IMF je za Slovenijo močno poslabšal napoved. Foto: EPA
IMF je za Slovenijo močno poslabšal napoved. Foto: EPA


Še aprila je Mednarodni denarni sklad (IMF) Sloveniji, ki je imela lani po revidiranih podatkih 2,5-odstotni padec BDP-ja, za letos napovedoval "zgolj" dvoodstotni padec, v letu 2014 pa naj bi imela po spomladanskih ocenah 1,5-odstotno rast. Napovedi so zdaj bistveno slabše - 2,6- oz. 1,4-odstotni upad gospodarske dejavnosti v letih 2013 in 2014. Spomnimo, Banka Slovenije je danes za letos napovedala prav tako 2,6-odstotni upad BDP-ja in 0,7-odstotnega za 2014.

Slovenija naj bi bila po napovedih IMF-ja prihodnje leto poleg Cipra edina članica območja evra, katere gospodarstvo se bo skrčilo. Ciprsko gospodarstvo naj bi nazadovalo še bolj kot slovensko - za 3,9 odstotka. Celo Grčija naj bi imela po šestih letih gospodarske depresije 0,6-odstotno rast.

Celotnemu evrskemu območju IMF za letos napoveduje 0,4-odstotni upad gospodarske dejavnosti, za prihodnje leto pa enoodstotno rast BDP-ja.

Pritiski na cene ne bodo veliki
Inflacija v Sloveniji bo po pričakovanjih IMF-ja letos 2,3-odstotna in prihodnje leto 1,8-odstotna, v območju evra pa za letos in prihodnje leto pričakujejo 1,5-odstotno rast cen. Tudi brezposelnost v Sloveniji se je spet povečala, in sicer za 0,6 odstotne točke, na 10,9 odstotka. V območju evra pa naj bi se z letošnjih 12,3 odstotka znižala na 12,2 odstotka.

Precej boljša od evrskega povprečja pa je ob rasti izvoza in zaostajanja uvoza slovenska tekoča bilanca. Letos bo presežka na tekočem računu plačilne bilance za 5,4 odstotka BDP-ja, v prihodnjem letu pa za sedem odstotkov BDP-ja. V območju evra naj bi ta presežek letos dosegel 1,8 odstotka BDP-ja, v prihodnjem letu pa 1,9 odstotka.