Gospodarstvo

Poudarki

  • "Uradni podatki ministrstva ne kažejo realne slike"
  • Surs: Dolgovi (brez javno garantiranega dolga) znašajo 19,5 milijarde
  • Vsi dolgovi skupaj - 22,43 milijarde
  • Občine zadolžene, Zpiz in ZZZS skoraj ne
  • Dars državi dolžen tri milijarde evrov
Denar
Po zadnjih dostopnih podatkih ministrstva znaša konsolidiran dolg države slabih 15 milijard evrov. To je 41,6 odstotka za lani ocenjenega slovenskega BDP-ja. Foto: Thinkstock
Računsko sodišče
Računsko sodišče je pojasnilo, da sistem računovodskega evidentiranja poslov, premoženja in obveznosti za račun države in občin ni ustrezno urejen. Šele ko bo, bo postalo jasno, kolikšen je dejanski obseg dolga. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Kako visok je naš javni dolg

Dodaj v

Surs: Vsi dolgovi države znašajo 22,43 milijarde evrov

Dars mora z obrestmi plačati pet milijonov dodatnega davka
14. januar 2011 ob 12:08,
zadnji poseg: 14. januar 2011 ob 16:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nihče v državi, niti Računsko sodišče, ne ve, kako visok javni dolg ima Slovenija ta trenutek, poročajo mediji. Ministrstvo za finance: podatki so javni in ne dosegajo številk, ki se navajajo.

Nejasnost v zvezi z dolgom utegne vplivati na pridobivanje posojil in na ugled države v tujini. Varuhi javnih financ poudarjajo, da ne morejo podati ocene vpliva dolga različnih paradržavnih ustanov, skladov na državni dolg, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

S statističnega urada (Surs) pa so sporočili, da lahko javno garantirani dolg (oz. dolg javnih in zasebnih podjetij ter bank, ki imajo državno jamstvo) postane del javnega dolga samo v primeru, če podjetja ne odplačujejo obveznosti zaporedno v obdobju treh let.

Ta dolg lahko postane del maastrichtskega dolga samo v primeru, če podjetja ne odplačujejo obveznosti (tako obresti kot anuitet) zaporedno v obdobju treh let. Po treh letih neplačevanja mora država prevzeti celoten preostanek garantiranega dolga in ga vključiti v javni dolg, pojasnjujejo na Sursu in dodajajo, da se je to v preteklih letih večkrat zgodilo v primeru Slovenskih železnic.

Surs: Dolgovi (brez javno garantiranega dolga) znašajo 19,5 milijarde
Na Sursu ob tem še pravijo, da so konec lanskega septembra dolg centralnega proračuna, dolg s poroštvom države in državna poroštva za omejevanje finančne krize v obliki različnih jamstvenih shem skupaj znašali malo več kot 19,5 milijarde evrov oz. 54,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Dolg centralnega proračuna je znotraj tega znašal 11,925 milijarde evrov oz. 33,2 odstotka BDP-ja. Če se upošteva še ta teden izdana nova referenčna obveznica, se dolg centralnega proračuna sicer poveča na 13,425 milijarde evrov oz. 37,4 odstotka BDP-ja. Javni dolg, ki ga Slovenija po standardu ESA95 poroča evropskim organom, je konec lanskega septembra znašal 37,7 odstotka BDP-ja, skupaj z dolgom s poroštvom države in z državnimi poroštvi za omejevanje finančne krize pa bi številka konec lanskega septembra dosegla 58,7 odstotka BDP-ja.

Vsi dolgovi skupaj - 22,43 milijarde
Ob upoštevanju novoizdane obveznice pa bi javni dolg dosegel 15,06 milijarde evrov oz. 41,9 odstotka BDP-ja, skupaj z javno garantiranim dolgom pa bi številka dosegla 62,9 odstotka BDP-ja oz. 22,43 milijarde evrov oziroma toliko, kolikor so izračunali pri časniku Finance.

Ministrstvo: Dolga le za 13,5 milijona plus pet milijonov
Na ministrstvu za finance pa opozarjajo, da imajo medijske objave o "dejanski" višini javnega primanjkljaja in dolga mednarodne razsežnosti in lahko vplivajo na bonitetno oceno Slovenije.

