Gospodarstvo

Poudarki

  • Delavci pridejo na policijo, ko res ni nobene druge poti več
Delavci Vegrada
Slovenski delodajalci še naprej brezobzirno izkoriščajo zaposlene iz tujih držav, zgane pa se redkokdo. Foto: BoBo
VIDEO
Kriminalisti preiskali po...

Dodaj v

Sramotno izkoriščanje - tudi po trije delavci so si delili posteljo

Kršitve se vrstijo, kazni pa so nizke
11. marec 2016 ob 08:24,
zadnji poseg: 11. marec 2016 ob 13:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Sinoči je Furs ob pomoči policistov v Loški dolini sprožil obsežno inšpekcijsko akcijo, v kateri so zaznali tudi sume kaznivih dejanj. Se bo končno kaj premaknilo?

Lani smo že večkrat poročali o delodajalcih, ki v Loški dolini izkoriščajo v lesni industriji zaposlene delavce iz več evropskih držav, predvsem iz Bolgarije, Srbije in Kosova. Delodajalcem, povezanim v vrsto podizvajalcev, do zdaj nihče ni prišel do živega, saj so kazni za njihovo početje zgolj simbolične.

Vodje delavce iz drugih držav pogosto zaposlijo na črno, ti pa praviloma ne vedo natančno, za katero podjetje sploh delajo. Številni brez urejenega zavarovanja niso niti prijavljeni na naslovu, kjer prebivajo. Nekaj mesecev delajo na črno, nato morajo državo zapustiti ali pa jih delodajalec preusmeri na delovno mesto na drugem koncu Slovenije.

Delajo po od 10 do 12 ur na dan, vključno s sobotami, nadrejeni jim grozijo z odpovedmi in drugimi ukrepi, jim prepovedujejo odhod domov, znižujejo plače, vendar se nad razmerami ne pritožujejo na glas, na policijo pa pridejo šele, ko ne vidijo več izhoda oziroma ko jih delodajalec odslovi.

Več kot 50 sodelujočih v akciji
Pri dozdajšnjih nadzorih so inšpektorji odkrili številne kršitve glede delovne opreme, obveščanja o poškodbah pri delu, izvajanja zdravstvenih pregledov, neizplačila plače in regresa, nevročitve pogodbe o zaposlitvi, pa glede zaposlovanja na črno, prijav v obvezna socialna zavarovanja, zagotavljanja počitkov in še bi lahko naštevali.

Med drugim po nekaterih pričevanjih pri vodji, ki hkrati delavcem oddaja še sobe, isto posteljo v 24-tih urah drug za drugim uporabljata po dva ali celo trije.

S finančne uprave (Furs) so nato danes po akciji, ki so jo po neuradnih podatkih v podjetju Marof Trade, poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna, končali nekaj pred tretjo uro, sporočili, da je v akciji sodelovalo nekaj več kot 50 njihovih uslužbencev, ki so preverjali morebitne kršitve davčne in delovnopravne zakonodaje.

V nočni izmeni je bilo v podjetju okoli 60 delavcev, veliko jih je bilo tujih državljanov, pri nadzoru pa so bili potrjeni sumi kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznani pa so bili tudi sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi, so dodali.

Sklepi bodo znani konec prihodnjega tedna, takrat pa se bodo na Fursu tudi odločili o ukrepih, so še dodali.

Poslovni modeli se brez težav nadaljujejo
V Svetovalnici za migrante opozarjajo, da so delavci preveč prestrašeni, da bi o kršitvah govorili na glas, medtem ko se vse to dogaja pred očmi pristojnih že nekaj let, piše STA. "Tamkajšnji policisti po poročanju medijev že od leta 2008 obveščajo inšpektorje za delo o sumih kršitev in ti so leta 2012 ugotovili številne kršitve delovnopravne zakonodaje, napisali globe in prepovedali opravljanje dejavnosti. A to kršilcev očitno ni ustavilo, ker so pač odprli nova podjetja in svoj "poslovni modeli" še nadaljevali," izpostavlja Goran Lukić iz omenjene svetovalnice.

