Prihonje leto nameravajo v Peku proizvesti 220.000 parov čevljev. Foto: BoBo
Prihonje leto nameravajo v Peku proizvesti 220.000 parov čevljev. Foto: BoBo

Na skupščini tržiške družbe je predsednik uprave delničarje med drugim seznanil s poročilom o solventnosti in kapitalu pojasnil, da je pred skupščino z bankami podpisal moratorij na odplačevanje posojil.

Obenem je predstavil sveženj ukrepov za sanacijo Peka, ki ga je pripravil že pred dvema mesecema in zajema spremembe tako na stroškovni kot na prihodkovni ravni, vključno s povečanjem prodaje. Treba je urediti tudi korporativno upravljanje, da bo Peko s petimi podjetji res deloval kot skupina s skupno dobavno in cenovno politiko, meni Despotović.

Delavce potrebujejo, zato tu varčevanja ne bo
"Delamo, proizvodnja teče," je po skupščini poudaril Despotović. Naslednje leto naj bi v Peku izdelali 220.000 parov čevljev, leto zatem naj bi se ta številka povečala na 250.000 do 280.000.

V Peku zdaj potrebujejo delavce, ki bodo delali čevlje, zato sanacijski program ne predvideva zmanjšanja števila zaposlenih v proizvodnji. Se bo pa število zaposlenih zmanjšalo v drugih Pekovih službah, tako da bi se število zaposlenih v Sloveniji do konca oktobra zmanjšalo za 50 na 300. Ker je že vložen predlog za stečaj Pekovega hčerinskega podjetja v Srbiji s približno 40 zaposlenimi, bo imela skupina približno 660 delavcev oz. 90 manj kot zdaj.

Imenovali novo nadzornico, prejšnji upravi niso podelili razrešnice
Lastniki so sicer na skupščini imenovali še enega člana nadzornega sveta - na mesto Despotovića, ki je zdaj predsednik uprave, so na predlog Soda in DSU-ja imenovali Aleksandro Špiler. Uprava je sicer predlagala Antona Horvatiča, a predlog ni bil sprejet. So pa delničarji podprli predlog uprave, naj se upravi, ki je Peko vodila lani (načeloval ji je Janez Sajovic), in članom nadzornega sveta ne podelili razrešnice.

Delničarji so na skupščini sklenili tudi, da bo Peko zmanjšal osnovni kapital za 14,4 milijona evrov in s tem pokril za 7,1 milijona evrov izgube iz preteklih let ter 7,3 milijona evrov čiste izgube leta 2012. Osnovni kapital družbe bo tako po novem 10,8 milijona evrov.