo pa obdržali svoje pokojninske investicije. Moj pokojninski sklad ima več kot 100 milijard investiranih, seveda me zanima kako dela.
Banke špekulirajo, to je jasno, treba je uvesti nove regulacije, bodo Amerikanci uvedli Voelker rule, verjetno ne. Potrošniki sami pa tudi špekuliramo, če kupim kondomij in pričakujem da ga bom drugo leto prodal za precej višjo ceno, to je špekulacija. Tudi če kupim bajto, pa ne uporabim nobenega casha, vse na kredit, to je špekulacija. Samo poglej koliko milijonov bajt v Ameriki je še pod vodo, krediti so večji kot njihova vrednost.
ciracara
# 26.05.2012 ob 18:08
Sprejmimo varčevalne ukrepe čim prej!
nikhrast
# 26.05.2012 ob 15:57
Ramus,
ne samo kriviti bankirje, najprej je treba kriviti potrošnike same.
Pa zakaj so vzeli vse te kredite, seveda so banke bile radodarne, klicale so nas naj si sposodimo denar, samo nam ni bilo treba nasesti na to finto.
Poglej, na Floridi kjer se je vse to začelo, tam si lahko kupil bajto za $1000 dol in potem $1000 na mesec, pa nova bajta vredna $300 000.
Še zdaj dobiš v Torontu, tam nepremičninski balon še ni počil, bajto za milijon, pa samo 5% dol, ostalo pa vse puf, za pet let pa obresti malo nad 3%.
Kazalo