Proti prodaji Mercatorja so lani z janim protestom pred vladnim poslopjem nastopili tudi sindikati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Proti prodaji Mercatorja so lani z janim protestom pred vladnim poslopjem nastopili tudi sindikati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Slep je, kdor Mercator prodaja. Kranjec moj mu osle kaže. On ne ve, kako živi, umre se, brez d'narja.

Eden izmed protestnikov proti prodaji Mercatorja
NKBM NLB
S prodajo svojih deležev bodo banke dobile nekaj kapitala - ravno kapitalski položaj bank je te dni ena osrednjih političnih tem v državi. Foto: BoBo

Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobila Slovenska tiskovna agencija (STA), se skupne prodaje večinskega deleža največjega slovenskega trgovca vnovič lotevajo isti akterji, ki jim v začetku leta zaradi številnih nasprotovanj Mercatorja ni uspelo prodati hrvaškemu Agrokorju.
Poleg družb iz skupine Pivovarne Laško, ki imajo skupaj v lasti 23,34-odstotni delež Mercatorja, naj bi tako k skupni prodaji pristopile še NLB, Banka Celje, Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria bank, NKBM ter sklad NFD 1 in NFD Holding.
V Laškem potrdili željo po prodaji
Da si Pivovarna Laško želi vnovičnega oblikovanja konzorcija prodajalcev Mercatorja, je že po zadnji seji nadzornega sveta Pivovarne Laško zatrdil njegov predsednik Vladimir Malenković. Takrat je dejal, da so se nadzorniki Laškega do osnutka konzorcijske pogodbe tudi opredelili in upravi družbe podali določena priporočila.

NLB in Abanka molčita
Odgovori bank glede oblikovanja prodajnega konzorcija za Mercator so skopi. V NLB-ju, ki je 11-odstotna lastnica Mercatorja, o tem molčijo, v Abanki poudarjajo, da v skladu s poslovno politiko namer glede nakupov oziroma prodaje lastniških naložb ne komentirajo.

Hypo bi iskal strateškega partnerja
Hypo Alpe Adria si kot eden izmed upnikov Mercatorja prizadevajo, da se za družbo najde strateški partner. Banka posledično podpira vse predloge, ki bodo največjega slovenskega trgovca in hkrati eno največjih in najuspešnejših trgovskih verig popeljale v stabilno in dolgoročno prihodnost. "Podrobnosti posameznih odločitev in procesov zaradi zaščite interesov vseh vpletenih strani ne moremo komentirati," so še navedli v banki.

UniCredit Banka Slovenija skrbno preučujejo vse poslovne priložnosti, so glede oblikovanja konzorcija povedali v banki, kjer, kot pravijo, poslujejo v skladu z vsemi pravnimi normami in dobro poslovno prakso, dodatnih informacij o obstoječih oz. potencialnih poslih pa zaradi varstva poslovnih interesov ne morejo razkrivati.

Gorenjska banka bi prodajala
V Gorenjski banki so povedali, da so še vedno zainteresirani prodati svoj delež v Mercatorju, pri čemer menijo, da bi bila prodaja prek konzorcija lastnikov, zainteresiranih za prodajo, uspešnejša.

Lansko poletje prvi poskus prodaje
Lastniki Mercatorja so v zadnjih letih že večkrat skušali prodati svoje deleže v trgovski družbi. Resneje se je Mercator znova začelo prodajati lansko poletje, ko so se za skupno prodajo odločili Pivovarna Laško, banke in NFD.

Agrokor ponujal 221 evrov
Potem ko se konzorciju prodajalcev, predvsem zaradi številnih nasprotovanj tako iz vrst politike kot družbe, z Agrokorjem ni uspelo dogovoriti ničesar, so Hrvati 7. februarja letos umaknili ponudbo za odkup 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, v kateri so za delnico ponujali 221 evrov. V Agrokorju so namreč menili, da bi proces prodaje lahko trajal še zelo dolgo, pri čemer možnost uresničitve transakcije pod zadovoljivimi pogoji ni zagotovljena.

Po poročanju nekaterih hrvaških medijev naj bi sicer že pred nekaj meseci v Agrokorju stekle priprave na prevzem Mercatorja in prevzemna ponudba bi lahko bila objavljena v septembru. Toda Hrvati zdaj najverjetneje čakajo tudi na nadaljnje korake lastnikov Mercatorja. Prav vsi namreč krvavo potrebujejo sveža sredstva in si želijo naložbo v Mercator čimprej prodati.

Delnica Mercatorja trenutno okoli 120 evrov
Je pa seveda vprašanje, koliko bodo lastniki Mercatorja iztržili za delnico. Agrokor vsekakor ne bo več ponudil 221 evrov, a hrvaški mediji navajajo, da bo ponujena cene vseeno vsaj za 50 evrov višja od cene, ki jo Mercator dosega na borzi. Te dni se delnica Mercatorja giblje okoli 120 evrov.

Slep je, kdor Mercator prodaja. Kranjec moj mu osle kaže. On ne ve, kako živi, umre se, brez d'narja.

Eden izmed protestnikov proti prodaji Mercatorja