A. Č., Marko Škrlj, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 11.03.2016 ob 08:34
Posteni slovenski delodajalci,pa tudi albanski ne zaostajajo.
Prepoved opravljanja dejavnosti,bi jih najbolj izucila.
SamoRes
# 11.03.2016 ob 08:36
Če nesposobna Janša in Pahor nista želela teh grozodejstev primerno sankcionirati in odpraviti je zdaj na vrsti Cerar ali pa naj odstopi. Ob takšnih kriminalnih dejanjih mi obrne želodec, to je slabše od suženjstva, sram me je države, ki to omogoča.
SamoRes
# 11.03.2016 ob 08:38
Prva kršitev velika kazen, druga kršitev zapor in prepoved opravljanja dejavnosti. Poslanci, ki smo jih izvolili so v službi mafije, ni jih sram, da imajo možnost zadeve spremeniti, pa jih ne.
fgmb
# 11.03.2016 ob 08:32
Poročilo novinarja jasno odseva mentaliteto inšpekcije. Namesto da bi prvi povdarek ki govori o kršitvah poudaril zadeve povezane s plačilom o opravljenem delu, začenja z varstvom pri delu, ki ga pri nas tudi inšpektorji razumejo zelo birokratsko (gledajo listine ne pa vsebine).
firtoh
# 11.03.2016 ob 08:52
Imam sorodnika,ki je prijavil svojega delodajalca na inspekcijo zaradi krsenja delovne zakonodaje.So prisli po kaksnem mesecu dni in preverili,ce ima podjetje urejeno varstvo pri delu.Eni so nedotakljivi,ker delujejo po principu 'kdor maze,ta vozi'.
juk
# 11.03.2016 ob 08:40
Tipični primer prevelikega državnega aparata. Državo imamo povsod in hkrati nikjer. Kje so bili inšpektorji, policisti, tožilci tako dolgo? Takoj ko se je pojavil sum zapret podjetje in raziskat. Ne pa da je nekdo živel v suženjskih razmerah ne vem kako dolgo. NAmesto da bi vlagali v nadzorne funkcije države vlagamo v popolnoma napačne stvari. POtem pa take zgodbe in tole je le kaplja v morje.
klemen30lj
# 11.03.2016 ob 08:46
Če bi država imela interes to urediti, bi uredila.

to je vsa znanost.

Ni samo težava pri delavcih, težava je v tem, da Slovenci kot narod izpademo strahopetci.
el CARTEL
# 11.03.2016 ob 08:51
teli inšpektorji so kot lovci na naciste.

teža zločinov teh "delodajalcev" je približno ista.
brez mislisti do zločincev. vsakega ki izkorišča te ljudi, zapreti za 10 let minimalno, njegovo premoženje pa nacionalizirat.

tako se bo poslal signal. da nočemo živeti v družbi kjer se z izkoriščanjem dela drugaga in življenja sočloveka lahko nekdo obogati.
Anar Hija
# 11.03.2016 ob 09:00
Ne računajte na pomoč Cerarjev ali Janš, Pahorjev... oni so del problema, ne rešitve.
el CARTEL
# 11.03.2016 ob 08:53
nekdo, ki krši človekove pravice,
pač ne more biti imun in imeti družbo z 2omejeno" odgovornostjo.

če si izkoriščal neomejeno,
je prav, da je kazen tudi neomejena.

udarimo tam kjer delodajalce najbolj boli.
torej na njihovo premoženje. itak je bilo ustvarjeno s kriminalom
Bivši uporabnik
# 11.03.2016 ob 08:55
Prva kršitev velika kazen, druga kršitev zapor in prepoved opravljanja dejavnosti. Poslanci, ki smo jih izvolili so v službi mafije, ni jih sram, da imajo možnost zadeve spremeniti, pa jih ne.

1+!

