Stanje v evroobmočju se poslabšuje. Foto: EPA
Stanje v evroobmočju se poslabšuje. Foto: EPA

Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v območju evra znižala za 1,5 točke na 88,6 točke, padec pa je presegel napovedi analitikov. V Sloveniji se je vrednost kazalca ESI po več mesecih zviševanja znižala za 0,5 točke na 90 točk.

Pred marcem se je gospodarsko razpoloženje v evrskem območju štiri mesece zapored izboljševalo, nato pa je prejšnji mesec vrednost ESI-ja padla za 0,3 točke, aprila pa še za 1,5 točke. V vsakem primeru pa je vrednost kazalca še precej daleč od dolgoletnega povprečja.

V celotni Evropski uniji se je vrednost ESI-ja medtem po marčni stagnaciji aprila znižala za 1,8 točke na 89,7 točke, je objavila Evropska komisija.

Najbolj na udaru storitveni sektor
V območju evra se je vrednost kazalca najbolj znižala v storitvenem sektorju (z -7,0 na -11,1 točke), za 1,5 točke na -13,8 točke je upadla v predelovalni industriji, za 1,4 točke na -31,8 točke v gradbeništvu in za eno točko na -18,1 točke v trgovini na drobno. Razpoloženje potrošnikov se je medtem nekoliko izboljšalo, vrednost kazalca pa je narasla z -23,5 na -22,3 točke.

Slabše tudi v Nemčiji, Franciji, Italiji
Gospodarsko razpoloženje se je poslabšalo v treh od petih gospodarsko najmočnejših članicah območja skupne evropske valute. V Nemčiji, evrskem gospodarskem motorju, je vrednost ESI-ja upadla kar za 2,3 točke na 98,1 točke. V Franciji, ki se spopada z vse večjimi gospodarskimi težavami, je nazadovala za 2,1 točke na 86,7 točke. Razpoloženje v Italiji se je ob politični krizi, ki se je z imenovanjem nove vlade vsaj začasno prekinila pretekli konec tedna, prav tako poslabšalo. Vrednost ESI-ja je zdrsnila za 1,9 točke na 83,4 točke.

Bolje gre Španiji in Nizozemski
Po drugi strani pa se je razpoloženje vsaj malenkostno izboljšalo v Španiji (za 0,9 točke na 89,7 točke) in na Nizozemskem (za 0,2 točke na 87 točk).

Tudi celotnem EU-ju ne gre dobro
Razmere v celotnem EU-ju so podobne kot v območju evra. Poslabšanje razpoloženja je bilo v storitvenem sektorju še nekoliko večje (za 5,4 točke na -10,6 točke), v predelovalni industriji je vrednost kazalca upadla za 1,3 točke na -12,9 točke, v gradbeništvu pa za 3,6 točke na -33,7 točke. V trgovini na drobno se je vrednost kazalca znižala za 0,7 točke na -13,5 točke, pri potrošnikih pa narasla za 1,2 točke na -20,4 točke.

V obeh največjih članicah EU-ja, ki nista del območja evra, se je razpoloženje aprila pokvarilo - v Veliki Britaniji za dve točki na 96,2 točke, na Poljskem pa za 1,7 točke na 85,9 točke.

Slovenija: Največji padec trgovine na drobno
Razpoloženje se je po šestih mesecih izboljševanja aprila poslabšalo tudi v Sloveniji. Vrednost kazalca ESI se je znižala za 0,5 točke na 90 točk. V predelovalni industriji je vrednost kazalca upadla za 3,2 točke na -11,8 točke, v trgovini na drobno pa za 7,7 točke na -6,1 točke. Med potrošniki pa je po drugi strani narasla za 2,2 točke na -26,7 točke. Vrednost ESI-ja se je zvišala tudi v storitvah (za 2,1 točke na -9,1 točke) in v gradbeništvu (za 5,1 točke na še vedno zelo nizkih -25,2 točke).

Tudi vrednost kazalca poslovne klime (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je v območju evra aprila znižala, in to za 0,15 točke na -0,93 točke.

Bo ECB znižal obrestne mero?
Danes objavljena raziskava bi utegnila služiti kot še ena spodbuda za člane sveta Evropske centralne banke (ECB), da v četrtek znižajo ključno obrestno mero za evrsko območje z 0,75 na 0,5 odstotka. Analitiki v vse večjem številu pričakujejo, da se bo ECB za tak korak odločil, glavni razlog za to pa naj bi bilo ob umirjanju inflacije prav poslabševanje gospodarske slike v območju skupne valute.