Podatki o primanjkljaju in dolgu države so namenjeni preverjanju izpolnjevanja maastrichtskih kriterijev, na osnovi posredovanih podatkov posameznih držav članic Evropske unije pa lahko Evropska komisija sproži postopek ugotavljanja presežnega primanjkljaja, to je, če primanjkljaj države presega tri odstotke BDP-ja in če dolg države presega 60 odstotkov BDP-ja. Slovenija je zadnje poročilo o primanjkljaju in dolgu sektorja države pripravila in posredovala Eurostatu in Evropski komisiji v oktobru 2010. Za leto 2010 je po ocenah iz tega poročila stanje dolga sektorja države znašalo 13.559 milijonov evrov ali 37,9 odstotka BDP-ja, navajajo na ministrstvu za finance. Podatki iz tega poročila sicer zadevajo institucionalni sektor države in ne širši javni sektor, saj o slednjem ni treba poročati, navajajo na ministrstvu.

Na ministrstvu pravijo še, da to ne pomeni, da ne zbiramo in objavljamo podatkov tudi o tem. Podatki so dostopni na spletnih straneh ministrstva v Biltenu javnih financ, opozarjajo. Na dan 31. 12. 2009 je skupno stanje dolga s poroštvom Republike Slovenije znašalo 4.957,4 milijona evrov, na dan 30. 9. 2010 pa je doseglo 5.193,6 milijona evrov, navajajo.

DARSU NALOŽENO PLAČILO DAVKA

Potem ko je davčna uprava na Darsu izvedla inšpekcijski nadzor davka na dodano vrednost v obdobju od 1. januarja 2005 do 31. decembra 2009, je družbi naložila plačilo 4,34 milijona evrov dodatno odmerjenega davka in 650.000 evrov pripadajočih obresti.

"Uradni podatki ministrstva ne kažejo realne slike"
Kot je znano, je časnik Finance poročal, da skupni državni dolg Slovenije znaša 22,4 milijarde evrov, in ne slabih 15 milijard, kot kažejo podatki ministrstva za finance. Celoten dolg države tako znaša skoraj 63 odstotkov BDP-ja in že presega dopustne meje EU-ja (60 odstotkov). Na to, da uradni podatki finančnega ministrstva o dolgu države ne kažejo realne slike, je v sredo znova opozorilo Računsko sodišče. Pojasnilo je, da sistem računovodskega evidentiranja poslov, premoženja in obveznosti za račun države in občin ni ustrezno urejen, in šele, ko bo, bo postalo jasno, kolikšen je dejanski obseg dolga. Na ministrstvu za finance pa ne povedo, kolikšen je dejanski javni dolg Slovenije.

Občine zadolžene, Zpiz in ZZZS skoraj ne
Po zadnjih dostopnih podatkih ministrstva znaša konsolidirani dolg države slabih 15 milijard evrov. To je 41,6 odstotka lani ocenjenega slovenskega BDP-ja. Znotraj tega znaša neposredni državni dolg, torej dolg državnega proračuna, okoli 13,4 milijarde evrov. V tej vsoti je upoštevana tudi ponedeljkova izdaja nove obveznice, s katero se je dolg povečal za 1,5 milijarde, pišejo Finance.

Občine so zadolžene za več kot 600 milijonov evrov, a si okoli sto milijonov evrov izposojajo od države ali državnih ustanov. Drugi dve javni blagajni, pokojninska in zdravstvena, pa nista vidno zadolženi, ker primanjkljaj krijeta iz državnega proračuna.

Dars državi dolžen tri milijarde evrov
Če konsolidiranemu dolgu države prištejemo še okoli tri milijarde evrov posojil Darsa, za katere jamči država in ki jih tudi odplačuje država (iz sredstev, ki jih Dars državi nakaže v obliki koncesijske dajatve), se dolg poveča na 18,1 milijarde evrov ali na 51 odstotkov BDP-ja. Podobno ureditev plačevanja dolgov kot z Darsom ima Slovenija tudi s Slovenskimi železnicami in pri gradnji elektrarn na spodnji Savi.

Če nato prištejemo še dana jamstva države, tudi, recimo, jamstva, dana po kriznem zakonu o jamstveni shemi, pa javni dolg znaša 22,4 milijarde evrov. Ta poroštva bodo proračun obremenila, če se bodo unovčila - do takrat so potencialna obveznost.

