Na novo se je namreč prijavilo 14.815 brezposelnih oseb, kar je 35,1 odstotka več kot decembra. Foto: BoBo
Na novo se je namreč prijavilo 14.815 brezposelnih oseb, kar je 35,1 odstotka več kot decembra. Foto: BoBo

Brezposelnost se je januarja povečala zaradi prijav brezposelnih, ki jim je potekla zaposlitev za določen čas. Prijavilo pa se je tudi več brezposelnih, ki so zaposlitev izgubili iz poslovnih razlogov ali zaradi stečajev.

Na novo se je namreč prijavilo 14.815 brezposelnih, kar je 35,1 odstotka več kot decembra in 6,2 odstotka manj kot januarja lani.

Na zavodu za zaposlovanje so sicer optimistični, saj podatki o zaposlovanju kažejo razmeroma pozitivna gibanja. V preteklem letu se je namreč zaposlilo 65.054 brezposelnih.

V Mariboru vedno več brezposelnih
Januarja se je v primerjavi z decembrom brezposelnost povečala v vseh območnih službah zavoda. Število brezposelnih se je najbolj zvišalo v območnih službah Maribor (+ 6,9 odstotka), Velenje (+ 6,3 odstotka), Murska Sobota (+ 6,0 odstotka), Koper (+ 5,7 odstotka) in Trbovlje (+ 5,6 odstotka).

Kljub rasti brezposelnosti v zadnjih mesecih pa je bilo manj brezposelnih kot v januarju lani v območni službi Ptuj (- 6,2 odstotka) in v območni službi Velenje (- 3,4 odstotka).

Največ brezposelnih med 30. in 50. letom
Januarja se je v primerjavi z decembrom hitreje zvišalo število brezposelnih v starosti od 30 do 39 let in od 40 do 49 let ter brezposelnih moških in brezposelnih z osnovnošolsko ter nižjo in srednjo poklicno izobrazbo, zato so se deleži teh kategorij brezposelnih povečali.