Banda lopovska. In spet se nikomur od teh kriminalcev ne bo zgodilo nič!
labodjejezero
# 11.03.2016 ob 08:35
Država v času po 2008 premalo naredi na področju pravil povezanih z delom delavcev in ravnanjem delodajalcev. Toliko je norosti na trgu dela, da bi bil roman premalo.
Bivši uporabnik
# 11.03.2016 ob 09:03
Kje so bili inšpektorji, policisti, tožilci tako dolgo? Takoj ko se je pojavil sum zapret podjetje in raziskat. Ne pa da je nekdo živel v suženjskih razmerah ne vem kako dolgo.

Državni aparat ni neučinkovit, ker bi bil prevelik, pač pa je rigiden, kot da je sam sebi namen. Ljudje hodijo v službo po plačo, to je njihova motivacija, in naredijo zgolj, kar se jim da na mizo. In potem so tu prijateljske naveze. Drugače si težko razložim, zakaj nekomu rubijo 4 cente, drugemu pa zapadejo milijoni davčnega dolga. Če inšpektor prime kršilca, ima ta podporo cele skupine, kot v primeru čebelarjev, in potem vsi zahtevajo odstop inšpektorja.
Ali pa, če pogledamo tisto Turkovo haciendo na obali. Revežu so podrli kočo, Turku bodo vse legalizirali. Ista zgodba ven in ven. In tako je že dve desetletji in pol.
Gams
# 11.03.2016 ob 08:56
Sram nas je lahko da ne protestiramo čez par let bomo tudi mi na istem.
Kekec99
# 11.03.2016 ob 08:53
Dela se tisto kar država dovoli da se dela, tako da se ve kdo je največji krivec.
jan(ez)ch
# 11.03.2016 ob 09:26
Malo so hitri pri nas z vsem skupaj. Sam sem ze, leta 2004 kot student, bil prica se vecji svinjariji kot je tale. Delal sem na gradbiscu za delodajalca, ki je mimogrede iz Albanije in mi je placal 1000 SIT na uro, kjer so bili delavci iz bivse Juge in so hlapcevali za tedanji Zidarjev SCT. Pa mi je eden izmed njih pokazal svojo placilno listo. Skoraj me je kap, ko sem videl, koliko place je dobil za mesec dela- za 220 opravljenih ur malo vec kot 88000 SIT. In potem so tukaj bili se odtegljaji za stanovanje, bolje receno pograd, hrano in se nekatere stvari, ki mi se danes niso jasne kaj bi naj bile. Koncno izplacilo place za olravljeno delo je bilo 30000. Brez prispevkov seveda. In takim smo se mi klanjali. Groza. Nic se ni spremenilo v skoraj 12 letih pri nas.
DišečaKava
# 11.03.2016 ob 09:12
To je eden izmed skrivnih pošastnih obrazov tega podalpskega "raja". Mala vojska sociopatskih sadokapitalistov hodi po vsakomuri, ki se jim pusti ukloniti. Tudi inšpektorji kmalu spoznajo kdo je (ne)dotakljiv, zato pa so za njih največji zločinci branjevke, frizerji in mikro trgovci... Drugih tako ali tako ne morejo zastraševati.
odprtizvezek
# 11.03.2016 ob 10:12
Jaz sem Slovenec in sem delal za Slovensko podjetje dve leti na crno, ceprav sem podpisal pogodbo me delodajalec ni prijavil. Ko sem to zvedel po dveh letih sem jih prijavil, na inspektoratu so mi povedali da bodo dobil okrog 300-400eur kazni. Pa sem rekel hvala lepa ni se treba trudit. Drzava se dobesedeno dela norca iz ljudi ko podpira kriminalce. Slovenija - raj za lopove. V tujini za kaj takega dobis dozivljenjsko prepoved opravljanja te dejavnosti.
freezbee
# 11.03.2016 ob 08:29
Je kdo iz tistih koncev? Ve kaj vec?
Denso20
# 11.03.2016 ob 10:23
Jaz sem iz tistih koncec, in moram reči da to popolnoma drži. Delajo tudi po več kot 12 ur v vseh razmerah. Ko pridej iz službe se samo zamenjajo z sostanovalcem, ko gre le ta v službo. Je pa tako, da se ti njihovi šefi "hvalijo" z novitmi avti itd... Med tem, pa ko delavci delajo nadure od nadur...Res žalostno, ko vidiš tole. :(
papirus
# 11.03.2016 ob 09:03
čisto enostavna rešitev: država si naj vzame majhen konček peciva od obratovanja podjetja ali podjetnika in ogrooooomen kos, če podjetje obratuje-posluje nezakonito.... tako je pa ravno obratno in nič ne štima
SamoRes
# 11.03.2016 ob 19:46
Zakaj firma ni zaprta? Zakaj lastnik ni zaprt? Zakaj v parlamentu ni izredne seje?
Država se mi gnusi.
Jouža
# 11.03.2016 ob 12:13
Luka Koper posluje z agencijami za posredovanje delovne sile, ki si pravijo podjetja. Na oko, se kakim 2000 delavcem teh "podjetij", vsakodnevno krši vse možno, kar se kršiti da!
Prijave padajo iz vseh strani, inšpekcije pa nič!