Evropska unija lahko tudi zaradi grških prirejenih javnofinančnih statistik hitro podvomi o kakovosti naše fiskalne politike, je prepričan nekdanji direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič.

Ana Mavsar, T. K. B. , E. S.
Prijavi napako
Komentarji
kralj matjaž
# 14.01.2011 ob 12:32
Definitivno smo na poti Grčije in Irske.

V dveh letih potrojili javni dolg. Bravo levica.
franzz
# 14.01.2011 ob 12:23
Komunisti so bankrotirali Jugoslavijo, slovenski komunisti se trudijo uničit Slovenijo.
Izgovor za zadolžitev se bo pa glasil: V vladi Janeza Janše........
Arndovia
# 14.01.2011 ob 12:22
Mmmm... to so pa malo mimo usekal.

Javni dolg države je 15 mlrd evrov ... (kdaj bomo to odplačal me ne vprašajte...)
Je pa res, da pa DARS ima pribl. 4 mlrd dolga (kar je skoraj isto, kot bi imela država še dodatne 4 mlrd evrov dolga... ampak dejstvo je, da veliko države skriva svoje dolgove na ta način, da jih vodijo pod drugimi evidencami - no, skrivajo glih ne)
Izdane obveznice in jamstvene sheme pa še nimajo zapadlosti, torej se ne morejo šteti... po tej logiki bi imela VB, Francija, ipd. države še hujše dolgove, kot jih že itak imajo...

No. Kakorkoli gledamo na te dolgove, gor ali dol, ne vem kdaj in kako jih bomo mi ali katerakoli druga država odplačali... Eni so tako zadolženi, da če bi 3 leta IZKLJUČNO plačevali samo dolg (kje so šele obresti) in ne bi zapravili niti centa za delovanje države ali karkoli podobnega, še zmeraj ne bi bilo dovolj, da bi ga odplačali...

Ta logika s krediti in dolgovi v kapitalizmu nekako ne funkcionira oz. je skregana z zdravo pametjo :-/
b3dan3c
# 14.01.2011 ob 12:16
A je to kak denar? Tolk so si v 5 letih "managerji" raztalal...
ak
# 14.01.2011 ob 13:01
O bog nam pomagaj... to pomeni, da je vsak državljan slovenije (vključno z novorojenčki in starčki pred smrtjo) zapufan za dobrih 11.000 EUROV, ajme, ljudje, vile v roke in vkup uboga gmajna... :(
BeliStrojan
# 14.01.2011 ob 12:27
A vam je sedaj kaj bolj jasno zakaoj računsko sodišče poziva Borata, naj odstavi finančnega telebajska.

Ne zaradi gnile oranžne barve.
zavedni9d
# 14.01.2011 ob 12:21
A je slučajno kdo presenečen?

Jaz že ne. Kljub temu, da nas ta vlada noro krade, se kljub temu rekordno zadolžujemo.
Veste zakaj? Zato ker nam vladajo ljudje, ki ne le da jim ni mar za državo ampak želijo, da država bankrotira. Želijo, da bi uničili državo. Boste rekli zakaj bi nekdo to želel...
Višji cilji je moj odgovor in ni edini.
Čez par let teh ljudi ne bo več v Sloveniji. V zameno, za to bodo dobili ugledne službe v EU in bodo napredovali v skrivnih združbah.

Uničene države tlakujejo pot do novega fašističnega svetovnega reda, kjer držav več ne bo.
sunlit
# 14.01.2011 ob 13:20
So what?! Bomo pa davke in kazni zvišali, krucifiks!
K_ris
# 14.01.2011 ob 12:49
@ponudnik

O kakšnem dolgu ti pišeš? O javnem dolgu namreč zagotovo ne...
MZ
# 14.01.2011 ob 12:24
Saj se spomnimo novic izpred nekaj časa, ko so tuji mediji poročali, da je Slovenija pred bankrotom, vendar so kasneje izjavo popravili, češ da gre za Slovaško.
Ampak glede na to, na kakšni veliki nogi živijo tisti na vrhu kljub temu, da se gospodarska slika in življenjski standard slabšata, je lahko jasno, da nekateri bogatijo na kredit, ki ga seveda niso vzeli na svoje ime. Tako je možno, da tista medijska izjava ni bila zgolj govorjenje na pamet.
hydrogenium
# 14.01.2011 ob 13:13
Važan da ima Simona Dimic novo parcelo :-)
thr0l
# 14.01.2011 ob 12:56
Če vsepovsod kradejo na vodilnih položajih pač ne more biti drugače. Tonemo vse globlje v drek!
Arnolfus1
# 14.01.2011 ob 12:21
Zgleda, da se res želijo znebiti Pahorja preko Križaniča na vsak način.

