Računsko sodišče je v izvajanju proračuna ugotovilo številne nepravilnosti. Foto: BoBo
Računsko sodišče je v izvajanju proračuna ugotovilo številne nepravilnosti. Foto: BoBo


Sodišče je revidiralo vlado ter posamezna ministrstva in vladne službe. Revizorji so tako ugotovili, da Termoelektrarna Šoštanj (Teš) ni izpolnila pogojev za prejem državnega poroštva za obveznosti iz 440-milijonskega posojila.
A to je bila le ena izmed številnih nepravilnosti. Tako je ministrstvo napačno knjižilo odkup zakladnih menic, med pomembnejšimi ugotovitvami pa so izpostavili, da neposredni proračunski uporabniki nimajo usklajenih knjig z dejanskim stanjem in da dolgoročne finančne naložbe, terjatve za davčne obveznosti ter obveznosti do dobaviteljev niso bile evidentirane v pravilnem časovnem obdobju.

Kljub pomembnemu zmanjšanju v primerjavi z letom prej so v zbirni bilanci stanja proračuna še vedno vključena tudi opredmetena osnovna sredstva, vrednotena po nabavni vrednosti en evro ali manj. Prav tako pomemben delež državnih nepremičnin še ni zemljiškoknjižno urejen, so nanizali revizorji.

Sodišče zahtevalo poročila in odpravo napak
Mnenje s pridržkom si je proračun prislužil zaradi nepravilnega izvrševanja na področju zaposlovanja, plač in drugih osebnih prejemkov, prevzemanja in plačevanja obveznosti iz proračuna, oddajo javnih naročil ter sklepanja javno-zasebnih partnerstev.

Med neskladji so našteli še, da sklada za podnebne spremembe in za vode nista bila ustanovljena kot proračunska sklada, da ni bil sprejet program promocije na področju kmetijstva ter da cenitev stvarnega premoženja države in samoupravnih lokalnih skupnosti ni bila izdelana v skladu z ustreznimi standardi.

Ker med izvajanjem revizije niso odpravili vseh napak in nepravilnosti, je sodišče zahtevalo tudi predložitev odzivnih poročil. Podalo je še številna priporočila za izboljšanje poslovanja, so zapisali v danes objavljenem revizijskem poročilu.