Frankfurtski DAX30 je zjutraj padel na 6.229 točk, nato pa se spet povzpel nad 6.300 točk. Foto:
Frankfurtski DAX30 je zjutraj padel na 6.229 točk, nato pa se spet povzpel nad 6.300 točk. Foto:
Če menite, da je Facebookova tržna vrednost (ta znaša več kot sto milijard dolarjev) prenapihnjena in skregana z zdravo pametjo, imate na voljo širok spekter finančnih proizvodov, s katerimi lahko krepko zaslužite ob padcu Facebookovih delnic. Kupite, na primer, lahko put-certifikate z vzvodom, ki pa so seveda zelo tvegani in lahko hitro izgubite ves vložek. Foto: www.boerse-stuttgart.de

"Danes smo priča nadaljevanju negotovosti, predvsem zaradi zapletanja okrog evropske finančne krize. Prav zaradi tega so vlagatelji v Aziji s prodajami hiteli - nekateri borzni indeksi so padli tudi za tri odstotke. Seveda so se vmes stvari že malo umirile, kar se vidi na trenutnem dogajanju v Evropi. V drugi polovici dneva pa bi se znala pozornost vlagateljev usmeriti predvsem na ameriško borzo, in sicer na začetek trgovanja s Facebookom," je petkovo dopoldansko dogajanje povzel Matej Tomažin, član uprave KD skladi.

Rekordno nizek donos nemških obveznic
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (973 točk) se je znižal za nekaj manj kot odstotek, tako da znaša tedenska izguba skoraj pet odstotkov. Bančne delnice so vsaj za kakšen dan prekinile negativen trend, saj naj bi, podobno kot leta 2008, prepovedali kratke prodaje (shortanje) bančnih delnic brez kritja. Vlagatelji, ki se bojijo, da se bo grška okužba razširila v Španijo ali Italijo, zatočišče iščejo v varnih obveznicah. Donos desetletne nemške obveznice je pri 1,396 odstotka dosegel zgodovinsko dno, prav tako donos dveletnih (0,028 odstotka).

Zlato vendarle okrevalo
Strah, da bo Grčija (agencija Fitch je oceno njenega dolga znižala z B- na CCC) zapustila evrsko območje, še naprej vpliva tudi na ceno nafte. Brent se je prvič letos spustil pod 107 dolarjev. Evro vztraja pod 1,27 dolarja. Zlato se je vendarle pobralo z najnižje vrednosti po januarju. V četrtek mu je uspela največja rast v zadnjih štirih mesecih, danes pa se povzpelo nad 1.590 dolarjev. Razmerje v ceni zlata in srebra je bilo včeraj najvišje letos, danes pa se je ob občutnejši rasti srebra (nad 28,5 dolarja) znižalo na okrog 56.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+3,89 %

5,07 EUR

TELEKOM

+0,00 %

71,00

MERCATOR

+0,00 %

125,00

NOVA KBM

-0,03 %

2,899

PETROL

-0,03 %

185,00

ZAV. TRIGLAV

-1,43 %

12,42

KRKA

-2,13 %

46,00

INTEREUROPA

-6,67 %

0,42


Intereuropa samo pada
Na Ljubljanski borzi se je večina delnic v petek pocenila. Najbolj, za skoraj sedem odstotkov, je padla vrednost Intereurope. Nekoč veliko logistično podjetje je prezadolženo, potrebuje dokapitalizacijo, odprodati pa mora še nekatere nedonosne naložbe. Če je bil tečaj v zlatih časih 50 evrov, je zdaj le še 42 centov, tudi pri tej vrednosti pa analitiki odsvetujejo nakup delnic. Indeks SBI TOP (569 točk) je izgubil 0,6 odstotka, kar je predvsem posledica dvoodstotnega padca Krkinih delnic (757 tisoč evrov prometa). Tečaj Telekoma se ni spremenil. Uprava Telekoma predlaga izplačilo dividende v višini 5,19 evra bruto. Skupščina bo 21. junija.