Nimam nič proti temu, vendar za božjo voljo ne nastavite potem kakšnega lopova, ker bo ljudem prevrelo.
slovencsm
# 14.01.2011 ob 13:42
Da ne bo pomote. Ve se, da za izračun javnega dolga obstajajo vsaj trije različni izračuni. Eden izmed teh je, da vključuje tudi poroštva države in ta se imenuje razširjeni. Do 2008 tega dela niso posebej gledali niti v EU, ker v času blagostanja je minimalna verjetnost, da državljani npr. DARS-u ne bomo redno odplačevali vsakoletnih izdatkov. Zdaj je situacija drugačna. Nihče več ne garantira, da ker se povečuje revščina, da je tudi vzdržnost DARS-a neproblematična. Lahko se namreč število pobranih cestnin drastično zmanjša in potem bo morala razliko kriti država. To je pa potem že neposredni javni dolg.
Problem pa ni samo DARS. Glede na to, kaj poslušamo zadnje čase, so različni ljudje posojali javni denar, ki pa ga zdaj ne morejo kar tako lahko vrniti (stečaji, bankroti, ...). In ker seveda vsi niso spoštovali določila, da se javnega denarja ne sme posojati temveč dati le za strogo opredeljene namene, nihče točno ne ve, kdo je še posojal in koliko od tega bo država sploh dobila denar. Na kratko. Ker v državi ni pravega reda, gospodar ne more vedeti, koliko ima točno odlivov.
Je pa EU v lanskem letu zaostrila spremljanje javnega dolga in kolikor vem, so zdaj del tega tudi državna poroštva. To pa pomeni, da se Slovenija izrazito bliža zadolženosti 60% BDP, če ga že ni presegl.

Kar se pa tiče podatkov koliko dolga smo kdaj ustvarili v SLO:
1991 - 2008 7 MRD EUR
2008 - 2010 12,8 MRD EUR

Če pogledamo še uradne podatke o zadolženosti glede na vrednost BDP, se je uradno javni dolg v času Janševe vlade zmanjšal:
27,2 % BDP v letu 2004
22,5 % BDP v letu 2008

Saj so zdaj res drugačni in težki časi, vendar je nekaj kljub vsemu jasno. Tako hitro zadolževanje v zadnjem času nas vodi na pot Grčije. Enako velja tudi za red v javnih financah. Mislim, da je čas, da ta vlada prizna svojo nesposobnost ovladovanja trenutnih ekonomskih razmer in se razpišejo nove volitve.
nasaslovenija
# 14.01.2011 ob 13:14
Če je to res, potem je nujno, da ljudstvo ukrepa. Dovolj je tega brezglavega vladanja. vsak pameten gospodar ve, koliko premoženja ima in tudi ve, koliko si lahko zadolži. Pahor, Gaspari, Križanič... pamet v roke in povejte ljudem realno situacijo, sicer bodo poseldice hude za slovenski narod. Sicer odstopite, vrnite mandat in ljudstvo naj ponovno odloča.
franček
# 14.01.2011 ob 13:03
k_ris

tudi če sem jaz porok za nek kredit, to ne vpliva na moj dolg.

No, ja optimistično razmišljanje. Vprašaj koga, ki je šel frendu za poroka na banko, ta ni odplačal kredita, pol pa je ostal brez svoje hiše.

