Z novelo zakona bodo nove avtomobile obdavčili glede na višino izpustov ogljikovega dioksida, ne več glede na prostornino motorja. Stopnja davka bo odvisna od prodajne cene. Foto: MMC RTV SLO
Z novelo zakona bodo nove avtomobile obdavčili glede na višino izpustov ogljikovega dioksida, ne več glede na prostornino motorja. Stopnja davka bo odvisna od prodajne cene. Foto: MMC RTV SLO

Državni svet je novelo zakona o davku na motorna vozila z vetom poslal v ponovno obravnavo v parlament, ker so svetniki prepričani, da zakon ne sledi okolijskim ciljem, ampak je namenjen zgolj polnjenju proračuna na račun srednjega sloja.

Obdavčena bodo tudi kolesa z motorjem
A poslanci so novelo s 46 glasovi za in 24 proti znova sprejeli. S tem se uvajajo spremembe pri obdavčevanju motornih vozil, saj se bo nove avtomobile obdavčilo glede na višino izpustov ogljikovega dioksida, ne več glede na prostornino motorja. V obdavčitev bodo po novem vključena tudi motorna kolesa in kolesa z motorjem, celo ekološka električna vozila, tovornjaki pa ne.

Najmanj bodo obdavčeni avtomobili z izpusti CO2 v višini do 110 gramov na prevoženi kilometer, najbolj pa tisti z več kot 250 grami izpustov CO2 na kilometer. Osnova za obračun davka ostaja prodajna cena, stopnja davka pa se giblje od enega do 13 odstotkov, po novem bo med 0,5 in 28 odstotki, pri motorjih z dizelskim motorjem pa med enim in 31 odstotki.

Prilivi v državno blagajno se bodo povečali
Pri motornih kolesih bo stopnja davka odvisna od moči motorja, gibala pa se bo med štirimi in devetimi odstotki. Pri tem bodo motorji na izključno električni pogon obdavčeni z 0,5 odstotka, ob čemer je parlament zavrnil dopolnilo SDS-a, naj se takih vozil ne obdavčuje.

Lestvica je sestavljena tako, da se bodo proračunski prilivi znatno povečali, hkrati pa naj bi se zaradi progresivnosti obdavčitve zmanjšalo davčno breme za do okolja prijaznejša vozila. Ob podobni prodaji motornih vozil kot leta 2008 si vlada obeta, da se bodo davčni prihodki letos povečali za 19,4 milijona evrov, v letu 2011 pa za 27,8 milijona evrov.