Gospodarstvo
(9)

Poudarki

  • Vinogradniki se bojijo zlasti dolgotrajnega dežja, ki bi jih utegnil presenetiti med trgatvijo.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 4 glasov Ocenite to novico!
Grozdje, trgatev
Vinogradniki se najbolj bojijo dolgotrajnega dežja, ki bi jih utegnil presenetiti med trgatvijo. Foto: BoBo

Dodaj v

Suša vinogradnike prisilila v zgodnjo trgatev

Kakovost vina bo kljub temu na visoki ravni
13. avgust 2017 ob 11:32
Ljubljana - STA, MMC RTV SLO

Zaradi suše je grozdje začelo prisilno zoreti, zato bodo vinogradniki na Ormoškem, Metliškem in Bizeljskem trgatev opravili že v drugi polovici avgusta. Kljub nenaklonjenemu vremenu vinarji pričakujejo, da bo kakovost vina na visoki ravni.

Enolog največje slovenske vinske kleti P&F Jeruzalem Rok Jamnik pojasnjuje, da je letos zaradi posledic pozebe, suše in ponekod tudi toče pridelek okoli 20 odstotkov manjši od letnega povprečja. Tudi trgatev, ki jo bodo opravili v zadnjem tednu avgusta, je razmeroma zgodnja, saj so v zadnjih desetletjih grozdje začeli obirali šele septembra.

"Zaradi suše se grozdje že mehča, ima dobro razvito aromatiko, a sladkorji so še razmeroma nizki, kisline pa razmeroma visoke," pojasnjuje Jamnik in dodaja, da je trenutna količina še zadovoljiva, pričakujejo pa lahko dobro, razmeroma visokokakovostno trgatev, saj je grozdje zdravo. Največja težava pa bi bil dolgotrajen dež, ki bi oviral trgatev.

Suša zaustavila rast mladik
Zaradi suše so najbolj prizadete trte chardonaya in rizlinga, pa pojasnjuje Martina Legan Janžekovič iz vinske kleti Metlike. "Trta je cvetela neenakomerno, kar se kaže tudi v strukturi grozdja, saj imajo na istem grozdu zrele jagode in majhne, nezrele," je dejala. Trgatev se bo tudi na Metliškem začela prej kot po navadi, in sicer v začetku septembra

Ob tem je izpostavila, da je sušni stres na vinski trti zaustavil rast mladik, listi so postali usnjati, zavihali so se navzgor. Grozdne jagode so postale uvele, rahlo modrikaste barve, prisilno je začel dozorevati tudi enoletni les, kar bi po mnenju Legan Janžekovičeve lahko imelo negativen vpliv na nastavek grozdja v prihodnjem letu in na prezimovanje. Izpad pridelka Legan Janžekovičeva težko ocenjuje, poudarila je, da bo občuten.

Na bizeljskem največ težav zaradi toče
V Peninah Istenič, ki imajo trte na Bizeljskem, pa suša ni imela velikega vpliva, saj so na tem območju vodne zaloge dovolj velike, je pojasnil Miha Istenič. Trte so sušo normalno preživele, imeli pa so težave s pozebo in točo, ki jim je prepolovila pridelek. Povprečno letno proizvedejo okoli 100.000 litrov vina, letos ga pričakujejo okoli 50.000 litrov.

Trgatev bodo glede na vreme začeli že naslednji teden oz. najkasneje v 10 dneh, po navadi jo sicer začnejo sredi septembra. Istenič pričakuje odličen letnik, a je opozoril, da se lahko do trgatve zgodi še marsikaj. Tudi oni se najbolj bojijo dolgotrajnega dežja in toče.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Micesar
# 13.08.2017 ob 15:08
zdaj vinogradniki nočejo obilnega dežja, saj bi v tem primeru grozdne jagode, ki bi vsrkale veliko vode, začele pokati in s tem bi posledično prišla tudi gniloba. Vsebnost sladkorja bo visoka, kar je pogoj za kakovostno letino. Količinsko bo pa verjetno revna.
Brahe
# 13.08.2017 ob 14:16
pozimi spi, spomlad cveti jesen nam vince daje... :)

Drugače pa trta je zelo neobčutljiva na sušo, tako da mislim da kakega večjega izpada pridelka zaradi suše ne bo, še posebej ker je zdaj vsaj malo zmočilo. Bo pa letina vrhunska :)
@twwwter
# 13.08.2017 ob 14:29
...ki utopi
vse skrbi,
v potrtih prsih up budi!
Olorin
# 13.08.2017 ob 12:25
Na sveti lepse roz'ce ni, kot je ta vinska trta....
megan
# 13.08.2017 ob 17:16
Izmed vseh v (celinski) Sloveniji prisotnih kultur verjetno ravno vinska trta najbolje prenese sušo. Razlog je, da ima izredno globoke korenine in da vsaj do tiste minimalne, nujne količine vode nekako ponavadi pride.
Živim v vinorodnem okolišu, tudi moji starši imajo vinograd in vinogradništvo je družinska tradicija. Spomnim se let 2003 in 2005, ko je bila izredna suša, še hujša kot letos. Na njivah je bil pičel pridelek, kmetje so na veliko prodajali krave, ker jih niso imeli s čim hranit, ker na travnikih ni skoraj nič zraslo. Ampak vino je bilo takrat izjemno, naravnost vrhunsko. Ni možno imet takega vsako leto. Grozdje je bilo namreč zdravo in hkrati zelo sladko in aromatično (trta v svojem boju s pomanjkanjem menda vode izdatneje razvije aromatične snovi) pa še strošek pridelave je bil nižji, kot sicer, ker je bilo potrebnega manj škropljenja. Bolezni se pri suhem ozračju namreč ne širijo tako močno. Je pa res, da so bile količine vina zelo majhne, precej manjše, kot ob običajni letini.
Nam se to ni zdel prehud problem, ker je kvaliteta to odtehtala. Po moje je kvaliteta pomembnejša od količine. Bolje malo vina v katerem lahko res uživaš, kot pa neskončno kislice, ki je samo za opijanje.
garmond
# 14.08.2017 ob 09:22
Letos smo imeli že skoraj vse, od pozebe, toče, orkanskih vetrov, izredno veliko pasjih dnevov in še suše. Zdaj manjkajo samo še jesenske poplave pa bo komplet.
phantome
# 14.08.2017 ob 11:15
baje, da bo letina izjemna
presenečen
# 14.08.2017 ob 09:20
Letos bo sadje drago, sadovnjaki žalostno prazni..
hepan
# 13.08.2017 ob 21:17
Saj to je problem vinogradnikov... radi bi laboratorijske pogoje
Kazalo