Poroštvo je prav tako dolg, do trenutka, ko dolg ni poravnan. Samo se mu reče "potencialna obveznost", haha....
Sheppard
# 14.01.2011 ob 12:39
@zavedni9d
A je slučajno kdo presenečen? NEEEE, 1vic gospodarki ministri nimajo pojma kaj sploh pocnejo, ti ukinitvene garancije sta se kar 2modela lepo zmislna 2 Pahor samo da odpre usta se takoj zlaze oz ne ve kaj govorici 3 Kradejo ko papige vsi povrst pol se pa cudijo.
abria
# 14.01.2011 ob 13:53
Korupcija se nadaljuje v vrhovih politike.
Nastradalo bo pa ljudstvo.
Pa še jih gledamo, kako se nam smejejo iz oblasti.
Sami nastopači. Najprej naj uredijo sistem pobiranja že obstoječih davkov in prispevkov in zmanjšajo javni sektor na minimu.
Potem pa lahko šele zahtevajo, da se ljudstvo odpove svojim plačam, pokojninam in drugim dohodkom z višjimi davčnimi stopnjami.
mazinga
# 14.01.2011 ob 12:22
Nihče v državi, niti Računsko sodišče, pravzaprav ne ve, kako visok javni dolg ima Slovenija ta trenutek. Vse to pa utegne vplivati na pridobivanje posojil in na ugled države v tujini.

aha, če je dolg 22 miljard, je to, kar nas mora skrbet ugled države in kako bomo dobili nadaljna posojila?!?!?!?! RTVSLO , ma nas zajebavate??? kaka posojila, kak ugled, KAJ BO MOJ FROC JEDU, KO BOMO IMELI 50 MILJARD DOLGA, TO ME SKRBI!!!
tim sein
# 14.01.2011 ob 13:04
Je kriv Janša al Pahor? Naši ali vaši? :)))
jo-jo
# 14.01.2011 ob 15:43
@konec despotizmu:
jo-jo, grozen intervju, patetičnost ljudi, ki so klicali v studio Oo
Ena gospa: "mi smo v vaši čredi (na robu histerije)..." o groza...pa ljudje, zakaj si to delate?


Ta intervju je bil lep dokaz, kako se v državi krepi dvoumje. Ljudje ki so, klicali v studijo so mi delovali, kot neki enopartijski zaslepljenci: Dragi Janša vi nas boste rešili,...dragi naš vodja,..in podobno. Čisto enoumje na desnici. Rešil nas ne bo ne Janša ne Kučan!!
ta_prav
# 14.01.2011 ob 13:38
Pol pride pa za češnjico na torti še nasedla investicija TEŠ6 z državnim poroštvom, kar se prevede v nov pribitek k javnemu dolgu. Kam je šla narodna zavest, ki bi se izkazovala tudi v zdravem odnosu do javnih financ in skrbi za narodno blaginjo? Čestitke za uspešno pavperizacijo Slovenije vsem "zaslužnežem" ...
K_ris
# 14.01.2011 ob 13:33
@konec despotizmu

Polovica tvojih točk opisuje sistem, ki smo ga že imeli, pa smo ga raje zamenjali.
OudhBurner
# 14.01.2011 ob 13:22
Dolgov nobena drzava prakticno ne more poravnati, ker se jim glavnica zelo zelo pocasi manjsa, ker vglavnem odplacujejo obresti! Pa naj se kdo rece, da smo tisti, ki smo proti obrestim malo zafurani...
bob
# 14.01.2011 ob 12:52
Torej v naši državi imamo na vodilnih mestih šalabajzerje. Dober gospoda ima vse pod kontrolo in ve kje je kaj in koliko je česa. Potem pa nekdo govori o uspehu. Začel se bom drogirat, da bom razumel naše politike.
jo-jo
# 14.01.2011 ob 16:25
@Konec despotizmu:
Res je. V parlamentu potrebujemo ljudi z ustrezno izobrazbo. Kako je to mogoče da ljudem, ki so po izobrazbi na 5 ali pa celo 3 stopnji uspe da pridejo v parlament? Pa ne mislim podcenjevati nikogar. In potem ti ljudje sedijo v nekih komisijah za preprečevanje korupcije, v nekih državnih telesih,...svašta. Kako je to mogoče. In eden od teh primerov Je Marjan Pojbič. Brez strokovnih kritik z veliko populističnega govora,...je pa važno, da na veliko in že skoraj histerično razlaga, kako to, da je analni seks nekaj nenormalnega in nenaravnega, kako si sploh upa izreči kaj takega s čimer posega v najglobljo intimo vsakega posameznika. Ja to je slovenska politika in takšnih "politikov" je mnogo premnogo.
pajon
# 14.01.2011 ob 12:57
K_ris, če si ti porok za nek kredit in ga tista oseba kateremu si ti porok ne more plačevati, je ta kredit tvoj in ti ga boš moral plačati- ali pa ti odvzamejo premoženje!

