Napovedi S & P-ja glede NLB-ja so negativne. Foto:
Napovedi S & P-ja glede NLB-ja so negativne. Foto:

V S & P-ju so v sporočilu na svoji spletni strani zapisali, da poslovni položaj NLB-ja glede na njen dominanten položaj na trgu v Sloveniji ocenjujejo kot "ustrezen". Bankin kapital in dobiček S & P ocenjuje kot "zmeren", je pa treba na to glede na merila S & P-ja za "sidro" BB- gledati kot na nevtralen dejavnik ocene, dodajajo v agenciji.

Ocene BB (BB+, BB in BB-) sicer označujejo špekulativne naložbe in pomenijo tveganje, da banka dolga ne povrne.

Kot navaja S & P, je država NLB decembra lani dokapitalizirala v vrednosti 1,5 milijarde evrov, ob tem je bilo na Družbo za upravljanje terjatev bank prenesenih za 2,2 milijarde evrov slabih posojil. S & P meni, da dobiček NLB-ja bremeni kombinacija nizkih marž in zvišanih kreditnih stroškov.

NLB izpostavljen tveganjem
Položaj NLB-ja glede izpostavljenosti tveganjem je "šibek" in je po oceni S & P-ja slabši v primerjavi z drugimi bankami, ki delujejo v državah s podobnim gospodarskim tveganjem. NLB je izpostavljen visokemu kreditnemu tveganju. Njen posojilni portfelj se je namreč pred krizo hitro širil in je bil močno izpostavljen visoko zadolženemu gradbenemu sektorju, izpostavlja agencija.

Banka ima še vedno težave z visokim deležem problematičnih posojil, predvsem do močno zadolženega podjetniškega sektorja. Prenos velikega dela slabih terjatev na slabo banko, je bil sicer pozitiven, a je le delno zmanjšal tveganje, ki ga predstavlja velik obseg slabih posojil, menijo v S & P-ju.

Zagotavljanje virov "povprečno", likvidnost "ustrezna"
Bankino zagotavljanje virov v bonitetni agenciji ocenjujejo kot "povprečno", njeno likvidnost pa "ustrezno". Kljub postopnemu premiku k zagotavljanju virov na podlagi denarnih vlog je bankino zagotavljanje virov v osnovi neuravnoteženo, je pa trenutna razdolžitev zmanjšala potrebo po zunanjih virih.

Obsežna državna dokapitalizacija konec lanskega leta je sicer zmanjšala skrbi bonitetne hiše glede refinanciranja v letih 2014 in 2015, a za povrnitev zaupanja vlagateljev v slovenski bančni sistem bo potreben čas, pravijo v S & P-ju. Banka lahko po oceni S & P-ja ob razmeroma stabilnih depozitih in zmanjšanju posojil postopoma preide na model zagotavljanja likvidnosti, ki temelji na denarnih vlogah, in zmanjša odvisnost od zunanjega dolga.

NLB sistemsko pomemben, njegove napovedi pa negativne
Napovedi S & P-ja glede NLB-ja so negativne. Bonitetna hiša upošteva, da je NLB sistemsko pomemben za Slovenijo, ki je naklonjena podpori svojemu bančnemu sektorju, a se bo po oceni S & P-ja potencialna izredna pomoč evropskih držav bankam po uveljavitvi mehanizma za reševanje bank verjetno zmanjšala. Napovedi za slovenske banke na splošno, posebej pri poslovanju s podjetji, glede na trenutne šibke gospodarske razmere po oceni bonitetne hiše niso dobre.

Trenutno dolgoročno kreditno oceno NLB-ja za dve stopnji zvišuje potencialna državna podpora, tako da bi lahko bonitetna hiša to oceno pred predvideno uveljavitvijo evropskega mehanizma januarja 2016 znižala za dve stopnji. Nadalje bi S & P oceno znižal ob znatnem poslabšanju kapitalskega položaja ali ob povečanju obsega slabih posojil v letu 2014.

S & P bi lahko napovedi za NLB spremenil v stabilne, ko bo jasnejši položaj banke v okviru novih evropskih pravil, prav tako bi lahko bila ocena boljša, če bi banka izboljšala kakovost aktive in uspešno izvedla strategijo, so zapisali v agenciji.

NLB: Poročilo odraža primerne rezultate poslovanja
V NLB-ju so se odzvali in sporočili, da po mnenju agencije bonitetna ocena banke odraža primerne rezultate poslovanja in likvidnost, zmerno kapitalsko pozicijo, dominanten tržni položaj ter visoko sistemsko pomembnost banke za slovenski bančni sektor in posledično potencialno podporo od države kot njene lastnice.