Primerjava mladih, vključenih v program Jamstvo za mlade, z drugimi brezposelnimi osebami pokaže, da so dobili 40 odstotkov več napotnic za prosta delovna mesta, desetkrat več srečanj z delodajalci in 70 vključitev več v usposabljanje. Foto: BoBo
Primerjava mladih, vključenih v program Jamstvo za mlade, z drugimi brezposelnimi osebami pokaže, da so dobili 40 odstotkov več napotnic za prosta delovna mesta, desetkrat več srečanj z delodajalci in 70 vključitev več v usposabljanje. Foto: BoBo

Trenutno je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 116.199 oseb, kar pomeni, da je prvič letos manj brezposelnih kot v istem obdobju lani. V letošnjih prvih šestih mesecih se je prek zavoda zaposlilo 42.132 oseb, od tega 13.954 mladih, kar je 34 odstotkov vseh zaposlitev.

Primerjava mladih, vključenih v omenjeni program, z drugimi brezposelnimi osebami pokaže, da so dobili 40 odstotkov več napotnic za prosta delovna mesta, desetkrat več srečanj z delodajalci in 70 vključitev več v usposabljanje.

V okviru jamstva se sicer izvaja 24 od 36 predvidenih ukrepov. Levanič je opozoril, da se izvajajo vsi najpomembnejši ukrepi, ki predstavljajo 94,7 odstotka načrtovanih sredstev v letu 2014. Ukrepi jamstva se bodo izvajali tudi prihodnje leto, za celoten program pa je namenjenih 157 milijonov evrov iz različnih virov.

Subvencije za zaposlovanje
Med ključnimi ukrepi je Prvi izziv 2014, ki delodajalcem za zaposlitev mlade osebe do 29. leta iz vzhodne Slovenije za najmanj 15 mesecev prinese subvencijo v znesku 7.250 evrov. Prvo javno povabilo je bilo objavljeno maja, do 21. julija pa je bilo sklenjenih že 470 pogodb od načrtovanih 690 zaposlitev.

Ukrep Podjetno v svet podjetništva predvideva delo v skupinah z desetimi udeleženci, in sicer s ciljem, da bi pod vodstvom mentorjev v štirih mesecih mladi razvili svojo poslovno idejo, pripravili poslovni načrt za ustanovitev podjetja in se usposabljali za podjetniško kariero. V okviru prvega povabila je bilo vključenih 250 oseb, v okviru drugega in tretjega pa po 120.

Levanič je opozoril tudi na ukrep Delovni preizkus. Gre za enomesečni program, v okviru katerega lahko delodajalec mlado brezposelno osebo preizkusi na konkretnem delovnem mestu, še preden se odloči za njeno zaposlitev. Po njegovih besedah je ukrep zelo učinkovit, saj delodajalci zaposlijo skoraj 80 odstotkov kandidatov.

Zavod za zaposlovanje je tako prejel 388 ponudb delodajalcev, od tega jih je bilo izbranih 279, 67 pa jih je v obravnavi.

Spletni brskalnik po programih
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je skupaj z zavodom za zaposlovanje vzpostavilo spletni brskalnik po programih oz. ukrepih za mlade, da bi tako zagotovilo še večjo povezavo med delodajalci in iskalci zaposlitve.

Brskalnik na podlagi starosti, trajanja brezposelnosti in občine stalnega prebivališča najde vse programe oz. ukrepe zaposlovanja ali zaposlovanja, ki so na voljo za mlade iskalce zaposlitve. Spletni portal zavoda za zaposlovanje pa je po novem prilagojen tudi za uporabnike mobilnih telefonov.

Tako brskalnik na podstrani za mlade kot mobilni portal sta nastala v okviru projekta, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad. Strošek spletne nadgradnje je znašal približno 17.000 evrov.