Nekaj podobnega je z poroštvi države!
jo-jo
# 14.01.2011 ob 15:52
@komsomolec:
Najslabša janševa vlada, ona je ustvarila največ dolga! Vrati pare!

Problem sploh ni v tem, kdo je slabši ali boljši. Problem je to, da so vi skupaj en drek. Drek preprosto smrdi, in nikoli se ne prepiramo čigav bolj smrdi. Ko bomo to sprejeli, pa bo mogoče še kaj upanja.
bojanvasiljevic
# 14.01.2011 ob 15:37
Kaj je K_ris si nastopil v službo (vlade)?
Povečevanje dolga je v recesiji ukrep, ki se ga od vsake vlade pričakuje (seveda nekje obstaja optimalna/zgornja meja)!!
Povečana državna potrošnja že skoraj 80 let (od velike krize) velja za najboljši protikrizni ukrep
.

Lahko se je velikim zadolževat v njihovem denarju, ta mali pa naj lepo si sposojajo, pa da slučajno ne rečejo kaj po kakšnih obrestih, ker lahko so srečni ker sploh dobijo natiskan, natipkan denar po volji velikih.

Tudi jaz bi se šel tako ekonomijo, samo še par političnih narodnih izdajalcev moram za to prepričat
jan(ez)ch
# 14.01.2011 ob 14:42
Konec despotizmu AVE MARIJO bi ti prepeval, samo kaj ko bi še mene za norca imeli :p raje sem en mal norca kot pa govno ;))

vglavnem škoda, ker očitno še imamo med nami ljudi, ki razmišljajo s svojo glavo :)) ko bomo porihtali naš sistem bomo nažalost že prestari, da bi lahko uživali v sadovih le-tega ;)) a se strinjam, da je treba svet najprej pred svojim pragom potrebno popraviti :))

js sm se odpovedal vsemu in nimam nič, živim na tuj (mamin) račun, ker sem imel probleme sam s sabo in jih sedaj rešujem kolikor je le mogoče in sem dokaj uspešen in vem, da še obstaja upanje za nas male ljudi. ko bomo končali despotizem/nepotizem, ko se bomo znebil hinavcev in grabežljivcev nam bo en malo lažje. ko pa se bo začelo spoštovati zakone in bomo resnično vsi enaki pred njimi- bo pa svet že rožnat (nisem gej, samo mi je ta barva prispodoba za lagodje) in veliko lepši. sam en primer: mene so vrli plavci vklenli v mestu in me čez celo mesto vklenjenega peljali (kot da sem koga ubil najmanj) zaradi tega, ker nisem plačal sodne taxe v višini 41,73€, a v žepu sem imel 50€ in bi jih kamot plačal na pošti, ker je še bila odprta! samo ne, peljali so me v pisker na prestajanje UZ :/(. groza me je, ko vidim kako drugi delajo z našo lastnino in nihče ne odgovarja. in tukaj se potem pojavi problem enakosti, ki je samo na papirju :(((

še je čas, da se naučimo živeti v slogi in blaginji ;))
domobrán
# 14.01.2011 ob 14:18
Tole stanje na levici je pa vse bolj podobno zbiralniku v madžarski tovarni aluminija Ajkai Tomfoldgyar...
In ko se bo RDEČA brozga razlila, bomo nay*bali vsi
jan(ez)ch
# 14.01.2011 ob 13:20
bullshit pa take fore in ziher vsi švicajo zraven, ko tole komentirajo :)) pač vzvod oblasti, da nam perejo možgane še naprej ;))
espero
# 14.01.2011 ob 22:01
Izdajalce Slovenskega naroda so v preteklosti in sedaj vedno nagradili.! Vladali so in vladajo eni te isti , z narodom delajo kar hočejo.! Vsi privilegiji rdeče knjižice so že pozabljeni?! Bodo tudi te " v tajkunskih časih".To nam bodo hvaležni zanamci !!!
Anar Hija
# 14.01.2011 ob 18:13
popolna manipulacija podatkov - po domače povedano: ta članek vsebuje laži in namerno zavaja bralce.
podjetnik
# 14.01.2011 ob 16:15
BDP - 33 milijard €
Proračun - 10 milijard €
Primanjljaj proračuna - 2 milijardi €
Javni dolg - 22 milijard €

Lepo nas uničujejo. Vse pa zakamuflirajo z enormnim zadolževanjem. In kaj imamo od tega? Popolnoma nič!
Konec despotizmu
# 14.01.2011 ob 15:52
Rešimo se lahko le sami, inovativnost in novi prijemi (pa naj bodo vsaj ljudem prijazni)...druge nikoli ni bilo in nikoli ne bo.

