V podjetju so uspešno končali naročilo za kanadsko podjetje. Foto: MMC RTV SLO
V podjetju so uspešno končali naročilo za kanadsko podjetje. Foto: MMC RTV SLO

Za krovno družbo Litostroj Jeklo je bila prisilna poravnava že uvedena 7. januarja letos, podobno kot tam se je tudi v Litostroju Ravne uprava odločila konec decembra lani predlagati prisilno poravnavo. Družba je namreč trajneje nelikvidna in dolgoročno plačilno nesposobna, a uprava še vedno vidi možnosti za normalno poslovanje v prihodnje.

Na začetku januarja je odpovedi že dobilo 11 zaposlenih, predvsem gre za delavce, ki so se podjetju pridružili med zadnjimi in so bili zaposleni za določen čas. Nekaj je tudi takih, ki so pred kratkim dobili pogodbo za nedoločen čas, je pojasnila direktorica družbe Maja Pučko Gnamuš.

Ob tem predvideva, da bo treba odpustiti še nekaj delavcev, sicer pa je po njenih besedah primarni cilj prerazporeditev delavcev znotraj podjetja. Koliko delavcev bo v prihodnje še treba odpustiti, še ni znano. Število zaposlenih v podjetju se je na začetku decembra lani že znižalo za 11, na 137, ker so ukinili poslovno enoto v Ljubljani.

Litostroj Ravne ima za 2,5 milijona evrov obveznosti do dobaviteljev in za pet milijonov evrov obveznosti do bank. Ob uspešni prisilni poravnavi načrtujejo ohranitev blagovne znamke Ravne presses ter nadaljevanje proizvodnje stiskalnic za avtomobilski trg in ostale industrije. "To bo v danem položaju mogoče s preudarno optimizacijo stroškov in večjo produktivnostjo," je še dejala Pučko Gnamuševa. Podjetje je sicer nedavno uspešno končalo "večmilijonsko naročilo", in sicer 2000-tonsko stiskalnico za kanadskega kupca, ki pričakuje zagon proizvodnje v prvem četrtletju letos.