Luka, ki je dejanjsko ustvarila ta suženjski imperij, gledano iz pravnega vidika, s temi kršitvami nima nič skupnega.

Stvar na podoben način deluje že okoli 20 let. Podkupljeno je vse živo! In lovke, kot kaže segajo zelo visoko v politiko, kjer ima verjetno skupina posameznikov ogromen interes od trenutne situacije. V nasprotnem primeru nebi bilo možno z državnim podjetjem tako ravnati - molzti ga prav na vseh končkih.
kolnkista
# 11.03.2016 ob 09:26
Saj tam se je pa to že dolgo časa dogajalo, čudno da so rabili toliko časa. Verjetno niso točno vedeli kje je ta kraj Loška dolina, ane :)
Državljan št.1
# 11.03.2016 ob 12:06
Sam sem delal v tovarni skupaj z makedonci, ki so delali 6 dni po 10-12 ur. Kot študent sem dobival 800-900€ plače, oni pa okoli 250. Fabrika jim je izplačevala polno plačo z dodatki, ampak večino denarja jim je pobral njihov "meneđer", ki je bil iz iste vasi kot oni.
nonparel
# 11.03.2016 ob 09:34
Izkoriščanje delavcev še nobena oblast v kapitalizmu ni sama samodejno zaustavila. Tudi slovenski delavci ste na veliko izkoriščani, dajte stopite skupaj s temi tujimi delavci in prekinite to izkoriščanje na način, ki se ga delavci v teh primerih lahko poslužijo. To pa je upor in vsesplošni štrajk dokler se oblast ne zgane in uredi te stvari.
Državljan št.1
# 11.03.2016 ob 12:23
Jouža, s temi agencijami sodeluje tudi večina fabrik na obali. Delavci so tiho, ker če kaj pisknejo, jih pošljejo domov in pripeljejo drugega, ki je pripravljen trpet in molčat.
Ladu
# 11.03.2016 ob 09:15
Čudno, da se govori le o izkoriščanju tujih delavcev. Domačih mislite nekateri, da ne izkoriščajo? Ne ga srat in kazat obraz kakšni smo do tujcev, še slabši smo do svojih.
Osebno poznam primer v katerem je delavec iz tujine dobil otroka in lahko koristi 1 leto očetovskega POLNO PLAČANEGA dopusta. Pa naj si poizkusi kakšen domačin urediti kaj takšnega, za naše pač ne gre.
To je sicer katastrofa kar se počne pri nas z delavci iz tujine, vendar ne predstavljajte tega kot da je za domače kaj bolje poskrbljeno.
Mimogrede, še en primer, moja mama je zaposlena v državnem podjetju, kjer so po naključju odkrili da jim direktorica ni plačevala zadnja 3 leta nobenih prispevkov in zavarovanj ... Čudno, da se take stvari nikjer ne objavlja, samo tujce se forsira. Še enkrat ponavljam, ni prav da se dogaja to tujim delavcem, ampak tudi domačim ni prav. To se ne bi smelo dogajati nikomur.
Lp
Lešnik
# 11.03.2016 ob 10:26
Na "listo" dodajte še mobingirane domače delavce pa to ne samo v tem podjetju, ampak povsod po Sloveniji.

