V Gorenjsko banko z dobrimi 12 milijoni evrov vstopa srbska banka AIK. Foto: BoBo
V Gorenjsko banko z dobrimi 12 milijoni evrov vstopa srbska banka AIK. Foto: BoBo

Novi veliki vlagatelj, ki sodi med sedem največjih bank v Srbiji, je s tem postal drugi največji lastnik banke, so potrdili v Gorenjski banki. A ker je lansko jesen Banka Slovenije (BS) odvzela glasovalne pravice Savi, največji lastnici Gorenjske banke, bo imela Kostićeva banka na skupščinah Gorenjske banke glavno besedo z vsaj 10 odstotki glasovalnih pravic. Za več kot to mora namreč še pridobiti soglasje BS-ja.

Veliki vlagatelj vpisal 53.768 delnic
Ponudba novih delnic družbe Gorenjska banka je bila tako uspešna, saj je bilo vpisanih vseh 56.522 novih delnic izdajatelja po ceni 230 evrov, so zapisali na spletni strani banke. V prvem krogu so lahko sodelovali obstoječi delničarji, pri čemer je pet vlagateljev vplačalo 4,7 odstotka novih delnic.

V drugem krogu so nato lahko sodelovali vsi zainteresirani vlagatelji. Mali vlagatelji so vplačali 85 novih delnic, kar predstavlja 0,2 odstotka novih delnic drugega kroga. Veliki vlagatelj pa je vpisal 53.768 novih delnic v skupni emisijski vrednosti 12,37 milijona evrov, kar predstavlja kar 99,8 odstotka vseh novih delnic v drugem krogu.

Največja lastnica Sava svoj delež prodaja
Poleg Save, ki prodaja svoj pred dokapitalizacijo 44-odstotni delež v banki, so med preostalimi delničarji še Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Zavarovalnica Triglav, Sparkasse, Erste Group Bank, Iskratel, Factor banka, Telekom Slovenije, Domel, Aerodrom Ljubljana, skoraj 10 odstotkov delnic pa je v lasti same banke.

Kot so še sporočili iz Gorenjske banke, je banka odslej v lasti 485 lastnikov, med katerimi ima največji delež družba Sava, in sicer 37,6 odstotka. S 13,9 odstotka delnic ji sledi AIK banka v lasti MK Groupa Miodraga Kostića, med večjimi so še Zavarovalnica Triglav s 4,1 odstotka, Družba za upravljanje terjatev bank s 3,8 odstotka ter Banka Sparkasse in Erste Group Bank, ki imata po 2,6 odstotka.

AIK banka je bila ustanovljena leta 1976, kot univerzalna komercialna banka pa posluje od leta 1993. V Srbiji ima 5,9-odstotni tržni delež, kar jo na tamkajšnjem trgu uvršča na šesto mesto med 29 bankami, so še navedli v Gorenjski banki.