V Gorenju so pred dnevi sklenili dolgoročno strateško partnerstvo s Panasonicom. Foto: BoBo
V Gorenju so pred dnevi sklenili dolgoročno strateško partnerstvo s Panasonicom. Foto: BoBo

Srbija se je s predpogodbo zavezala, da bo do januarja 2015 Gorenjeve naložbe v optimizacijo in povečanje učinkovitosti proizvodnih obratov v Valjevu in Stari Pazovi ter v tovarno za proizvodnjo pralnih in sušilnih strojev v Zaječarju podprla s 15 milijoni evrov. Končno pogodbo morata potrditi še vlada Srbije in nadzorni svet Gorenja.

Skupina Gorenje ima v Srbiji proizvodnjo v Stari Pazovi, kjer proizvaja grelnike vode, v Valjevu, kjer proizvaja hladilno-zamrzovalne aparate, in v Zaječarju, kjer ima obrat za montažo pralnih in sušilnih strojev ter proizvodnjo sanitarne opreme. V vse tri proizvodne lokacije ter v prodajno mrežo v Srbiji je do zdaj vložila okoli 100 milijonov evrov.

V Zaječarju načrtujejo posodobitev tovarne, da bodo lahko proizvajali aparate, razvite skupaj s Panasonicom. Ob tem bodo delali tudi pralne in sušilne stroje, namenjene ruskemu in drugim trgom. Nova tovarna v Zaječarju bo začela delovati predvidoma leta 2015. Na letni ravni naj bi tukaj izdelali več kot 400.000 pralnih in sušilnih strojev.