Gospodarstvo
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Premogovnik Velenje je v fazi prestrukturiranja. Foto: BoBo
VIDEO
Tudi velenjski rudarji pr...

Dodaj v

V Premogovniku Velenje podpisali sporazum in prekinili stavko

Na začetku meseca so delavci opozorilno stavkali
21. marec 2014 ob 16:01,
zadnji poseg: 21. marec 2014 ob 16:18
Velenje - MMC RTV SLO, STA

Sindikat Premogovnika Velenje je z upravo premogovnika in generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blažem Košorokom podpisal sporazum za uresničitev stavkovnih zahtev in preklic stavke.

Ob tem so podpisali tudi sporazum, s katerim želijo urediti razmere za normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje. Uprava premogovnika in Košorok sta se zavezala, da bosta v treh mesecih pripravila program finančnega in poslovnega prestrukturiranja, ki bo skupini Premogovnik Velenje omogočil pozitivno poslovanje v skupini HSE.

Premogovnik Velenje bo do julija izdelal nov strateški razvojni načrt, ki bo skupaj s finančnim prestrukturiranjem predstavljal temelj nadaljnjega poslovanja celotne skupine. Skupina Premogovnik Velenje je sicer v fazi intenzivnega prestrukturiranja, izločanja poslovno nepotrebnih sredstev in dezinvestiranja. "Ta faza je načrtovana že dalj časa in se tudi izvaja, so pa zahtevne gospodarske okoliščine in položaj na slovenskem nepremičninskem trgu zdaj bistveno bolj zaostreni in močno otežujejo izvajanje omenjenih procesov," so poudarili v premogovniku.

Usklajevanje tolmačenja podpisanih pogodb
Vodstvi premogovnika in HSE-ja bosta v treh mesecih uskladili tolmačenje že podpisanih pogodb in po potrebi podpisali nove. Prav tako bosta zagotovili izplačilo delovne uspešnosti vsem zaposlenim v skupini Premogovnik Velenje, katerih plače so vezane na kolektivno pogodbo premogovnika. Regres za lani bo ostal v znesku minimalne plače.

Košorok si bo prizadeval, da bo do 1. julija s socialnimi partnerji v okviru ekonomsko-socialnega sveta HSE-ja uskladil plačna razmerja in dodatna izplačila družb v skupini HSE. Poskrbel bo tudi, da se že opravljeni posli v skupini HSE poplačajo, in sicer najpozneje v treh mesecih.

Podpisniki sporazuma si bodo poleg tega prizadevali uskladiti ceno premoga, ki bo vsebovala vse stroške, nastale pri procesu izkopavanja premoga.

Delavci Premogovnika Velenje so na začetku meseca izvedli dveurno opozorilno stavko, nekaj dni pozneje pa so stavko zamrznili do 24. marca. Premogovnik je vmes dobil novo vodstvo, saj je prejšnja uprava z Milanom Medvedom na čelu odstopila. Začasno upravo vodi Ivan Pohorec.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Shenkey
# 22.03.2014 ob 00:05
Bolano, da drzava tako kupuje socialni mir.
LosAlamos
# 23.03.2014 ob 16:43
če ni ta vilijem_s tist od davkoplačevalci se ne damo. Strastni kvazi poznavalec energetike in varovanja okolja.
ThinkVision
# 23.03.2014 ob 12:08
Komentarji v duhu vilijem_s, odražajo klasično obolelost družbe s sindromom NIMBY.
veleje
# 22.03.2014 ob 11:28
medtem ko lahko iz Indonezije dobimo črn premog skupaj s prevozom na drugo stran planeta še vedno za pol cene. Ni mi jasno - resnično.
-----------
komaj čakam na dokaze,statistiko,izračune...boš podal..a ne???
veleje
# 22.03.2014 ob 11:27
viljam_s
# 21.03.2014 ob 22:39
Prijavi neprimerno vsebino
Pa zakaj so te luknje sploh še odprte???????????? Kakšen nacionalni interes je že spet po sredi, da sredi 21 stoletja in maksimalno integriranega sveta mi še vedno kopljemo Velenjski lignjit, medtem ko lahko iz Indonezije dobimo črn premog skupaj s prevozom na drugo stran planeta še vedno za pol cene. Ni mi jasno - resnično.
..............................
teb dost tega kaj ni jasno..npr..za začetek,kaj pomeni oskrba z domačimi zadevami in neodvisnost od drugih...nadalje..socialna varnost,stanje v šaleški dolini...

po tvoje bi kupovali drugje,doma pa na vlko odpuščali??..kolna pa doma še za naslednjih 50 let...boš ti porešil,zaposlil okol 2700 folka iz rudnika??..da sploh ne omenjam še firm,ki poslujejo in živijo na ta račun??..dajejo zaposlitve...dj no model,ne piši kr nekaj na pamet....
LosAlamos
# 22.03.2014 ob 06:11
viljam_s
Kje najdem ceno tujega premoga na deponijo v Šoštanju. A si zasledil kdaj kje kakšno številko? Iščem to ceno že celo večnost pa še nč.
Pa mimgrede... v zgornjem postu si sam sebe demantiral vsaj enkrat.
LosAlamos
# 21.03.2014 ob 16:51
Košorok se je znebil Medveda in vrgel korenček stavkajočim, da prenehajo stavkati z nekim izplačilom za delavsko uspešnost. S tem si je kupil čas. Poraja pa se vprašanje ali ni morda sedaj demantiral samega sebe, ko je še pred kratkim trdil, da HSE nima denarja za reševanje skupine PV. Potem tudi ne drži, da vsaj PV in HTZ ne poslujeta pozitivno (v povezavi z izplačilpm za uspešnost). Nekdo drži figo v žepu.
viljam_s
# 21.03.2014 ob 22:39
Pa zakaj so te luknje sploh še odprte???????????? Kakšen nacionalni interes je že spet po sredi, da sredi 21 stoletja in maksimalno integriranega sveta mi še vedno kopljemo Velenjski lignjit, medtem ko lahko iz Indonezije dobimo črn premog skupaj s prevozom na drugo stran planeta še vedno za pol cene. Ni mi jasno - resnično.
Zapri dol to žalost in basta - ne vem kaj se je tukaj sploh potrebno pogovarjat??? In potem to butasto zapiranje po luknjah in podobne otročje neumnosti. Ok pa ostanite doli - sej vas ni noben silil. Zraven tega pa je to absolutna kršitev vseh varnostnih predpisov - uporabljati rudnik za štrajk in prisvajanje tuje lastnine.
Avstralske rudarje so zaradi nedolžnega Harlem shaka pometali iz služb - kaj šele, da bi se šli zabarikadirat v jamo - kot so to naredili naši. Če bi naredili to v Avstraliji bi kolovodje in sindikaliste zaradi takega idiotskega vedenja vrjetno na sodišču kaznovali z kar nekaj izdatnimi leti zapora - zaradi ogrožanja. V Sloveniji pa so kao carji in folk jim ploska ko izsiljujejo celo državo z vami vret za denar.
Kazalo