Z zmanjševanjem števila zaposlenih naj bi v tržiškem obutvenem podjetju optimizirali procese. Foto: MMC RTV SLO
Z zmanjševanjem števila zaposlenih naj bi v tržiškem obutvenem podjetju optimizirali procese. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik uprave Peka Slavko Despotović pravi, da bodo mesečno odpustili okoli 20 ljudi. Skupaj naj bi delo od trenutno 360 zaposlenih v Sloveniji izgubilo okoli 50 ljudi - ne v sami proizvodnji, temveč v režiji in v skupnih službah.

Delavci so se sicer vrnili z dvotedenskega kolektivnega dopusta, tako da je proizvodnja trenutno v polnem zagonu. Zaposleni so dobili v celoti izplačane plače za maj in večino plač za junij. V prihodnjih dneh naj bi na račune prejeli še preostanek junijske plače, potem pa se bo začelo zbiranje sredstev za julijske plače.

Odprodajajo nepremičnine
"Še vedno se borimo, drugega nam ne preostane," je o likvidnostnih težavah povedal Despotović. Upa, da bi likvidnost lahko izboljšali z zamrznitvijo plačevanja obveznosti bankam, s katerimi bi se lahko še ta teden dogovorili za moratorij za odplačevanje posojil.

Hkrati si v podjetju prizadevajo pridobiti sveža sredstva s prodajo nepremičnin. Na prodaj so Pekove nepremičnine v Srbiji, pa tudi trgovine na Hrvaškem in nekaj trgovin v Sloveniji.