Davos bo letos gostil rekordno število udeležencev. Foto: EPA
Davos bo letos gostil rekordno število udeležencev. Foto: EPA

V Davosu letos pričakujejo rekordnih 2.600 udeležencev in med njimi voditelje 40 držav. Tudi tokratno letno srečanje bogatih in vplivnih bo potekalo v znamenju vnovične povečane negotovosti glede razvoja svetovnega gospodarstva.

V središču tokratnih bojazni je dolžniška kriza v evrskem območju, kar se kaže tudi v izbiri prvega govornika na srečanju, ki bo letos nemška kanclerka Angela Merkel.

Ustanovitelj foruma Klaus Schwab je pred srečanjem v Davosu dejal, da se "kapitalistični sistem v trenutni različici ne prilega več današnji realnosti", zato je pozval k razmisleku o novih modelih odločanja.

"Globoko verjamem v svobodni trg, a ta mora služiti družbi. V preteklih letih smo pri tem grešili," je poudaril.

Protestniki ubrali drugačen pristop
Letos bo udeležba v Davosu najmočnejša doslej in organizatorji pričakujejo 2.600 udeležencev, med katerimi bodo vsi finančni ministri skupine sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in 18 vodilnih guvernerjev centralnih bank.

Zadnja leta so forum spremljali različni protesti in švicarska policija je Davos za nekaj dni hermetično zaprla. Letos želijo organizatorji protestnikom ponuditi roko in jim dovoliti prisotnost ob in celo na srečanju.

Protestniki so tokrat ubrali nekoliko drugačen pristop. Pripadniki gibanja Okupiraj so se odločili med luksuznimi hoteli postaviti taborišče iz iglujev, kjer bodo opozarjali na težave današnjega sveta in nepravičnost kapitalističnega sistema.