Foto:
Foto:

Od vodstva namreč zahtevajo izplačilo plač, ki zamujajo že od junija, obenem pa tudi dobavo surovin za nov zagon proizvodnje. A podjetje Nafta Petrochem sredstev za izpolnitev stavkovnih zahtev nima. Vodstvo je danes stavkajočim zagotovilo, da skuša zbrati potrebnih 1,5 milijona evrov, a napredka pri iskanju soglasja s stavkovnim odborom še ni videti.

Stavkajoči delavci so prejšnji teden prenehali dobavljati gorivo državnim rezervam, zato je vodstvo Nafte Petrochema petim stavkajočim delavcem izreklo opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Predsednik stavkovnega odbora Ladislav Šabjan poudarja, da so delavci, ki jim podjetje poleg junijske in julijske plače dolguje še regres ter prispevke za maj, že globoko v dolgovih, zato potrebujejo plače čim prej.

Vodstvo stavkajočim še ni priskrbelo ustreznih zagotovil, da bodo zapadle obveznosti kmalu izplačane, temveč je na zadnjih pogajanjih še podaljšalo rok za izplačilo plač in prispevkov. Stavkajoči ne bodo privolili v predlagano 15-odstotno znižanje plač zaposlenim, ki ga predlaga vodstvo.

Stavkajoče delavce podpira tudi več lokalnih gibanj in civilnih iniciativ, ki so včeraj organizirale protestni shod v Lendavi, na katerem se je zbralo 200 ljudi. Že jutri pa se bodo protestniki spet zbrali z zahtevo, da se vodstvo odzove na stavkovne zahteve delavcev. Od Slovenskega državnega holdinga protestniki pričakujejo, da bo hitreje reševal težave Nafte Petrochema.