Sam delam v družbi, ki je v 100% lasti Republike Slovenije in lahko brez slabe vesti pošteno napišem, da se za urejeno fasado skriva vsa beda belih ovratnikov, ki gledajo samo na to kako bi znižali plače, iskali v zakonih luknje, da lahko odvzemajo dodatke na delovne pogoje, nalagali delavcem še več dela in jih fizično ter psihično izčrpali. Nekdaj ugledno podjetje, danes beda od bede, važno da ima vodstvo odlične plače, bonitete in živi na veliki nogi, delavec pa naj bo tiho in hira, potem se pa čudijo od kod toliko bolniškega staleža.

V podjetju Marof, ki se ga omenja v prispevku je pokojnino dočakal sorodnik in ga nima v lepem spominu.
RJSlo
# 11.03.2016 ob 09:32
No ja. Nič novega. Sistem povzet po nemškem. In potem nas je bilo na enem naslovu prijavljenih več kot 200. Pa tistega naslova/hiše sploh nismo videli. To traja že desetletja. Za bolj konkretno obveščanje javnosti bi lahko avtor napisal tudi nekaj imen in priimkov delodajalcev.

Spomin zlate ribice? Ste že pozabili sestankovanje predsednikov nekdanjih republik? Na zavodu stotisoč brezposelnih, delavce vseh profilov pa se najema v tujini? Zanimivo, ne?
Bivši uporabnik
# 11.03.2016 ob 12:33
Jouža, s temi agencijami sodeluje tudi večina fabrik na obali. Delavci so tiho, ker če kaj pisknejo, jih pošljejo domov in pripeljejo drugega, ki je pripravljen trpet in molčat.

Agencije za delo delujejo kot kriminalne mafijske združbe, povezane s skorumpirano javno upravo delodajalci in politiko. Vsi delujejo v smislu "vzemimo delavcem in delimo med seboj".
juk
# 11.03.2016 ob 08:55
Rekel bi, da je to bolj naloga policije in tožilstva. Pač inšpektor ima omejena pooblastila in zato potem lovijo na stvareh kjer lahko. Taki delodajalci točno vedo kaj bo gledal inšpektor in tisto drži. To bi morali priti kriminalisti pobrat podatke, pečat in to je to.
cockatoo
# 11.03.2016 ob 14:56
Zase lahko rečem, da sem veliko tega doživela na lastni koži. Ne sicer v tako surovi obliki, vendar kljub vsemu izkoriščanje. Predno sem spoznala, da je to v bistvu velik sistemski problem, sem mislila, da gre za posameznike. Od takrat naprej prijavim vsakega, prav vsakega, ki si drzne izkoriščati moje sotrpine v domovini. Kdorkoli me pokliče in pove, kaj se mu s službi dogaja takoj spišem prijavo, na MDDSZ, Inšpektorat za delo, DURS, ZZZS in še komu. Nedavno je en tak neotesanec mojo prijateljico zbrcal iz stavbe, kjer je delala in to zato ker ga je večkrat opozorila, naj jo prijavi in spoštuje delovno-pravno zakonodajo. Ker to ni storil, mu je zagrozila, da ga bo prijavila na policijo, inšpekcijo in na DURS. No, in potem je še fizično obračunal z njo. Sama nisem verjela, da ga bo res pozvala k spoštovanju zakonodaje in nazadnje, da mu bo zagrozila s prijavo. Je pač zelo boječa, ker je podnajemnica in mora imeti denar za najemnino sicer leti iz stanovanja. Dobesedno sem jo prisilila, da je to naredila, sicer bi to storila jaz. Kot mi je kasneje razlagala jo je mislim da DURS (ne vem natančno) sam prijavil v zavarovanje in to vse za nazaj, moral ji je plačati vse plače, prispevke, itd. Evo le, ni bilo vse zaman .. Samo pogum je potreben.
cairns
# 11.03.2016 ob 11:15
Pri dozdajšnjih nadzorih so inšpektorji odkrili številne kršitve glede delovne opreme, obveščanja o poškodbah pri delu, izvajanja zdravstvenih pregledov, ...............

