Državnemu sekretarju Mavku bi pri DUTB-ju pripadalo 6.000 evrov bruto, vendar se jim je odpovedal. Foto: BoBo
Državnemu sekretarju Mavku bi pri DUTB-ju pripadalo 6.000 evrov bruto, vendar se jim je odpovedal. Foto: BoBo

Mavku za opravljanje funkcije neizvršnega direktorja v skladu s politiko prejemkov DUTB-ja pripada mesečno plačilo 2.000 evrov bruto, na podlagi posebnih izkušenj in veščin pa mu pripadajo še mesečna doplačila za mednarodne izkušnje z delom v finančnih institucijah v vrednosti 4.000 evrov bruto.

Toda z vlade so sporočili, da se Mavko v obdobju opravljanja funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za finance prejemkom, do katerih je upravičen pri DUTB-ju, odpoveduje.

Štirje neizvršni direktorji
V upravnem odboru DUTB-ja bodo štirje neizvršni direktorji. Mavka je na to mesto predlagalo ministrstvo za finance, ki ima pristojnost, da v odbor predlaga tri kandidate za neizvršnega direktorja, so sporočili iz vladnega kabineta za komuniciranje.

Neizvršni direktorji, ki opravljajo funkcijo nadzornega odbora, so Arne Berggren, Lars Nyberg in Carl-Johan Lindgren, med njimi pa je bil tudi poslanec SDS-a Andrej Šircelj, v času imenovanja državni sekretar na ministrstvu za finance, ki pa ga je vlada septembra lani s tega položaja razrešila. Pri njem je ugotovila nezdružljivost poslanske funkcije s položajem neizvršnega direktorja DUTB-ja.

Odgovoren je bil tudi za prevzem evra
Mitja Mavko je leta 2001 diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, leta 2006 je tam magistriral. Od leta 2001 do 2008 je bil zaposlen v kabinetu ministra za finance, kjer je usklajeval mednarodne obveznosti s poudarkom na zadevah EU-ja. Odgovoren je bil za makroekonomske zadeve, vstop v ERM 2 in prevzem evra.

Od leta 2008 do 2009 je v sektorju za mednarodne finančne odnose ministrstva za finance koordiniral EU-zadeve in ekonomsko politiko EU-ja s poudarkom na pripravi vsakoletnega programa stabilnosti Slovenije. Julija 2009 je postal vodja tega sektorja. Je namestnik guvernerja za Slovenijo v skupini Svetovne banke, Evropske banke za obnovo in razvoj ter Medameriške razvojne banke.