Med članicami EU-ja je v zadnjem letu najbolje šlo Romuniji. Foto: EPA
Med članicami EU-ja je v zadnjem letu najbolje šlo Romuniji. Foto: EPA

Po popravljenih podatkih Eurostata sta Madžarska in Poljska dosegli po 1,1-odstotno rast BDP-ja, sledila jima je Danska z 0,9-odstotno gospodarsko rastjo, medtem ko se je BDP Nemčije in Velike Britanije glede na trimesečje prej okrepil po 0,8 odstotka. Slovenijo je med januarjem in marcem na četrtletni ravni doletel 0,3-odstotni padec, na letni pa ima 1,5-odstotno rast BDP-ja.

Na drugi strani je BDP Nizozemske doživel 1,4-odstotni padec, sledila mu je Estonija z 1,2-odstotnim krčenjem BDP-ja, medtem ko sta imela Ciper in Portugalska 0,7-odstotni padec gospodarske dejavnosti.

Najbolje je šlo Romuniji
Na letni ravni je najhitrejšo gospodarsko rast s 3,8 odstotka dosegla Romunija, sledili pa sta ji Poljska s 3,5-odstotnim in Madžarska s 3,2-odstotnim zvišanjem. Na letni ravni so bili padci BDP-ja najbolj izraziti na Cipru (-4,1 odstotka), v Estoniji (-1,5 odstotka) ter Grčiji (-1,1 odstotka).

Eurostat je ta teden v drugi oceni potrdil prvotno oceno o 0,2-odstotni gospodarski rasti v evrskem območju v prvem letošnjem četrtletju. V primerjavi s prvim četrtletjem lani se je BDP držav z evrom med januarjem in marcem okrepil za 0,9 odstotka, članic EU-ja pa za 1,4 odstotka. V četrtletju poprej je bila gospodarska rast območja z evrom na letni ravni 0,5-odstotna, v EU-ju pa je bila enoodstotna.