Furs ''strokovnjaki se najprej zapodijo v tisto kar je najmanj pomembno. Res je grozljivo če delavec nima čelade na glavi ali čevljev z železno kapo ki ščiti prste. To da ne dobi plače, da ni zavarovan, da nima pogodbe o delu je drugotnega pomena.
Narobe svet. Mogoče je to zato ker so Butale blizu LOške doline.
Enakost za vse
# 11.03.2016 ob 10:51
Če zdaj ni čas za revolucijo, potem tega ne bo nikoli več. Državo vodi pravnik, ki pa noče videti, da pravne države sploh ni več. A ja, saj je on "honorarno" pisal zakone, po katerih deluje ta država.
Ladu
# 11.03.2016 ob 09:26
Jože Smrdelj. Nekaj je res očitno prismrdelo iz tega podjetja in vpleteni, v to sem 100% prepričan, so vsi. Če ne drugega so vsaj vedeli za to početje vsi.
Freedom
# 11.03.2016 ob 22:12
Zakaj ne pišete o konkretnih podjetjih zakaj v enem in unem bla bla bla tra la la.
Jaz bom kar konkretno navedel par primerov in nebom več tiho, saj smo že vsi preveč v strahu in trpimo, ter čakamo na boljši jutri od tega suženjstva:
Avtotehna VIS odpuščali dolgoletne delavce s smešnimi izgovori in zaposlovali boge makedonce na njihova delovna mesta, pod drugim nazivom. Seveda preko podjetja, ki je bil v lasti dobrega prijatelja tistih na vrhu, zanimivo?
gremo na večje podjetje Sava po znanih informacijah se vsi nanovo zaposleni morajo zaposliti preko posredniške agencije , ZAKAJ ŽE? In imajo nižje plače stroški za podjetje pa so enaki, kot v prejšnjem primeru
Addeco in podobne agencije služijo denar na žuljih vseh delavcev, zakaj to država dovoli, kaj zavod ni dovolj?
Gradbeništvo veliko je poštenih delodajalcev, ki pošteno plačajo svoje zaposlene, vendar so zaradi podobnih primerov, ki so omenjeni v članku ne konkurenčni in počasi propadajo in životarijo. Tu smo vsi krivi, ker gledamo samo koliko bomo plačali, kdo pa koliko trpi zaradi tega pa nas ne zanima.
Hm prevozniki, vedno več enih madžarskih podjetji vozi za slovenska podjetja, stanje in tragedije na cestah so vsem znane.
To so samo eni od primerov, izzivam še ostale, da navedejo konkretne zadeve tako bomo vsem sporočili, da ne bomo več tiho.
Ljudje prebudite se jutri bomo mi v njihovi koži, no smo že samo si tega še ne priznamo.
MucaMaca
# 11.03.2016 ob 12:37
Takoj zapreti lastnike podjetja! Če so zgolj slamnati lastniki njihov problem, pa naj povedo kdo je resnični lastnik.To se mora nehati takoj. Na področju kršitve delovnopravne zakonodaje se spreminjamo v Kitajsko, s to razliko, da oni trg dela vse bolj regulirajo, mi pa ga dobesedno razsuvamo z neoliberalnim Cmerarjem in kaviar socialisti na čelu. Nihče v državi nima jajc, da bi temu naredil konec. Slovenska delovna sodišča in inšpektorati v današnjem stanju pa so v posmeh pravni državi.
valcek2010
# 11.03.2016 ob 11:18
to se dogaja 15 let pa se nihče ne gane
tako kot slovenske firme ne plačujejo delavcev za delo opravljeno v nemčiji in austriji