I love my country, but i hate my state.
Git
# 14.01.2011 ob 15:49
Če vzameš le nekaj % obrestno mero na dolgoročni kredit boš videl da gre približno polovica darsovih prihodkov samo za obresti. Račun brez krčmarja.
Git
# 14.01.2011 ob 15:47
Ja K_RIs prav bi bilo. Dars ima cca 300 miljonov prihodkov in cca 10x več dolgov (kreditov). Najlažje za javne finance da to nekako skriješ. In to seveda ni prav, račune bo treba prej ali slej položiti na mizo.

.
jan(ez)ch
# 14.01.2011 ob 15:24
Lluka js bi se tudi izpisal ;))
Lluka
# 14.01.2011 ob 15:22
s 1.3.2011 lahko pričakujemo dvig DDV-ja na Enotnih 32% DDV-ja.

čestitke Pahorju za Davčno državo.

Se lahko kje izpišemo iz države?
sunac123
# 14.01.2011 ob 15:15
Pri Srečkotu je šlo zgolj za obračunavanje med njim in Kresalovo, ter njenimi pajdaši, ona je poskrbela da je tako kot je.

Me pa preseneča da se veliko ljudi tukaj slepi, da nočejo videti resnice pa čeprav jo imajo na pladnju.
sunac123
# 14.01.2011 ob 15:02
Napisal sem da se niso niti potrudili, niti s prstom niso mignili. Lahko jih zagovarjaš, meni je vseeno. Dejstvo pa je da imamo najslabšo možno vlado na svetu!
sunac123
# 14.01.2011 ob 14:53
Zdaj vas uprašam ljudje, ki ste volili bodisi Pahorja, Kresalovo ali pa Golobiča, vas nič vest ne peče, da Slovenija vaša dežela tako propada, da tako kradejo, da o nobni stvari ne vedo ničesar. Samo najhujši hazarderji in najslabši gospodarji ne vedo koliko dolgov imajo, vlada se sploh ne trudi, da bi dolg zmanjšala, še povečuje ga, ker več kot očitno ne vedo kaj delajo. Zadnji čas je za spremembe, morda bo drugo leto že prepozno!
rubin
# 14.01.2011 ob 14:46
to je tako,ker nimajo več kaj za ukrast,kradejo na kredit,ki ga naj bi davkoplačevalci kasneje odplačali..tako preprosto je to..pa še prihodnje vlade bodo krive,ko bo treba zategovati pas, kot župan popovič in jankovič..ljudje ga hvalijo ko na kredit neki naredi(stožice itd),naslednji župan bo pa vsega kriv,ko ne bo mogu nič nardit ker bo dolg odplačeval..zadolževanje bi moglo bit prepovedano!
Kejkoo
# 14.01.2011 ob 14:21
Vsi kradejo
oni kradejo
država krade moj denaaar
K_ris
# 14.01.2011 ob 14:08
@jo-jo

Ta razprava bi bila še bolj zanimiva, če bi novinarka vedla, o čem govori. Žal pa se je čisto zgubila in je govorila, kot da bo moj osebni dolg obremenil davkoplačevalce.

Brez nekih ekonomskih osnov novinar ne more niti vprašanja zastaviti, kaj šele da bi odgovor razumel. Žal...
Miki_79
# 14.01.2011 ob 13:55
Prispevek je kredibilen, ker se bo ogromno naših poroštev spremenilo v dolgove, ki jih bomo morali mi plačevati. Grčija je definitivno na tem, delajo nič, samo štrajkajo, dopustnikov imajo iz leta v leto manj, kako nam bodo potem vrnili puf?

Dars, je itak svoja zgodba, vse smo preplačali za več kot 10 krat, bi bilo zanimivo mnenje kakšnega nemškega gradbinca, za koliko bi nam oni naredili.

