Dnevi okrog božiča in novega leta so vsaj v ZDA na borznih trgih po navadi pozitivni. Po letu 1969 je širši delniški indeks S & P 500 v povprečju pridobil 1,6 odstotka v zadnjih petih dneh leta in v prvih dveh dneh novega leta. Ta pojav je znan kot  božičkova rast (Santa Claus rally). Foto: EPA
Dnevi okrog božiča in novega leta so vsaj v ZDA na borznih trgih po navadi pozitivni. Po letu 1969 je širši delniški indeks S & P 500 v povprečju pridobil 1,6 odstotka v zadnjih petih dneh leta in v prvih dveh dneh novega leta. Ta pojav je znan kot božičkova rast (Santa Claus rally). Foto: EPA
Ljubljanska borza
Še eno porazno leto za Ljubljansko borzo: indeks SBI TOP je trenutno 31 odstotkov nižje kot na začetku leta. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Napovedanega podpisa pogodbe o prodaji večinskega deleža konzorcija slovenskih bank hrvaškemu Agrokorju, ki je ponujal 221 evrov za delnico, danes ni bilo. Delnice so (ob 438 tisoč evrih prometa) zanihale za devet odstotkov navzdol. Pred enim mesecem je bil njihov tečaj že 182 evrov, toda špekulativni nakupi se niso izplačali, saj je tudi tokratna prodaja Mercatorja spodletela oziroma je prestavljena.

Sklepanje kupčij je pri nas zapleten proces
"Prodajni proces Mercatorja je ponovno zavil na nepredvidljivo pot, ki vsem sporoča, da v Sloveniji ni enostavno sklepati tovrstnih kupčij, saj je različnih interesov veliko. Za tuje vlagatelje je to dodatna spodbuda, da se izognejo Sloveniji, to pa ni dobro znamenje, predvsem če bomo v prihodnje morali nujno iskati tuji kapital," je za MMC povedal Matej Tomažin, član uprave KD skladi.

Krka se je utrdila nad 50 evri

Indeks SBI TOP (583 točk) se je po treh dneh rasti znižal za 2,34 odstotka in pristal tik nad najnižjo vrednostjo po finančni krizi. Največ prometa (616 tisoč evrov) je bilo opravljenega s Krkinimi delnicami, s katerimi se je ves dan trgovalo nad 50 evri. Promet s preostalimi papirji je bil pičel, saj je znašal le po nekaj tisoč evrov. Gorenjeve delnice so se podražile za skoraj tri odstotke, Telekom (makedonskega operaterja One je dokapitaliziral z 90 milijoni evrov in postal večinski lastnik) pa je zdrsnil na 61 evrov, vendar dan končal pri 63,49 evra.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

GORENJE

+2,71 %

4,17 EUR

KRKA

+0,52 %

50,26

PETROL

+0,19 %

156,65

NOVA KBM

+0,00 %

3,15

TELEKOM

-0,02 %

63,49

LUKA KOPER

-1,23 %

7,21

INTEREUROPA

-2,38 %

0,41

MERCATOR

-8,98 %

152,00

Rekordna visoka injekcija ECB-ja
Na vodilnih evropskih borzah je bilo dopoldne v znamenju novice, da je Evropska centralna banka poslovnim bankam po obrestni meri enega odstotka posodila skupno 489 milijard evrov. To bo sprostilo likvidnostni krč, zato so dopoldne močno porasle vrednosti bančnih delnic, medtem ko je bila rast delniški indeksov približno enoodstotna. Po poldnevu je navdušenje minilo, v ospredje pa so spet prišle skrbi glede dolžniške krize. Ob 15. uri je bil frankfurtskI DAX30 (5.840 točk), ki je včeraj porasel za tri odstotke, spet v rahlem minusu.

Italijanski BDP po dveh letih spet padel
Italijansko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju (v primerjavi z drugim) skrčilo za 0,2 odstotka, kar je ob vseh varčevalnih ukrepih, ki jih je moral sprejeti Rim, jasen znak, da se državi napoveduje peta recesija po letu 2001. Večina pričakuje, da bo BDP v tem četrtletju padel še močneje, in sicer za 0,6 odstotka. Donos na italijanske 10-letne državne obveznice je v sredo rahlo porasel in znaša 6,7 odstotka. Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice se je zvišal na 6,71 odstotka.

Božiček prinaša dobičke
Kljub vsem težavam, s katerimi se spoprijema Evropa, naj bi bili zadnji dnevi pred božičem na svetovnih borzah pozitivni, s čimer bi sledili tradiciji o predbožični rasti. V torek je newyorški Dow Jones (12.103 točk) porasel za skoraj tri odstotke. Močno so se podražile bančne delnice, potem ko je Fed razkril načrte za zvišanje zahtev glede kapitalskih rezerv največjih bank. Nova pravila niso tako stroga, kot so se nekateri bali, zato bankam tudi ne bo treba oklestiti dividend. Na boljše razpoloženje je vplivala tudi novica, da se je Španija z izdajo menic zadolžila po ugodni obrestni meri in da je nemški konjunkturni indeks Ifo drugi mesec zapored porasel.