Janez Šušteršič meni, da tokrat pri NLB-ju ne smemo biti polovičarski. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janez Šušteršič meni, da tokrat pri NLB-ju ne smemo biti polovičarski. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Šušteršič pričakuje svež denar za NLB do jeseni

Če dogovora o dokapitalizaciji banke ne bi bilo do konca leta, bo treba iskati druge možnosti, saj interes za banko je, je povedal finančni minister Janez Šušteršič ob robu dvodnevne skupščine Evropske banke za obnovo in razvoj, ki se končuje danes v Londonu.
Trenutno v NLB-ju poteka skrbni pregled. Ta bo pokazal, koliko slabih terjatev, nelikvidnih naložb idr. banka sploh ima. Država, kot večinski lastnik banke, pa želi natančno vedeti, kakšne so razmere v banki.
EBRD bo še počakal
Na pogovorih s predstavniki EBRD-ja dogovora o morebitnem sodelovanju te banke pri dokapitalizaciji NLB-ja še ni bilo. Najprej je treba počakati, da bo končan skrbni pregled, je dejal Šušteršič.
Ob tem je dodal, da pri upravljanju z banko ne smemo biti več polovičarski oz. da kot do zdaj lastniki banke zagotovijo ravno toliko kapitala, kot to zahteva regulator. "Treba je zagotoviti toliko kapitala, da bo lahko banka uspešno opravljala svojo dejavnost, s tem pa se bo zanimanje pri investitorjih za banko povečalo," je dejal.
Za tujce težava nestanoviten finančni sistem
Odzval pa se je tudi na včerajšnjo oceno gospodarske rasti oz. dvoodstotnega upada slovenskega bruto domačega proizvoda. Ocena je posledica razmer v slovenskem finančnem sektorju in negotovih mednarodnih razmer, je pojasnil.
Finančno ministrstvo se pri svojem delu sicer naslanja na ocene, ki jih pripravi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, ki je napovedal nekoliko ugodnejše razmere. Če bo potrebno, pa se bo ministrstvo novim napovedim prilagodilo, je napovedal Šušteršič.
Šušteršič se je sešel tudi z nekaterimi predstavniki potencialnih investitorjev za izdajo slovenskih obveznic, ki pozitivno sprejemajo vladne ukrepe in dogovore socialnih partnerjev v Sloveniji. Razloge za težave v Sloveniji vidijo v bančnem sektorju in vrednotenju naložb, je dejal.

Šušteršič pričakuje svež denar za NLB do jeseni