Država oz. politika pa veselo zapravlja....ko je šel Drnovšek za predsednika države so začeli premieji lepo najemati pufe, zapravljati na veliko pa nima veze a levi ali desni....mi bomo mogli to plačat, pa še vedno ste tok gnili da eni politični opciji verjamete.

Naciste so za hudodelska dejanja obesili, kaj pa bomo mi naredili, škoda je podobna, definitivno naša politika dela proti ljudstvu in so zreli za kazensko ovadbo...
Konec despotizmu
# 14.01.2011 ob 13:26
Rešitve naših problemov, okvirno, razen prve točke, ne nujno v tem vrstnem redu:

1. vreči ta očitni sistem elit, lobiranja in tajkunstva
2. uvedba maksimalne plače (2500e ali manj)
3. izkoristiti samozadostnost Slovenije, pač do maksimuma naše samozadostnosti
4. uvedba in podpora sistemu "ena vas, en izdelek" (lokalno gospodarstvo nad globalno)
5. več solidarnosti, razumevanja in spoštovanja med Slovenstvom
6. zglede iskati predvsem v filozofijah vzhoda in po vezinih ugotovitvah v Braziliji
7. totalna revizija pravnega sistema, enakopravnost pred zakonom!
8. kmetje, zdravniki, delavci, učitelji, umetniki, politiki...edina sprejemljiva družbena struktura glede na zasluženo jim spoštovanje
9. materializem je govno, kapitalizem je govno, kraja je govno...dojemi ("kraja je govno" na Japonskem že obstaja in deluje)
10. nov sistem volitev ("en server, en narod"; tudi abria je nekoč predlagal odličen necentraliziran sistem)
11. nižje kazni za ljudstvo, najvišje za gospodarski kriminal
12. obuditev tradicionalnih obrti povezanih z industrijsko konopljo, tudi legalizacija neškodljive konoplje (turizem)
13. razvoj panog alternativne energije in maksimalna opora nanje, trdna povezava z Nemčijo, Japonsko, ki sta vodilni sili na tem področju
14. prekvalificirati vojsko v humanitarno organizacijo in ukiniti vse vojaške misije, katerih glavni namen ni humanitarnost in pomoč zatiranim
15. humanizem kot edina sprejemljiva miselnost Slovenstva in človeštva (od rojstva humanistične misli naprej elite le tega sistematično zatirajo...spregled)
.
.prosim, dodaj še.
.
.
Na žalost vseh, ki me bodo obtožili utopičnosti, norosti itd...eno otipljivo utopijo že poznam! Če pa izpolnimo samo eno od teh točk, bo svet lepši. Sam sem na to pripravljen in se pripravljen odreči, čemurkoli že, a nikoli svobodni misli.
Še citat: "Če bi vedeli, kar vem jaz, bi se manj smejali in več jokali." A mi ni do joka, rad bi le živel v lepšem svetu in ta je možen le, če se zanj složno zavzamemo. Sploh se gre za prihodnje generacije in na njih svet stoji.

V slogi je moč, humanizem nad vse.
abria
# 14.01.2011 ob 13:16
Kot določa Zakon o plačilnih storitvah in sistemih (ZplaSS, Uradni list RS, št. 58/2009) je Pravilnik o plačevanju z gotovino in blagajniškem maksimumu (Uradni list RS, št. 103/2002, 141/2006) 1. 1. 2010 prenehal veljati.
Novega predpisa ministrstvo za finance ni sprejelo in ga tudi nima namena sprejeti, kar pomeni, da imetniku transakcijskega računa gotovine, ki presega blagajniški maksimum, ni več treba položiti na transakcijski račun. Davčni zavezanec pa mora voditi evidenco blagajniškega poslovanja.
Z odpravo pravilnika o plačevanju z gotovino in blagajniškem maksimumu je ministrstvo za finance stopilo korak naprej k odpravi administrativnih ovir in k lažjemu poslovanju v podjetjih, za kar se je zavzemala tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. LE KOMU TO KORISTI ? Dvojna merila. Eno govorijo, drugo delajo.
jan(ez)ch
# 14.01.2011 ob 13:11
pa da ne bom rabil slučajno js kaj vračati :)) nisem imel nobene koristi od tega in najbrž tudi v prihodnje ne bom imel :)) naj pokrpajo tisti, ki so aktivno sodelovali pri krajah :p
Kazalo