pol je res nekaj narobe s slovenijo,
ali poslaci imajo tudi firme in delajo tako z ljudmi, zgleda
ivod
# 11.03.2016 ob 09:49
... tudi zaradi tega ni več lepo biti Slovenec ...
Vrtičkar
# 11.03.2016 ob 09:33
Če so tile šefi slovenci, ki tako grdo izkoriščajo ljudi, naj jim poberejo vse in jih pošljejo živet v Bolgarijo in še kam... Je pa bolj verjetno, da so tile šefi priseljenci od drugod, no tudi tem naj poberejo vse, pa prepoved njemu in celi familiji in Ven iz Slovenije!
veleum77
# 11.03.2016 ob 09:30
tole svinjarijo je potrebno spucat. še tisto konkurenco , ki hoče pošteno delat onemogočajo.
sicer so pa verjetno problem tiste zaposlovalne agencije. firmi se splača in ima oprane roke , agenciji se splača, delavci pa potegnejo kratko. tukaj se omenja lesno industrijo , v gradbeništvu je verjetno še huje.
jaskelainen
# 11.03.2016 ob 09:04
sj v Švici je isto... aja, ne ni...
Nikolas
# 11.03.2016 ob 20:11
Sprenevedanje , da ti je kar slabo... sami ste napisal, i da o dogajanu vedo vsi od domačinov do policije ... 2008 so nekaj kriminalcev že zaslišali ... IN ... nula ... in to naj bo pravna država ??!!
pepar
# 11.03.2016 ob 17:17
Kdo v tej državi predlaga in postavlja zakone ?
Sram naj bo vsakega slovenca,ki je kdajkoli sedel v parlamentu in vladi,ker ste edini,ki imate moč,da se take stvari NE DOGAJAJO!!
Ob vas,bi še iztrebki dišali,sram vas bodi in upam da se vam vse zlo,ki ga povzročate,vsaj povrne.
marr
# 11.03.2016 ob 15:00
Kje so bili inšpektorji, policisti, tožilci tako dolgo? Takoj ko se je pojavil sum zapret podjetje in raziskat. Ne pa da je nekdo živel v suženjskih razmerah ne vem kako dolgo.

Dejstvo je, da se je za izkoriščanje vedelo že zelo dolgo časa in tudi posledično so bili pozivi k ukrepanju. Vendar, je omenjeno podjetje imelo do pred 1 meseca nazaj državno koncesijo, in je tako posledično obstajala velika vzajemna korist z državo. Z ustanovitvijo državnega podjetja za gozdove, pa država sedaj lahko igra "dobrega inšpektorja".
Polymath
# 11.03.2016 ob 12:10
A res? A ni minimalna plača ... 600eur, če se ne motim? Kakšna je kazen, če sploh je, ko delodajalec izplača manj, kot je minimalna plača? Ali čemu se reče minimalna plača? Če veš ime tistega "meneđera" oz lopova, kar lepo objavi, naj se najde v tem komentarju, pa naj ga bo sram.
cfc90
# 11.03.2016 ob 10:48
Daj človeku, da zavoha denar, in pokazal se bo njegov značaj.
samogledam
# 11.03.2016 ob 09:45
če bi novinarji kdaj pokukali v kakšno barako, šotor, kontejner na gradbišče po svetu, bi bil presenečen, kaj vse bi videli...v Sloveniji sploh ni tako hudo,če imaš vse ustrezne papirje. Delavci na črno, so pa žrtve zlorab povsod po svetu in tega se tudi sami zavedajo. Vedo v kaj se spuščajo,problemi med samimi priseljenci tisti z statusom in tisti brez njega so pogosto rak-rana slehernega človeka v stiski.Ker takšen nikoli ne bo ovadil znanca. Boleče je ko te zemljak bolj izkorišča kot tujec. A kam naj gredo brez papirjev? Rakova Jelša ima nekaj tisoč žalostnih zgodb.Tam so hiše rastle od žuljev njihovih najemnikov.
seba goričan
# 11.03.2016 ob 09:44
naj se še mal na kebabčarje in pekarnice spravijo...temu je treba naredit konec, če ne bomo kmalu tretja Albanija....
Kazalo