Telekom Slovenije bi po pričakovanjih srbskih politikov moral za srbski telekom ponuditi vsaj 1,5 milijarde evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Telekom Slovenije bi po pričakovanjih srbskih politikov moral za srbski telekom ponuditi vsaj 1,5 milijarde evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Telekom kupuje Telekom Srbije

Z omenjeno informacijo naj bi se v sredo seznanil nadzorni svet Telekoma Slovenije, soglasje za takšno potezo v prodajnem postopku za večinski delež v Telekomu Srbije pa naj bi že dali tudi nadzorniki Slovenskega državnega holdinga.

Po poročanju Financ je Telekom Slovenije ponudbo za nakup srbskega telekomunikacijskega operaterja oddal skupaj z ameriškim skladom zasebnega kapitala Apollo, ki ga pri nas najbolj poznamo kot prihodnjega lastnika tretje največje slovenske banke NKBM, ker sam nakupa ne bi zmogel, saj naj bi najnižja ponudba znašala okoli pol druge milijarde evrov.

V Telekomu Slovenije sicer pravijo, da aktivnosti, ki se nanašajo bodisi na prodajo bodisi na nakup deležev v posameznih družbah, ne komentirajo. "Evropski telekomunikacijski trg se intenzivno konsolidira, skladno s tem in s strategijo Skupine Telekom Slovenije, ki temelji tudi na konsolidaciji trgov, na katerih smo prisotni, pa dogajanje v regiji pozorno spremljamo in iščemo nove strateške priložnosti. V telekomunikacijski panogi je pomembna ekonomija obsega, tako da verjamemo, da bi Telekom Slovenije in Telekom Srbija lahko uspešno izkoriščala medsebojne sinergije," dodajajo v Telekomu.

Rok se izteče v ponedeljek
Rok za zavezujoče ponudbe naj bi se iztekel v ponedeljek. Pri tem ostaja vprašanje, na kakšen način naj bi bila izpeljana celotna operacija, omenja se ustanovitev skupnega podjetja z ameriškim investicijskim skladom Apollo, ki je sicer tudi prihodnji novi lastnik NKBM-ja.

Po navedbah Financ naj bi Telekom Slovenije in Apollo ustanovila posebno projektno družbo (SPV), v katero bo Apollo prispeval kupnino za Telekom Srbije, slovenska država pa delnice Telekoma Slovenije. V družbi bi država ostala tri leta, nato bi se, skupaj z Apollom, iz Telekoma Slovenije umaknila. Če bi družbi dobro poslovali, bi lahko država verjetno bolje prodala svoje delnice.

Po ocenah Financ bi država v projektni družbi imela od 30- do 40-odstotni delež, odvisno od morebitne nakupne cene in vrednotenja Telekoma Slovenije.

Telekom kupuje Telekom Srbije