Donos španskih obveznic se je zvišal nad sedem odstotkov, premija na italijanske obveznice pa znaša 108 bazičnih točk, kar je največ po uvedbi evra. Foto: EPA
Donos španskih obveznic se je zvišal nad sedem odstotkov, premija na italijanske obveznice pa znaša 108 bazičnih točk, kar je največ po uvedbi evra. Foto: EPA
Za evro je bilo treba zjutraj plačati skoraj 1,275 dolarja, popoldne pa je evropska valuta zdrsnila na 1,26 dolarja. Foto: Reuters

To je največ od uvedbe evra in je jasen znak, v kako velikih težav je četrto največje evropsko gospodarstvo. Ko so bili tako visoko tudi donosi grških, irskih in portugalskih obveznic, so se morale omenjene države kmalu obrniti na Bruselj po pomoč. Donos italijanskih obveznic je zdaj spet nad šestimi odstotki, zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice pa je pri 5,83 odstotka, kar je 0,02 odstotne točke nad izhodiščno ravnijo.

Evropska valuta na enomesečnem vrhu
Evro se je zjutraj povzpel do 1,2747 dolarja (enomesečni vrh), saj se je zaradi zmage proevropskih strank na grških volitvah možnost za t. i. Greexit (slovo Grčiji od evrske druščine) znižala. Tudi delniški trgi so danes lepo pridobivali, vsaj zjutraj je tako kazalo. Tokijski Nikkei se je povzpel za 1,8 odstotka, frankfurtski DAX30 pa v uvodnih minutah za 1,4 odstotka, na 6.316 točk. Ob 14.45 je bil njegov pribitek le še 0,25-odstoten. Razloga za evforijo gotovo ni, saj grške volitve ne bodo pomenile prelomnice v dolžniški krizi. Borza v Atenah je teden začela s šestoodstotno rastjo, rast bančnih delnic pa je bila še dvakrat višja.

Ta teden zasedanje G20
Največ pozornosti bodo vlagatelji ta teden posvečali srečanju držav G20 v Mehiki. Večina pričakuje, da bodo centralne banke poskrbele za svežo poplavo likvidnosti in da bodo voditelji, ki so do zdaj poudarjali le varčevanje, predstavili ukrepe za gospodarsko rast. Zlasti španske banke bi potrebovale finančno injekcijo. Sveži podatki kažejo, da je delež slabih posojil španskih bank v celotnem posojilnem portfelju aprila dosegel 8,72 odstotka, kar je največ po aprilu 1994, še vedno pa je ta delež nižji kot v Sloveniji.

Buffett verjame v nepremičninski trg
In kako v teh težkih časih služijo oziroma želijo služiti milijarderji? Warren Buffett stavi na okrevanje ameriškega nepremičninskega trga. Lani je menil podobno, a je bil prezgoden, zdaj pa meni, da je trg res že dosegel točko preobrata, zato je za izdajatelja hipotekarnih posojil v stečaju Residential Capital ponudil 3,85 milijarde dolarjev. V resnici je kar nekaj znamenj, da se nepremičninski trg pobira. Število rubežev hiš pada že dvajset mesecev zapored, marca pa so cene stanovanj (tudi zaradi rekordno nizkih hipotekarnih obresti) porasle za 1,8 odstotka, največ v več kot 20 letih.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+3,86 %

8,62 EUR

MERCATOR

+0,48 %

124,60

KRKA

+0,02 %

43,01

TELEKOM

+0,01 %

69,00

NOVA KBM

-0,09 %

2,20

PETROL

-1,11 %

178,00

GORENJE

-2,52 %

5,02

ZAV. TRIGLAV

-4,00 %

12,00


Triglavove delnice spet cenejše

Indeks SBI TOP (543 točk) se je v ponedeljek znižal za 0,6 odstotka. Trgovanje je bilo spet dolgočasno, še največ prometa (nekaj več kot 300 tisoč evrov) pa je bilo s Krkinimi delnicami, ki so nihale med 43,0 in 43,3 evra. Z Mercatorjevimi delnicami je bilo sklenjenih le sedem poslov, najvišji pri 128,9 evra. Triglavove delnice, ki so že prejšnji teden padle za šest odstotkov, so se pocenile za štiri odstotke, njihov tečaj pa znaša 12 evrov.