Prihodki Telekoma so nekoliko nižji kot lani. Foto: BoBo
Prihodki Telekoma so nekoliko nižji kot lani. Foto: BoBo

Skupina Telekom Slovenije je v prvem četrtletju ustvaril 190,5 milijona evrov prihodkov in 14,5 milijona evrov čistega dobička, kar je v skladu z načrti, pjasnjujejo v Telekomu. Letošnji poslovni rezultati pa so sicer nekoliko nižji od tistih v enakem lanskem obdobju. Skupina Telekom Slovenije je namreč v lanskem prvem četrtletju ustvarila 15,4 milijona evrov čistega dobička in za 193,8 milijona evrov prihodkov.

V Telekomu tudi opozarjajo, da se nadaljuje trend upadanja prihodkov, doseženih s klasično fiksno in mobilno telefonijo, umirja pa se tudi rast trga širokopasovnih in na njih temelječih storitev.

Na mobilnem delu opažajo prehod naročnikov na nove, za uporabnike ugodnejše pakete, ki vključujejo večji obseg storitev, medtem ko se na fiksnem delu še naprej zmanjšuje število klasičnih priključkov in obseg prometa, kar je značilno tudi za druge evropske prvotne operaterje.

Operaterji po mnenju Telekoma lahko negativne trende ublažijo z doslednim zniževanjem vseh vrst stroškov ter dolgoročno s širitvijo poslovanja in ponudbe na področja, ki ne sodijo v klasično telekomunikacijsko dejavnost, kot so televizija, digitalno oglaševanje, upravljane storitve, storitve v oblaku in druge storitve IKT.

Boljši rezultati na tujem
V letošnjem prvem četrtletju so v makedonski družbi One negativne trende obrnili navzgor. V Kosovskem Ipku pa so sprejeli ukrepe za stabiliziranje upadanja prihodkov iz dohodnih klicev ter znižanje stroškov. Rezultati so prav tako v skladu z načrtovanimi, podobno velja za družbo Aneks v BiH. Medtem so bili v albanski družbi Primo izidi celo boljši od pričakovanih.

Načrt je 50 milijonov čistega dobička
Skupina Telekom Slovenije načrtuje, da bo letos dosegla do 245 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) ter 50 milijonov evrov čistega dobička. Naložbe v osnovna sredstva so načrtovane v vrednosti 130 milijonov evrov oziroma prav toliko kot lani.